16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΔυναστεία Κένεντι: Τραγωδία και μεγαλείο (Β’ Μέρος)

Δυναστεία Κένεντι: Τραγωδία και μεγαλείο (Β’ Μέρος)


Της Αιμηλίας Μπέλμπα, 

Ο… κατά λάθος Πρόεδρος

Ο Τζον ή χαϊδευτικά Τζακ Κένεντι, μπορεί να βρέθηκε τυχαία στη θέση του προέδρου μετά το θάνατο του αδερφού του, αλλά παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, πάνω από 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του, μεγάλο μέρος των Αμερικάνων τον θεωρεί τον καλύτερο πρόεδρο που είχε ποτέ η χώρα.

Ο Τζον Κένεντι, όπως και τα αδέρφια του, πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επέστρεψε πίσω με αρκετά παράσημα, αλλά και αρκετά προβλήματα στην πλάτη, τα οποία τον έβαλαν πολλές φορές στο χειρουργείο και του δημιούργησαν και επιπρόσθετα προβλήματα υγείας. Για να είναι καλά και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις προεδρικές του υποχρεώσεις, ο Κένεντι έπαιρνε αρκετά φάρμακα, ανάμεσά τους και τεστοστερόνη.

Κάποιοι θα ρίξουν στη φαρμακευτική αγωγή το φταίξιμο για τις ασυγκράτητες σεξουαλικές ορμές του, κάποιοι άλλοι στο ότι μιμούνταν τον πατέρα του και κάποιοι ακόμα, απλά τον έχουν χαρακτηρίσει σεξομανή. Ο Κένεντι φέρεται πως είχε πάνω από 50 ερωμένες στη ζωή του, ανάμεσά τους και η Μέριλιν Μονρόε. Όμως, οι περισσότερες ερωμένες του πολλές φορές ήταν αρκετά κοντά στην οικογένεια Κένεντι. Ήταν υπάλληλοι του Λευκού Οίκου ή ακόμα και πρόσωπα του φιλικού τους κύκλου. Ο Κένεντι τις απιστίες του της έκανε στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη της γυναίκα τους, Τζάκι. Η Τζάκι, τα πρώτα χρόνια του γάμου της, είχε προσπαθήσει να κάνει την επανάστασή της, αλλά ο πατέρας του Τζακ τη δελέασε να μείνει δίπλα στον γιο του, δίνοντάς της ένα εκατομμύριο δολάρια και τάζοντάς της ότι σε μερικά χρόνια θα γινόταν η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α. Εκείνη απάντησε πως «αν φέρει κάποια αρρώστια ο Τζακ σπίτι από αυτές τις τσούλες», θα του ζητήσει 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η Τζάκι, που είχε μεγαλώσει επίσης με έναν πλούσιο ναι μεν, αλλά σπάταλο, αλκοολικό και κατά συρροήν μοιχό πατέρα, είχε γαλουχηθεί από τη μητέρα της πως μια γυναίκα πρέπει να παντρεύεται πιο… πάνω και όχι πιο κάτω οικονομικά, οπότε, όπως ήταν φυσικό, έβαλε νερό στο κρασί της. Φήμες λένε πως γαμπρός και πεθερός, ένα βράδυ πριν τον γάμο, είχαν μοιραστεί μια ερωμένη.

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν πλέον ήταν στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με έναν Γάλλο δημοσιογράφο, του είχε υποδείξει μια από τις υπαλλήλους και του είχε πει στα Γαλλικά: «Να, αυτή είναι η ερωμένη του άντρα μου». Υπάρχει, βέβαια, και η θεωρία πως η Τζάκι στην πραγματικότητα έδειχνε κατανόηση για τις ασυγκράτητες ορμές του Κένεντι, λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που χρησιμοποιούσε. Πάντως, τα φάρμακα που έπαιρνε έκαναν όντως τη δουλειά τους και μπορούσε να ανταπεξέρχεται στις εξωσυζυγικές του δραστηριότητες μια χαρά, παρά τους πόνους στην πλάτη.

Οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου είχαν την τιμητική τους στις προτιμήσεις του Κένεντι όσο ήταν πρόεδρος, σε σημείο που είχε κάνει ερωμένη του και μια 18χρονη ασκούμενη, η οποία την πρώτη φορά που συνευρέθηκαν ερωτικά ήταν παρθένα και μετά από αρκετά χρόνια έγραψε βιβλίο για τη σχέση τους, στο οποίο ανέφερε πως θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να πει όχι στον πρώτο πολίτη της Αμερικής. Βέβαια, ο Κένεντι είχε και ερωμένες εκτός Λευκού Οίκου, και φαίνεται πως δεν έκανε και διακρίσεις ως το από πού προέρχονταν, αφού είχε σχέση και με μια από τις ερωμένες του μαφιόζου Σαμ Τζιανκάνα, την Τζούντι Έξνερ, η οποία υποστήριξε ότι έκανε και τον αγγελιοφόρο για τους δυο άντρες και τους βοηθήσουμε να ανταλλάσσουν μηνύματα.

Οι σχέσεις των Κένεντι με τη μαφία πάντα ήταν ένα θέμα γύρω από το οποίο κυκλοφορούσαν πολλές φήμες. Κάποιοι λένε ότι ο μπαμπάς Κένεντι είχε σχέσεις με τη μαφία, με τον Φρανκ Σινάτρα να κάνει τον μεσάζοντα, και πως η μαφία βοήθησε στην εκλογή του Κένεντι. Όμως, η οικογένεια τους γύρισε την πλάτη στη συνέχεια, με τον Ρόμπερτ Κένεντι να παίζει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη αρκετών μελών, όταν διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του αδερφού του. Σύμφωνα με μια αρκετά δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας, αυτό εκνεύρισε τη μαφία και για αντίποινα οργάνωσαν τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Βέβαια, η πιο πικάντικη φήμη για τις ερωτικές περιπέτειες του Τζον Κένεντι είναι πως έκανε σεξ με την αδερφή της γυναίκα του Τζάκι, τη Λι Ραντζιβίλ. Αυτή η φήμη ξεκίνησε από την ίδια την Λι, που φαίνεται ότι κοκορεύτηκε για αυτό σε αρκετούς φίλους της. Κάποιοι θα μπορούσαν, βέβαια, να πουν πως ήταν ένα ψέμα για να πικάρει την αδερφή της Τζάκι, με την οποία είχαν μεγάλη κόντρα, αλλά ο πρότερος βίος του Κένεντι κάνει τη φήμη σχετικά πιστευτή.

Όμως, τι είναι αυτό που κάνει τον Κένεντι τόσο μοναδικό ακόμα στις καρδιές πολλών Αμερικάνων; Η φημολογούμενη πιπεράτη σεξουαλική ζωή του, οι οικογενειακές του τραγωδίες και η δολοφονία του θα έλεγε κανείς πως ίσως είναι αρκετοί λόγοι, αλλά δεν είναι οι πιο σημαντικοί. Ο Κένεντι σε περίπου 1000 μέρες ίσως, καλέστηκε να χειριστεί αρκετά σημαντικά θέματα, όπως η κρίση των πυραύλων της Κούβας. Σε αυτή την περίπτωση, πήγε κόντρα στους σκληροπυρηνικούς στρατιωτικούς που ήθελαν έναν πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση και σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, έκανε τόσους πολλούς εχθρούς εκείνη την περίοδο, που εν τέλει τον δολοφόνησαν. Σε αυτό τον ισχυρισμό βάζει περισσότερη φωτιά ο λόγος του Κένεντι το 1961, σε μια εκδήλωση για την Ένωση Εκδοτών Εφημερίδων, στην οποία μίλησε για συνομωσίες, για «κρυφές κλειστές ομάδες», για τρομολαγνεία και τη σχέση του Τύπου με όλα αυτά.

Η προεδρία του Κένεντι, επίσης, συνδυάστηκε και με άλλα σημαντικά γεγονότα, όπως το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, τα οποία υποστήριξε θερμά ο ίδιος, αλλά και σημαντικές εξελίξεις για το διαστημικό πρόγραμμα «Αpollo», έστω και αν στην πραγματικότητα το δεύτερο το υποστήριξε περισσότερο για λόγους πρεστίζ.

