16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Φελίξ ντε λα Κρουά ντυ Ταμπλ

In Memoriam: Φελίξ ντε λα Κρουά ντυ Ταμπλ


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1823 στη Γαλλία και το 1838 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Γαλλική Ναυτική Ακαδημία. Έλαβε μέρος σε πολλές συγκρούσεις της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχε στον Κριμαϊκό πόλεμο, τη γαλλική εισβολή στην Ιταλία και το Μεξικό. Στα 41 του γύρισε στη Γαλλία όπου έγινε πλοίαρχος και έτσι εισήλθε στη στρατιά του Λίγηρα. Το 1876, όμως, αναγκάστηκε να φύγει από το ναυτικό διότι απέτυχε η επανάσταση παλινόρθωσης της μοναρχίας υπό τον Κόμη ντε Σαμπόρ.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι γνωστός για την προσπάθεια του στη μηχανική των ιπτάμενων αντικειμένων. Το 1857 τέλεσε την πρώτη πτήση μηχανοκίνητου αεροσκάφους, το οποίο απογειώθηκε με δική του ισχύ και προσγειώθηκε με ασφάλεια. Κατέθεσε τα σχέδια του εν λόγω αντικειμένου, το οποίο ουσιαστικά πετούσε κατά τα πρότυπα του πετάγματος των πτηνών. Βέβαια, αμφισβητείται το αν ήταν η πρώτη πτήση, διότι το 1848 διενεργούσε πειράματα και ο Τζον Στρινγκφέλοου.

Μαζί με τον αδελφό του, Λουί, κατασκεύασε πολλά μικρά αεροσκάφη. Το βαρύτερο ήταν περί τα 700 γραμμάρια. Ο Φελίξ προσέθεσε μια μικρή ατμομηχανή σε ένα από τα πολλά αεροσκάφη και κατάφερε να το προσγειώσει με ασφάλεια.

Το 1876 όταν προσπάθησε να υπάρχει και άνθρωπος στο αεροσκάφος κατάλαβε ότι η ατμομηχανή ήταν πολύ βαριά. Έτσι, έφτιαξε κινητήρα θερμού αέρα, ο οποίος δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Προχώρησε στην κατασκευή κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος δεν μπόρεσε ούτε αυτός να φέρει αποτελέσματα. Ωστόσο, κατάφερε να κατασκευάσει μια ατμομηχανή που έδινε μεγάλη δύναμη και αποτελούταν από πολλές μικρές σωλήνες για τον οποίο ο Φελίξ ντυ Ταμπλ έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 28 Απριλίου 1876. Την εν λόγω ατμομηχανή υιοθέτησε το Γαλλικό Ναυτικό για να προωθηθούν τα τορπιλοβόλα όπλα της χώρας.

Το 1874 τα δύο αδέλφια ντυ Ταμπλ κατασκεύασαν ένα αεροσκάφος με άνοιγμα πτερυγίων 13 μέτρα και βάρος 80 κιλά. Το Monoplane, όπως ονομάστηκε, κατάφερε να απογειωθεί με δική του δύναμη και να προσγειωθεί με ασφάλεια. Ωστόσο, η πτήση του ήταν πολύ μικρή σε διάρκεια και μήκος.

Η «Générateur DuTemple S.A.», εταιρεία του Φελίξ ντυ Ταμπλ, ξεκίνησε το 1890 και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Το 1918 απορροφήθηκε από άλλη εταιρεία.

Ο Φελίξ ντυ Ταμπλ από το 1871 έως το 1876 υπήρξε αντιπρόσωπος του Ιλ-ε-Βιλαίν της Βρετάνης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ήταν στο κόμμα των Νομιμοφρόνων, ένθερμος βασιλικός και καθολικός. Απεβίωσε στις 4 Νοεμβρίου 1890 στο Χερβούργο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).