20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 28/10 - 1/11

Financial Report: 28/10 – 1/11


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

28/10/2019: Κλειστό έμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα, λόγω της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου.

29/10/2019: Μικρή άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 873,40 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 868,48 μονάδων και των 876,24 μονάδων.

Μετά από μία ημέρα με αρκετές εναλλαγές προσήμου και νευρικότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε κοντά στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, πριν ανακοινωθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, κατά μία βαθμίδα σε “BB-“, από “Β+”. Αυτό που είδαμε είναι η S&P να συνεχίζει να κινείται πιο συντηρητικά από τους άλλους οίκους. Ωστόσο, το outlook παραμένει θετικό, με τον οίκο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης.

Αυτή η κίνηση σταθεροποίησης του ΓΔ, όμως, δείχνει ότι η αναβάθμιση ήταν προεξοφλημένη από τους επενδυτές και είχε ενσωματωθεί στις τιμές. Εντούτοις, η τραπεζική ανάκαμψη συνεχίστηκε, με τις μετοχές του κλάδου να εξακολουθούν να επιδρούν θετικά. Όπως τονίζεται, τόσο ο “Ηρακλής”, το σχέδιο για τα NPEs, όσο και η βελτίωση των ομολόγων, έχουν θέσει καλύτερες προϋποθέσεις για τις τράπεζες. Πάντως, για ακόμη συνεδρίαση, το ΧΑ έδειξε να επηρεάζεται έντονα από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως οι εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Ταυτόχρονα, βέβαια, συνεχίζεται η βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10-ετούς να υποχωρεί εκ νέου στο 1,22%, μετά από τη χθεσινή άνοδο λόγω των ειδήσεων σχετικά με το Brexit. Η απόδοση του 5-ετούς ομολόγου, επίσης, καταγράφει νέα εντυπωσιακή βουτιά, στο ιστορικό χαμηλό του 0,449%.

30/10/2019: Σταθερά ανοδικά συνεχίζει να κινείται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου.

Ειδικότερα, έκλεισε με κέρδη 0,27%, από τις 873,40 μονάδες, στις 875,73 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 869,56 μονάδων και των 875,88 μονάδων.

Παρά τις πιέσεις, ο ΓΔ βρήκε στηρίξεις και πάλι από τον τραπεζικό κλάδο. Κάπως έτσι, ο μήνας οδεύει να κλείσει θετικά. Σε αυτήν την προσπάθεια οδηγός παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που κατέρριψε τα προηγούμενα υψηλά έτους. Σαφώς το επόμενο δίμηνο θα τεθούν οι βάσεις για το πως θα δουν αυτά τα χαρτοφυλάκια την ελληνική αγορά, η οποία όμως έχει να στηριχθεί σε ένα μείγμα καλύτερων στοιχείων, από εκείνο που πυροδότησε το ράλι ανόδου του πρώτου επτάμηνου του 2019. Και όπως αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές, εάν οι διεθνείς εξελίξεις δεν ανακόψουν την πορεία ανάκαμψης της αγοράς, τότε η Λ. Αθηνών αργά ή γρήγορα θα “ξεκολλήσει” από τα επίπεδα που διαμορφώνεται μετεκλογικά.

Η ελληνική αγορά δείχνει σημάδια κόπωσης, ενόψει μάλιστα του τέλους ενός έτους που έδωσε σημαντικές αποδόσεις, αν και αυτό δεν συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Η αισιοδοξία βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα για την τρέχουσα δεκαετία, ενώ επικρατεί η αντίληψη περί υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα προσεχή χρόνια.

31/10/2019: Νέα σημαντική άνοδος για το Χρηματιστήριο που ξεπέρασε τις 880 μονάδες.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78%, από τις 875,73 μονάδες, στις 882,57 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 871,29 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 882,57 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,62%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 6,75%!

Τον Οκτώβριο, η ελληνική αγορά πήρε πίσω τις απώλειες του Σεπτεμβρίου, με τον τραπεζικό κλάδο μάλιστα να βρίσκεται σε υψηλά 16 μηνών. Η στήριξη, που παρείχε, επιβεβαίωσε ότι χωρίς τις τράπεζες το ΧΑ δεν θα μπορέσει να φτάσει στις 900 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Bank of America, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, άρχισε και πάλι την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, τηρώντας όμως στάση αναμονής. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Βank of America, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών βασίζεται στο αν οι δείκτες NPEs θα μειωθούν στα επίπεδα των ευρωπαϊκών σε εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς την ανάγκη νέων κεφαλαίων. Σε αυτό το ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει ο κλάδος, από τον οποίο η αγορά αναμένει πολλα.

Η εικόνα του χρηματιστηρίου, τέλος, ενισχύεται σημαντικά από την απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου που υποχώρησε στο 1,15% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, τα 5-ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με απόδοση 0,396%, σημειώνοντας ένα αξιοσημείωτο ράλι προς τα κάτω.

1/11/2019: Διορθωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση για το Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,25%, από τις 882,57 μονάδες, στις 880,36 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 877,66 μονάδων και των 882,10 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,92%.

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε τις συνεδριάσεις τον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να κρατηθεί πάνω από τις 880 μονάδες. Η πρώτη εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s δεν ώθησε την αγορά σε μια ανοδική διαφυγή από τα επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος. Βέβαια, με την αντοχή που επέδειξε η αγορά, φαίνεται ότι τέθηκαν οι βάσεις για την ενίσχυση της ανοδικής δυναμικής του ΓΔ στη συνέχεια.

Τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας, πέρα από τις εξελίξεις γύρω από τις τράπεζες, μπορεί να μην μεταφράζονται ακόμα στην άμεση βελτίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, δημιουργούν όμως τις συνθήκες για να συμβεί αυτό στο άμεσο μέλλον. Σύντομα αναμένεται και η νέα αξιολόγηση του οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία, με την αναβάθμιση να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αυτή η είδηση ενδεχομένως να προσθέσει έναν ακόμη καταλύτη προς το θετικό σενάριο, μειώνοντας την απόσταση της Ελλάδος από την επενδυτική βαθμίδα σε μόλις δύο κλίμακες. Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον μαζί με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει στην ομαλοποίηση και του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο.

Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να ευνοούνται από το διεθνές κλίμα. Με φόρα από τις εσωτερικές θετικές εξελίξεις όπως την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως και την αναβάθμιση της S&P η οποία φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, καταγράφουν συνεχόμενα ράλι. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου είναι στο 1,14%, ενώ του 5-ετούς στο 0,40%.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