Όμως, ίσως αυτό που κάνει μια τόσο μεγάλη μερίδα κόσμου να αναφέρεται στον Κένεντι με τόσο θαυμασμό εδώ και μισό αιώνα, να είναι απλά η συγκυρία. Περίπου 15 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις αρχές του ‘60, όταν ο κόσμος έχει αρχίσει να ηρεμεί από όλη αυτή την τραγωδία και μετά από αρκετούς γηραιούς προέδρους, εμφανίζεται ο Τζακ Κένεντι για τους Αμερικάνους, που είναι νέος, γοητευτικός (ναι, για τα δεδομένα της εποχής του ήταν γοητευτικός), έχει στιλ, χιούμορ, είναι γενικά χαρισματικός και καταφέρνει να περάσει τις ιδέες του στον κόσμο με έναν σχεδόν ποιητικό τρόπο. Οι λόγοι του είναι γεμάτοι πάθος και μιλάει στον πατριωτισμό και στον ανθρωπισμό των Αμερικάνων με αμεσότητα. Αντιπροσώπευε ό,τι και η εποχή, την ελπίδα πως όλα είναι δυνατά και ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Η «χρυσή» σύζυγος

Η Τζάκι είχε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να βρει έναν πλούσιο σύζυγο από πολύ νωρίς. Βέβαια, ανάμεσα σε εκείνη και την αδερφή της, Λι, η δεύτερη φαινόταν στα νεανικά τους χρόνια πως είχε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο. To 1952 και ενώ δούλευε ως φωτογράφος στους «Washington Times», γνώρισε σε ένα πάρτι τον νεαρό πολιτικό Τζακ Κένεντι, που εκείνη την περίοδο έψαχνε για σύζυγο, διότι ήξερε πως του χρειαζόταν στη συνέχεια της πολιτικής του καριέρας. Υπάρχει μια φήμη ότι εκείνη την περίοδο είχε γνωριστεί αρχικά και με τη Μέριλιν Μονρόε και πως εν τέλει, από τις δυο τους επέλεξε να παντρευτεί την Τζάκι που ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνε. Προερχόταν από μια πλούσια οικογένεια, ήταν μορφωμένη, με καλούς τρόπους και γενικώς μεγαλωμένη για να παίξει τον ρόλο της καλής συζύγου. Το 1953, Τζακ και Τζάκι παντρεύτηκαν και τα πρώτα χρόνια είχαν αρκετές ατυχίες. Ο Τζακ Κένεντι, μεταξύ άλλων, υπέφερε από τη νόσο του Addison και από πόνους στην πλάτη. Στα τέλη του 1954, υποβλήθηκε σε μια δύσκολη επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Το 1955, η Τζάκι είχε μια αποβολή και το 1956, γέννησε την Αραμπέλα, που δεν έζησε. Το 1957, το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, την Καρολίνα.

Η επίδραση της Τζάκι στην πολιτική καριέρα του άντρα της ήταν εμφανής αμέσως. Το πλήθος που μαζεύονταν για να ακούσει ομιλίες του Τζακ Κένεντι ήταν το διπλάσιο όποτε ήταν γνωστό ότι θα τον συνόδευε η Τζάκι. Έτσι, η Τζάκι είχε πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις πολιτικές καμπάνιες του Κένεντι.

Το πολυπόθητο για την οικογένεια, εν τέλει, έγινε στις αρχές του Νοέμβρη 1960, όταν ο Κένεντι εκλέχθηκε πρόεδρος των Η.Π.Α. και δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του, γεννήθηκε το δεύτερο παιδί της οικογένειας, ο γιος τους, Τζον Κένεντι Τζούνιορ.

