23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΤα Pug, οι καλύτεροί μας φίλοι

Τα Pug, οι καλύτεροί μας φίλοι


Της Φρατζέσκας Σωτηροπούλου,

Αναμφισβήτητα, όλα τα σκυλάκια, μικρόσωμα και μεγαλόσωμα, είναι οι καλύτεροι μας φίλοι. Ο λόγος στο παρόν για τα pug, μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σε οικογένειες που θέλουν μια μικρή συντροφιά στο σπίτι τους. Τα pug προέρχονται από τον αρχαίο Κινέζικο πολιτισμό. Λέγεται μάλιστα, πως οι Κινέζοι αυτοκράτορες τα είχαν σε πολύ υψηλή εκτίμηση αφού έβαζαν στρατιώτες να μεριμνούν για την προστασία τους.

Η όψη των pugs είναι γνώριμη σε πολλούς: σχετικά μικρόσωμα με ύψος ως 30 εκατοστά και χρώμα μαύρο ή μπεζ. Το κεφάλι τους είναι στρογγυλό. Τα ματάκια τους είναι μεγάλα, καστανά και γεμάτα αγάπη. Πράγματι, έχουν τόσο γλυκό βλέμμα που είναι πολύ δύσκολο να τους αντισταθεί κανείς. Τα αυτιά τους είναι μαύρα, πέφτουν προς τα κάτω και είναι τόσο μαλακά που δεν είναι δυνατό να μην τα χαϊδέψεις. Το τρίχωμα τους είναι κοντό και πυκνό. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ράτσας είναι οι ζάρες στο πρόσωπο τους και η ουρά τους που στριφογυρνάει.

Η λέξη «καλόκαρδος» περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός pug. Ένα pug ποτέ δε θα νευριάσει αν κατά λάθος το αφεντικό του το πατήσει ή αν καθυστερήσει για λίγο τη βόλτα του. Επίσης, το συγκεκριμένο σκυλάκι δεν υπάρχει περίπτωση να δαγκώσει κανέναν. Άλλωστε τα δοντάκια του δεν είναι αιχμηρά, αλλά μικρά, στρογγυλά και τελείως ακίνδυνα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αν κανείς προσπαθήσει να βάλει το χέρι του στο στόμα ενός pug, αυτό με τη γλώσσα του θα σπρώξει το χέρι έξω σαν να προσπαθεί να πει «δεν θέλω να σε δαγκώσω!». Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι σε καμία περίπτωση ένα pug δεν μπορεί να είναι φύλακας. Η αστείρευτη αγάπη των σκύλων αυτών για το αφεντικό τους φαίνεται στο σύνολο της συμπεριφοράς τους καθημερινά. Την αγάπη αυτή την εκδηλώνουν με το να ακολουθούν το αφεντικό τους όπου και αν πάει, με το να ξαπλώνουν δίπλα του με κάθε ευκαιρία και να το υποδέχονται στο σπίτι κουνώντας την ουρά τους χαρούμενα.

Τα pug είναι επίσης φιλικά όχι μόνο με το αφεντικό τους αλλά και με όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα με τα παιδιά, με τα οποία επιδιώκουν συχνά το παιχνίδι επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι είναι παιχνιδιάρικα. Αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ράτσας είναι η ακόρεστη επιθυμία τους για φαγητό. Ένα pug, εύκολα παρομοιάζεται με ζητιάνο και ένα αφεντικό pug πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι κάθε φορά που θα κάθεται για φαγητό θα έχει ακριβώς κάτω από τα πόδια του αυτή τη γλυκιά φατσούλα που με γουρλωμένα ματιά θα περιμένει με ανυπομονησία ακόμα και ένα μικροσκοπικό ψίχουλο. Τα pug μόνο αθλητικά σκυλιά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς είναι ευτυχισμένα αν κοιμούνται όλη μέρα και ξυπνάνε μόνο για φαγητό, βόλτα,( η οποία σπάνια δύναται να ξεπεράσει το μισάωρο καθώς το σκυλάκι λαχανιάζει γρήγορα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) ολιγόλεπτο παιχνίδι και αγκαλιές.

Ας επισημάνουμε τώρα μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να προσέχει ένας ιδιοκτήτης των pugs. Η αλήθεια είναι ότι η τριχόπτωση τους ξεπερνάει το φυσιολογικό και κάθε χώρος του σπιτιού στον οποίο κυκλοφορεί το σκυλάκι γεμίζει με τρίχες του. Απαιτείται, λοιπόν, εβδομαδιαίο βούρτσισμα του σκύλου και φυσικά τακτική καθαριότητα στο σπίτι. Επιπλέον, ακούγεται συχνά ότι τα pugs λόγω του γεγονότος ότι ανήκουν στη βραχυκέφαλη φυλή μπορεί να εμφανίσουν ορισμένα προβλήματα υγείας στο αναπνευστικό τους σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι το σκυλάκι μπορεί να παραμείνει πλήρως υγιές αν διατηρηθεί για όλη του τη ζωή στα 10 με 12 κιλά καθώς όσο περισσότερα κιλά έχει, τόσο δυσκολότερο μπορεί να είναι για εκείνο να αναπνέει. Επομένως, προσοχή στο pug-ζητιάνο που αναφέρθηκε ανωτέρω. Το σκυλάκι δεν πρέπει να καταναλώνει καθημερινά λιχουδιές πέρα από την τροφή του γιατί τα παραπάνω κιλά εγκυμονούν κινδύνους σε βάρος του. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δε θα επιβραβεύουμε ποτέ το pug μας με μια λιχουδιά. Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο.

Κλείνοντας, το pug αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της ανιδιοτελούς αγάπης. Είναι ιδανική επιλογή σκύλου συντροφιάς ακόμα και για οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν το πρώτο τους σκύλο. Η γλυκύτατη αυτή φατσούλα θα γεμίσει τις μέρες σας μόνο με χαμόγελα!


Φρατζέσκα Σωτηροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10/6/1999. Από το 2017 σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοιώσεων όπως Μ.Β.Ε και RhodesMRC. Της αρέσει ο εθελοντισμός και υπήρξε εθελόντρια στις ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού της UniqueMinds το 2019. Στο OffLine Post της αρέσει να αρθρογραφεί κυρίως για τα νομικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.