16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΑγαπημένα soundtracks (Α' Μέρος)

Αγαπημένα soundtracks (Α’ Μέρος)


Του Θεοφάνη Τζεβελέκου, 

Σχεδόν όλοι μας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουμε κατά νου μια λίστα από αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές ή διαδικτυακές σειρές και video games που συνάδουν με την αισθητική μας. Με άλλα λόγια, αγαπημένα πολιτισμικά προϊόντα που βασίζονται στην εικόνα, όμως, συχνά παραμένουν χαραγμένα στη μνήμη μας και για τη μουσική επένδυση που τα συνοδεύει. 

Προσωπικά, ασπάζομαι την αναρτημένη φράση που είχα εντοπίσει κάποτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν χρήστη και η οποία έλεγε το εξής: «η πιο ωραία εικόνα είναι αυτή που μας φέρνει στο νου κάποιες μελωδίες και το πιο ωραίο τραγούδι είναι αυτό που μας φέρνει στο νου κάποιες εικόνες». Στη συνέχεια του άρθρου αυτού, ακολουθεί μια λίστα από αγαπημένα μου soundtracks και μουσικά θέματα από τη διεθνή βιομηχανία θεάματος και εικόνας.

Ξεκινώντας, θα αναφερθώ σε αγαπημένα μουσικά soundtracks από video games και αυτά θα είναι μόλις δύο, καθώς ο ίδιος δεν υπήρξα ουδέποτε δεινός gamer, οπότε δεν έχω πολλές γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Στη συνέχεια, ακολουθούν και τα soundtracks ταινιών.

Snoop Dogg  feat. The Doors – Riders On The Storm (2004)

Το 2004 κυκλοφορεί το ηλεκτρονικό παιχνίδι “Need For Speed Underground 2” της εταιρίας Electronic Arts (EA), στο οποίο εμπεριέχεται μια σύγχρονη εκδοχή του κλασσικού κομματιού Riders On The Storm του 1971 των Doors, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον διάσημο Αμερικανό rapper, Snoop Dogg.

Το κομμάτι αυτό αποτελεί αγαπημένη εφηβική ανάμνηση και συνδέεται με όλη αυτή την κουλτούρα αυτοκινητιστικής δράσης που κατέκλεισε τον κινηματογράφο, αλλά και τα video games στα ‘00s. Είμαι σίγουρος πως διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές, πολλοί συνομήλικοί μου θα με καταλάβουν. Επιπλέον, αποτελεί ένα ιδιαίτερο crossover αποτέλεσμα, συνδυάζοντας το κλασσικό rock στοιχείο με αυτό της hip hop μουσικής.

The Prodigy –  You’ll Be Under My Wheels (2004)

Την επόμενη χρονιά, το 2005, κυκλοφορεί από την προαναφερθείσα EA η συνέχεια του ‘’Need For Speed Underground 2’’, που φέρει τον τίτλο ‘’Need For Speed–Most Wanted’’. Η θεματική του εν λόγω video game παραμένει ίδια: αυτοκινητιστική δράση, που περιλαμβάνει από τροποποίηση οχημάτων, μέχρι καταδιώξεις από τις αστυνομικές αρχές. 

Μεταξύ των αρκετών κομματιών που συναποτελούν το επίσημο soundtrack, ξεχωρίζω το ‘’You’ll Be Under My Wheels’’ των Βρετανών Prodigy, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο νωρίτερα από το NSF MW και περιλαμβάνεται στον δίσκο τους ‘’Always Outnumbered, Never Outgunned’’. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους Prodigy, καθώς με τη δυνατή ηλεκτρονική μουσική τους έχουν αφήσει μία για πάντα το ηχητικό αποτύπωμά τους στη δεκαετία του ’90, ενώ έχουν συνδεθεί άρρηκτα και με την τότε rave κουλτούρα. 

Ανακαλώ στη μνήμη μου την εικόνα του εαυτού μου ως παίκτη σε αυτό το παιχνίδι, που ακούγοντας το συγκεκριμένο κομμάτι, γέμιζε από μια παράξενη αδρεναλίνη στο εφηβικό του δωμάτιο.  

“Title Music from A Clockwork Orange” (1971)

Σε αυτό το σημείο, ξεκινάμε την αναφορά μας στις ταινίες. Το παραπάνω κομμάτι αποτελεί το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας Κουρδιστό Πορτοκάλι (Clockwork Orange), του διεθνούς φήμης Αμερικανού σκηνοθέτη, Stanley Kubrick, που κυκλοφόρησε το 1971. Η δημιουργία του συγκεκριμένου μουσικού θέματος αποτελεί μια σύγχρονη ηλεκτρονική εκδοχή του κομματιού ‘’Music for the Funeral of Queen Mary’’, του Άγγλου συνθέτη Henry Purcell, το οποίο συνέθεσε το 1695. 

Στο άκουσμα αυτού του κομματιού, με πλημμυρίζει ένα περίεργο αίσθημα ανατριχίλας για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Με γυρνάει πολύ πίσω στον χρόνο, αφουγκραζόμενος τον μυστικισμό της τελετουργίας λόγω της απώλειας κάποιου. Επιπλέον, το 2014, είχε αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις πρώτες απόπειρες σύνθεσης δικής μου ορχηστρικής μουσικής, αξιοποιώντας παράλληλα και τη φόρμα παραγωγής της hip hop.

The Cure – Burn -Original Motion Picture Soundtrack- (1994)

Το 1994 κυκλοφορεί η ταινία ‘’The Crow’’ (Το Κοράκι), η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία για τον πρωταγωνιστή αυτής, Brandon Lee, γιου του Bruce Lee, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την περίοδο των γυρισμάτων. Ανάμεσα στα groups που συμμετέχουν στη συλλογή soundtrack της ταινίας, ξεχωρίζω αυτό των Cure, με το κομμάτι Burn. Οι Άγγλοι The Cure συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μου groups λόγω της σκοτεινής και ρομαντικής αισθητικής τους. Επίσης, θεωρούνται από τους πρώτους εκπροσώπους της post punk/gothic rock μουσικής σκηνής διεθνώς.

Coolio – Gangstas Paradise -Dangerous Minds OST- (1995)

Φτάνουμε στο 1995, και στην ταινία Dangerous Minds εκείνης της χρονιάς περιλαμβάνεται ως soundtrack το hip hop τραγούδι Gangstas Paradise, του Αμερικανού rapper Coolio. Το κομμάτι αυτό ανήκει στα αγαπημένα μου, καθώς μου θυμίζει την εποχή της προεφηβίας μου, όταν ξεκίνησα να ακούω μουσική και πιο συγκεκριμένα hip hop, καθώς η ευθύτητα και η αμεσότητα του λόγου ήταν αυτές που με κέρδισαν και με έκαναν να κολλήσω για τα επόμενα χρόνια σε αυτό το είδος μουσικής.


Θεοφάνης Τζεβελέκος

Γεννήθηκε στο Μαρούσι, Αττικής το 1993 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει απασχοληθεί στον Τομέα Διεθνούς Συνεργασίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής καταγράφοντας και αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ). Τρέφει ακόρεστη αγάπη για την τέχνη και ιδιαίτερα για τη μουσική.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.