19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Έθελσταν της Αγγλίας

In Memoriam: Έθελσταν της Αγγλίας


Του Θεοχάρη Χατζημανώλη, 

Σαν σήμερα το 939 πεθαίνει ο Έθελσταν της Αγγλίας, βασιλιάς των αγγλοσαξόνων και βασιλιάς της Αγγλίας. Οι σύγχρονοι ιστορικοί τον θεωρούν τον πρώτο βασιλιά της Αγγλίας (αν και αυτό δεν είναι ακριβές ως ορισμός ούτε όμως και λανθασμένο καθώς η βασιλεία του αφορούσε όλο το νησί της Βρετανίας) και έναν από τους κορυφαίους Αγγλοσάξονες βασιλείς, που δεν παντρεύτηκε ποτέ, δεν άφησε απογόνους και τον διαδέχθηκε ο ετεροθαλής αδελφός του Έντμουντ. Οι πηγές για την ζωή του είναι περιορισμένες.

Όταν πέθανε ο Εδουάρδος ο πρεσβύτερος τον Ιούλιο του 924 ο Έθελσταν έγινε δεκτός ως βασιλιάς από τους κατοίκους της Μερκίας, ο ετεροθαλής αδελφός του Έλφγουιρντ της Αγγλίας αναγνωρίστηκε ως βασιλιάς από τους κατοίκους του Ουέσσεξ αλλά πέθανε μόλις τρεις βδομάδες μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Ο Έθελσταν διέμεινε στο Ουέσσεξ για μερικούς μήνες και δεν στέφτηκε βασιλιάς πριν τον Σεπτέμβριο του 925, κατέκτησε το τελευταίο οχυρό των Βίκινγκ την Γιορκ (927) και έγινε ο πρώτος Αγγλοσάξονας βασιλιάς που κυβέρνησε σε ολόκληρη την Αγγλία.

Το 934 επιτέθηκε στην Σκωτία αναγκάζοντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ να του δηλώσει την υποταγή του. Οι δυνάμεις της Σκωτίας και των Βίκινγκ συγκεντρώθηκαν και του επιτέθηκαν (937) αλλά ο Έθελσταν τους συνέτριψε στην Μάχη του Μπρούνανμπουρ μια νίκη που ανέβασε κατακόρυφα την φήμη του στα Βρετανικά νησιά. Μετά τον θάνατο του (939) οι Βίκινγκ επιτέθηκαν ξανά στην Γιορκ και τελικά κατάφεραν να την ανακαταλάβουν (954). Ο Έθελσταν δημιούργησε κεντρική κυβέρνηση με παραγωγή καταστατικών και την πρόσκληση ηγεμόνων από απομακρυσμένους περιοχές στο βασίλειο του όπως οι Ουαλοί οι οποίοι δεν ανήκαν στο βασίλειο του αλλά δέχτηκαν την ηγεμονία του. Τα κείμενα που διασώθηκαν για τον ίδιο τα οποία ήταν τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο ηγεμόνα τον 10ο αιώνα εκδηλώνουν την αγωνία του για τις λεηλασίες, τις ληστείες και την ασφάλεια των κατοίκων του βασιλείου του.

Οι νομοθετικές του ρυθμίσεις βασίστηκαν σε αυτές που ξεκίνησε ο παππούς του Αλφρέδος ο Μέγας, ήταν ο πιο ευσεβής χριστιανός από όλους τους Σάξονες βασιλείς με την συλλογή ιερών κειμηλίων και την ίδρυση εκκλησιών. Η αυλή του έγινε το κέντρο μάθησης της Αγγλικής βάσης και έθεσε τις βάσεις δημιουργίας Βενεδικτινών μονών στην Αγγλία τον επόμενο αιώνα. Κανένας άλλος Σάξονας βασιλιάς δεν έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην εποχή του όπως ο Έθελσταν ο οποίος τακτοποίησε να παντρέψει τις αδελφές του με κορυφαίους Ευρωπαίους μονάρχες.


Θεοχάρης Χατζημανώλης

Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1999. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2017. Στα ενδιαφέροντα και τις δράσεις που αναπτύσσει συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας και κριτικής της τέχνης. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το θέατρο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στο OffLine Post γράφει ιστορικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.