Η νεότερη γενιά μπορεί πλέον να θυμάται την Τζάκι για το ότι ήταν γυναίκα του Κένεντι ή για τα ταγιέρ που φορούσε, αλλά έκανε ένα πολύ σημαντικό έργο κατά τη θητεία της ως Πρώτη Κυρία στον Λευκό Οίκο. Αρχικά, η Τζάκι ήταν απογοητευμένη από την κατάσταση στην οποία βρήκε το κτίριο, και σχολίασε πως μοιάζει λες και επιπλώθηκε με έπιπλα από δεύτερο χέρι.

Μέσω διαφόρων επιτροπών που σχηματίστηκαν, η Τζάκι έκανε μια τεράστια ανακαίνιση στον Λευκό Οίκο και φρόντισε να γίνει ένα ιστορικό μουσείο, που να μνημονεύει όλους τους προηγούμενους προέδρους των Η.Π.Α. «Σάρωσε» με τη βοήθεια των συνεργατών της όλη την Αμερική για να βρει προσωπικά αντικείμενα των προηγούμενων προέδρων, είτε ήταν έπιπλα, είτε έργα τέχνης. Η δουλειά της που είχε λογοκριθεί αρκετά εκείνη την εποχή, ακόμα και από τον ίδιο τον Τζακ Κένεντι, ως «ανούσιο ξόδεμα χρημάτων» είναι τόσο σημαντική που πλέον, στον Λευκό Οίκο υπάρχει και ένα δικό της μικρό πορτραίτο ως φόρος τιμής.

Το 1962, η Τζάκι κάλεσε στον φρεσκοανακαινισμένο Λευκό Οίκο το συνεργείο του CBS και τους ξενάγησε η ίδια. Το πρόγραμμα βγήκε στον αέρα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το παρακολούθησαν συνολικά 56 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αμερική και διανεμήθηκε σε 106 χώρες. Για αυτό μάλιστα, η Τζάκι κέρδισε και βραβείο Emmy εκείνη τη χρονιά. Ήταν η πρώτη Πρώτη Κυρία που κέρδιζε ένα τέτοιο βραβείο. Τον Αύγουστο του 1963, η Τζάκι γέννησε το τέταρτο παιδί της, τον Πάτρικ, ο οποίος έζησε μόνο 39 ώρες. Αυτή η απώλεια έριξε σε κατάθλιψη την Τζάκι και μια μέρα μετά από έναν καυγά με τον Κένεντι, βγήκε στον δρόμο μόνο με το εσώρουχο. Μετά από αυτό, ο Κένεντι την έστειλε σε μια ψυχιατρική κλινική, όπου της έκαναν ηλεκτροσόκ για να την θεραπεύσουν. Μια θεραπεία που η ίδια, σύμφωνα με μια από τις βιογραφίες της που έχουν κυκλοφορήσει, χαρακτήρισε «τον χειρότερο εφιάλτη».

Πάντως, μετά από χρόνια και αναφορές από διάφορες βιογραφίες διαφορετικών προσώπων, και η Τζάκι θεωρείτε πως είχε εξωσυζυγικές σχέσεις και με αρκετά διάσημους άντρες. Ανάμεσα σε αυτούς λέγεται ότι ήταν ο ηθοποιός Γουίλιαμ Χόλντεν, Πολ Νιούμαν, Μάρλον Μπράντο, ο Φρανκ Σινάτρα, ο αδερφός του συζύγου της, Ρόμπερτ, ο άντρας της αδερφής του συζύγου της, Πατρίσια, ο ηθοποιός, Πίτερ Λόφορντ και ο χορευτής Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Η περίπτωση του τελευταίου είναι ιδιαίτερη, καθώς σύμφωνα με τον Τρούμαν Καπότε, η Τζάκι του είχε πει πως «ο Νουρέγιεφ θέλει να ξελογιάσει όλη την οικογένεια». Εκτός από την Τζάκι, ο Νουρέγιεφ είχε σχέσεις και με την αδερφή της, Λι, ενώ σε μια βιογραφία του αναφέρεται ότι αρκετός κόσμος τον είχε δει να φιλά μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο τον αδερφό του Τζακ, Ρόμπερτ Κένεντι.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμιλία Μπέλπμα
Αιμιλία Μπέλπμα
Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.