13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Στέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν 

In Memoriam: Στέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν 


Του Πελοπίδα Παναγιώτη Κουλούρη, 

29η Οκτωβρίου 1321: Ο Στέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν ήταν βασιλιάς της Σερβίας (1282-1321), ήταν μέλος της δυναστείας Νεμάνια και ένας εκ των πιο ισχυρών ηγεμόνων της Σερβίας, κατά τον Μεσαίωνα. Ήταν ο νεότερος γιος του βασιλιά Στέφανου Ούρος Α΄ και έγινε, απροσδόκητα, βασιλιάς της Σερβίας, μετά την παραίτηση του αδελφού του Τραγκούτιν. Στέφθηκε βασιλιάς σε ηλικία 29 ετών. Αφού ανέβηκε στο θρόνο, επιτέθηκε στα ρωμαϊκά εδάφη στη Μακεδονία. Το 1282, κατέκτησε τα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας και την πόλη των Σκοπίων, η οποία έγινε πρωτεύουσά του. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ ο Παλαιολόγος ξεκίνησε να προετοιμάζει την αυτοκρατορία για τον πόλεμο, αλλά απεβίωσε πριν ολοκληρώσει το έργο του. Ο Μιλούτιν, το 1283, προχώρησε βαθύτερα στο βυζαντινό έδαφος και το 1284 κέρδισε τον έλεγχο της σημερινής βόρειας Αλβανίας και την πόλη τού Δυρραχίου. Ως το 1298 ο πόλεμος μαινόταν, ενώ ειρήνη υπεγράφη το 1299, όπου ο Μιλούτιν κράτησε τα κατακτημένα εδάφη ως προίκα της Σιμωνίδας Παλαιολογίνας, κόρης του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ που έγινε η τέταρτη σύζυγός του.

Στο τέλος του 13ου αιώνα, οι Βούλγαροι φεουδάρχες Νταρμάν και Κουντελίν διοικούσαν από κοινού την περιοχή του Μπρανίσεβο (σύγχρονη Σερβία) ως ανεξάρτητοι ή ήμι-ανεξάρτητοι άρχοντες. Επιχειρούσαν τακτικές επιθέσεις στον Ντραγκούτιν και στο σερβικό Βασίλειο της Σίρμιας. Οι Ούγγροι είχαν στείλει στρατεύματα για να διεκδικήσουν το Μπρανίσεβο, αλλά οι δυνάμεις τους είχαν απωθηθεί. Διοργανώθηκε εκστρατεία, από κοινού, από τον Ντραγούτιν και την Ελισσάβετ της Ουγγαρίας, αποτυγχάνοντας, με αποτέλεσμα να υποστεί η περιοχή μία αντι-επιδρομή από τους δύο Βούλγαρους φεουδάρχες. Το 1291, κοινή στρατιωτική δύναμη, υπό τον Ντραγκούτιν και τον Μιλούτιν, κατάφερε να κερδίσει τους δύο Βούλγαρους και για πρώτη φορά η περιοχή ήταν υπό σερβική κατοχή, καθώς προσαρτήθηκε από τον Ντραγούτιν. Ως απάντηση στην προσάρτηση του Μπρανίσεβο ο Βούλγαρος πρίγκιπας τού Βιντίμ, ο Σισμάν, άρχισε να επιτίθεται στις σερβικές περιοχές, δυτικά.

Αργότερα, εισέβαλε στο σερβικό βασίλειο στο Χβόσνο, αλλά επέστρεψε πίσω μετά από αντεπίθεση των Σέρβων. Ο Μιλούτιν εισέβαλε και κατέστρεψε το Βιντίν, αναγκάζοντας τον Σισμάν να διαφύγει στην άλλη πλευρά του Δούναβη. Έπειτα ο Μιλούτιν έδωσε την κόρη του Άννα στο γιο του Σισμάν, τον Μιχαήλο, ο οποίος έμελλε να γίνει ο τσάρος της Βουλγαρίας το 1323. Ο Μιλούτιν κατέλαβε το Δυρράχιο το 1296 και στις 15 Μαρτίου του 1306 διόρισε το γιο του Στέφανο ως διάδοχο του. Το 1299, μετά από μία συνθήκη ειρήνης με την Ρωμανία, ο Μιλούτιν ήρθε σε ρήξη με τον αδελφό του Ντραγκούτιν. Ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στα αδέρφια και διήρκεσε με σποραδικές εκεχειρίες, μέχρι το 1314.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου ο Μιλούτιν όρισε τον Στέφανο Ούρο Γ΄ ως αντιβασιλέα στη Ζέτα. Αυτό σήμαινε, ότι ο Στέφανος Ούρος Γ΄ θα ήταν ο διάδοχος του θρόνου της Σερβίας και όχι ο γιος του Ντραγκούτιν, Στέφανος Βλάντισλαβ Β’. Το 1312 ο Μιλούτιν έστειλε στρατεύματα για να βοηθήσει τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο απέναντι στους Οθωμανούς με τον στρατό του να συμμετέχει στη μάχη της Καλλίπολης. Από την ευγνωμοσύνη προς τη Σερβία για την βοήθεια της, η πόλη της Κούσοβο δωρήθηκε στους Σέρβους. Μετά τον θάνατο του Ντραγκούτιν το 1314, ο Μιλούτιν κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του, συμπεριλαμβανομένου και του Βελιγραδίου. Αλλά το 1319, ο Κάρολος Α΄ της Ουγγαρίας ανέκτησε τον έλεγχο του Βελιγραδίου και της Μάτσβα, ενώ ο Μιλούτιν κράτησε τον έλεγχο στο Μπρανίσεβο.

Το 1314 ο γιος και διάδοχος του Μιλούτιν Στέφανος επαναστάτησε ενάντια στον πατέρα του, αλλά συνελήφθη, τυφλώθηκε και στάλθηκε εξορία στην Κωνσταντινούπολη. Για το υπόλοιπο της βασιλείας τού Μιλούτιν, ο νεότερος γιος του Κωνσταντίνος θεωρήθηκε ο διάδοχος του θρόνου, αλλά την άνοιξη του 1321 ο Στέφανος επέστρεψε στη Σερβία και έλαβε χάρη από τον πατέρα του. Στο τέλος της ζωής του, ο Μιλούτιν είχε κάνει την Σερβία μία από τις ισχυρότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ουγγαρία. Ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και η μνήμη τού τιμάται, στις 30 Οκτωβρίου.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.