23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 21/10 - 25/10

Financial Report: 21/10 – 25/10


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

21/10/2019: Μια ακόμη ανοδική συνεδρίαση κατέγραψε το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα της εβδομάδας, παρά τον χαμηλό τζίρο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53%, από τις 862,58 μονάδες, στις 867,16 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 861,88 μονάδων και των 867,45 μονάδων.

Η αγορά έχει καταφέρει να ανακάμψει από τις 818 μονάδες στις αρχές Οκτωβρίου και πλέον βρίσκεται στις 867 μονάδες. Όπως σημειώνεται, βέβαια, χρειάζεται ένα λιγότερο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον για να καταφέρει να ενσωματώσει τις θετικές εξελίξεις που συμβαίνουν και μέχρι τώρα έχουν λειτουργήσει κυρίως υποστηρικτικά. Το Brexit έχει αναδειχθεί ως το κυριότερο εμπόδιο για να κάνει η αγορά την ανοδική κίνηση που αναμένεται προς τις 900 μονάδες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετήματα που μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για εισροή νέων κεφαλαίων στην αγορά. Για παράδειγμα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνεται σειρά μέτρων σχεδιασμένων να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, όπως η μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών και της φορολογίας μερισμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά την έγκριση του «Ηρακλή», τα πρώτα σχόλια των οίκων αξιολόγησης είναι θετικά. Ο μικρότερος γερμανικός οίκος Scope Ratings προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας στο «ΒΒ» με θετικές προοπτικές, από «ΒΒ-» πριν, δηλαδή δύο σκαλοπάτια από την «επενδυτική βαθμίδα», πιστοποιώντας το θετικό κλίμα.

Πλέον, οι επενδυτές αναμένουν την αξιολόγηση της S&P και στη συνέχεια την έκθεση της DBRS. Υπενθυμίζεται πως απέχουμε 4 βαθμίδες για να γίνει η οικονομία και πρακτικά επενδύσιμη με επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγηση ομολόγων, ασχέτως αν ήδη το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,3%. Κάθε αλλαγή στη βαθμολόγηση, προφανώς, επιδρά θετικά και στο χρηματιστήριο, αλλά και στον κρίσιμο τραπεζικό κλάδο. Μην ξεχνάμε, τέλος, πως η Ελλάδα έχει όλες τις πιθανότητες να ενταχθεί και στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής της ΕΚΤ.

22/10/2019: Σημαντική άνοδο σημείωσε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, ξεπερνώντας τις 873 μονάδες.

Συγκεκριμένα, έκλεισε με κέρδη 0,73%, από τις 867,16, στις 873,50 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 866,95 μονάδων και των 874,82 μονάδων. Το ανοδικό του σερί φτάνει αισίως στις έξι ανοδικές συνεδριάσεις.

Όπως φαίνεται, προϋπολογισμός και σχέδιο «Ηρακλής» είναι από μόνοι τους δυο μεγάλοι καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα, αν και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη στο ταμπλό. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές για την αξιολόγηση της Standard & Poor’s στο τέλος της εβδομάδας, για την οποία επικρατεί μια μετριοπαθής αισιοδοξία. Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του θετικού ενδιαφέροντος. Οι τιμές των ακίνητων κινούνται σταθερά ανοδικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να κινούνται χαμηλά και τα σχέδια των τραπεζών προχωρούν κανονικά. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, βλέπουμε τα καθαρά τους έσοδα από τόκους να παραμένουν χαμηλά, αν και σε σταθερά επίπεδα, ενώ και η κερδοφορία είναι υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 1,26%, καταγράφοντας σημαντική πτώση, ενώ στα όρια του… 0,5% υποχωρεί η απόδοση του 5ετούς ομολόγου με ανάλογα ισχυρή πτώση. Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνουν και οι υπόλοιπες διάρκειες, με το 15ετές, λόγου χάρη, να διαμορφώνεται στο 1,74%.

23/10/2019: Με μικρή διόρθωση, μετά τις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε το Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,04% στις 873,13 μονάδες, από τις 873,50 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 866,71 και των 873,47 μονάδων.

Παρά την πίεση που δέχτηκε ο Δείκτης, η αγορά επέδειξε σημαντική αντοχή, με τη βοήθεια μάλιστα του τραπεζικού κλάδου, που στάθηκε αρωγός στο να ολοκληρωθεί η διόρθωση χωρίς μεγάλες απώλειες. Άλλωστε, ένα αρνητικό πρόσημο στην αγορά ήταν αναμενόμενο, μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις και κέρδη 6,2%.

Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τη συνάντηση κυβέρνησης–τραπεζών, όπου θα συζητηθούν θέματα τραπεζικού ενδιαφέροντος, με αιχμή το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, θα συζητηθεί και το ζήτημα των χρεώσεων στις τραπεζικές υπηρεσίες, που έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις στο συναλλασσόμενο κοινό. Η βελτίωση της κερδοφορίας, καθώς και η ενεργοποίηση του «Ηρακλή» μπορούν να αλλάξουν εντελώς το κλίμα για τον συγκεκριμένο κλάδο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να έρθουν οι αναβαθμίσεις των τραπεζών νωρίτερα από το αναμενόμενο, προσελκύοντας νέα κεφάλαια στην αγορά και ξεκλειδώνοντας εκ νέου τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σημαντικό στήριγμα, τέλος, ήταν για ακόμη μια ημέρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομειώνεται με πρωτοφανή ταχύτητα το «κόστος» εξυπηρέτησης του χρέους. Αποτελεί ορατό ενδεχόμενο, πια, η προεξόφληση του ακριβού δανείου του ΔΝΤ με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, γεγονός που θα οδηγήσει σε απομείωση του χρέους κατά 4,5 μονάδες του ΑΕΠ, με βάση τις εκτιμήσεις.

24/10/2019: Επιστροφή στα κέρδη τελικά, μετά τη διόρθωση της Τετάρτης, στο Χρηματιστήριο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10%, από τις 873,13 μονάδες, στις 873,98 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 869,29 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 876,59 μονάδες.

Αυτό που παρατηρούμε σε μια ακόμα συνεδρίαση είναι η στάση αναμονής της αγοράς και η επιλεκτική διόρθωση τίτλων, έως ότου βρεθεί κάποιος ισχυρός καταλύτης που θα οδηγήσει την αγορά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Το κλίμα, βέβαια, στις αγορές παραμένει θετικό για τη χώρα μας. Ο Mario Draghi, σε συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε ως ξεκάθαρη επιτυχία της Ελλάδας τον δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία εντόκων στις αρχές του μήνα, ενώ τόνισε και την επιτυχία που είχαν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις μαζί με την αλληλεγγύη που έδειξε η Ευρώπη. Κατέδειξε, ωστόσο, τους κινδύνους σε περίπτωση μη συνέχισης των υφιστάμενων πολιτικών.

Σε ανάλυση, επίσης, της Citigroup σημειώθηκε ότι οι προοπτικές υψηλότερης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Αξίζει να καταγραφεί τέλος σε αυτό το πλαίσιο, πως η τελευταία φορά που η S&P άλλαξε την πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2018, ενώ έχει θέσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της χώρας ως θετικές, κάτι που σημαίνει πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 6 με 24 μήνες. Σύντομα θα έχουμε, όμως, τη νέα της έκθεση που θα κρίνει πολλά για το επόμενο διάστημα.

25/10/2019: Κράτησε τις 870 μονάδες στο τέλος της εβδομάδας, εν αναμονή της S&D, το Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19%, από τις 873,98, στις 872,30 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 864,09 και των 873,09 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,12%.

Με το βλέμμα στην ανακοίνωση της S&P κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, έχοντας στο προσκήνιο τον τραπεζικό κλάδο. Οι μετοχές πλέον των τριών συστημικών τραπεζών κινούνται σε ενθαρρυντικές τιμές, υποστηριζόμενες από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και από την συνεχή μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, που κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι μειώσεις αυτές έχουν δημιουργήσει κινητικότητα και στην αγορά των εταιρικών ομολόγων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με θετικά αποτελέσματα στην κάλυψη του κεφαλαίου, όπως και στο επιτόκιο.

Η κίνηση του Δείκτη στις 870 μονάδες είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς αποτελεί ένα επίπεδο αναμονής μετά τον Ιούλιο, όπου η αγορά δοκίμασε ανεπιτυχώς χωρίς τζίρο να διαφύγει ανοδικά. Ο Νοέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας για την αγορά, αφού εκτός από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για το σχέδιο «Ηρακλής», αναμένεται και η ανακοίνωση σχετικά με την άδεια του Ελληνικού, η έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και η ολοκλήρωση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Eurobank.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