24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Becoming: Η δική μου ιστορία» της Michelle Obama

«Becoming: Η δική μου ιστορία» της Michelle Obama


Της Γεωργίας Κακή, 

Στην προσπάθειά μου να διερευνήσω τη ζωή και την πορεία γυναικών που ξεχώρισαν με την παρουσία τους στο εγχώριο και διεθνές στερέωμα, έπεσε στα χέρια μου το «Becoming». Το βιβλίο BECOMING: Η δική μου ιστορία, δεν αποτελεί παρά την αυτοβιογραφία της Μισέλ Ρόμπινσον, της νεαρής κατοίκου του Σάουθ Σάιντ, που στη συνέχεια μετεξελίσσεται στη Μισέλ Ομπάμα, μία από τις πλέον αξιομνημόνευτες πρώτες κυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Εγώ η ίδια, ως απλή–κοινή αναγνώστρια και γνωστή βιβλιοφάγος, προσπάθησα να σκιαγραφήσω το προφίλ αυτής της γυναίκας, καθώς και να αποκωδικοποιήσω τη γραφή της σε ένα βιβλίο που –τελικά– έγινε best seller !

Με αφήγηση σε πρώτο ενικό πρόσωπο, αυτοβιογραφία γαρ, το δημιούργημά της απαρτίζεται από τρεις κεντρικούς, σημαντικούς, διαχωριστικούς πυλώνες. Πυλώνες οι οποίοι απ’ ό,τι μας επιτρέπει η συγγραφέας να αντιληφθούμε, προσδιορίζουν λίγο έως πολύ την πορεία της ζωής της. Πρόκειται για τα τρία μεγαλύτερα κεφάλαια του βιβλίου: «Εγώ», «Εμείς», «Πολλοί». Αν και σε γενικό πλαίσιο μπορείς να φανταστείς σε τι αναφέρεται το καθένα απ’ αυτά, εκπλήσσεσαι από τις πάμπολλες πληροφορίες που λαμβάνεις, καθώς προβαίνεις στην ανάγνωση των, εκτενών θα έλεγα, κεφαλαίων.

Αναλύοντάς το, σε πολλά εισαγωγικά «εγώ της», η κυρία Ομπάμα συστήνει τον εαυτό της ως αυτή που ήταν πριν γίνει γνωστή σε όλους. Πού γεννήθηκε, πώς μεγάλωσε, ποιο οικογενειακό περιβάλλον την περίκλειε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όντας ένα μεσοαστό, έγχρωμο κορίτσι που ζούσε στο Σικάγο, τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Καταλήγει με τις σπουδές της στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και την έξοδο στην αγορά εργασίας, όπου και συνάντησε τον μετέπειτα σύζυγό της, ο οποίος αποτελεί και τον λόγο μεταπήδησης στο κεφάλαιο «Εμείς». Αν και το «Εμείς» (με το εμείς εννοώντας την ίδια, τον Μπαράκ και μετέπειτα, τις πολυαγαπημένες τους κόρες) αποτελεί το κομμάτι του έργου της στο οποίο αναφέρεται περισσότερο απ’ ό,τι σε κάθε άλλο στον Μπαράκ Ομπάμα, ίσως κάπου θέτοντας τον εαυτό της σε ρόλο συμπρωταγωνίστριας στην ίδια την αυτοβιογραφία της, θα έλεγα πως έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς το πόσο τελικά σημαντική μπορεί να υπάρξει η γυναίκα –σύζυγος–σύντροφος–συνοδοιπόρος-  υποστηρικτής για έναν άντρα με όραμα. Όσο και αν η ίδια είχε φανταστεί τον εαυτό της ως σκληρά εργαζόμενη μητέρα και σύζυγο, μέσα σε μία ευτυχισμένη μεν, μη λαοπρόβλητη δε οικογένεια, παραμέρισε τα προσωπικά της θέλω. Για χάρη του άντρα της, του οράματος και των ικανοτήτων του στην πολιτική σκηνή, μπήκε στο χορό και χόρεψε στο κεφάλαιο τρία. «Πολλοί»: Δε στάθηκε, ωστόσο, ούτε για μία στιγμή άπραγη. Ήταν ικανή, μορφωμένη, είχε την πυγμή και το θάρρος, αλλά και την αγάπη του συντρόφου της και την υποστήριξη του Αμερικανικού λαού. Στο κεφάλαιο αυτό προσθέτει στις ήδη προϋπάρχουσες στο πρόσωπό της, μία ακόμη ιδιότητα. Το «Εγώ» και το «Εμείς» δε χωράει πια. Γίνεται «Πολλοί»! Όλοι δηλαδή οι πολίτες των ΗΠΑ, ίσως όλοι οι πολίτες της γης (κατά τη δική της πάντα οπτική).

Συνοψίζοντας, λοιπόν, θα έλεγα πως δε μετάνιωσα για την επιλογή μου να προβώ στην ανάγνωση του «Becoming». Σου κρατά το ενδιαφέρον, αν και -κατά την ταπεινή μου γνώμη- ήταν αχρείαστα πολυσέλιδο. Είναι μία ευχάριστη συντροφιά και θα το πρότεινα στη σύγχρονη γυναίκα. Αφιερώστε λίγο χρόνο και θα μάθετε πολλά για τους τέως POTUS (Presidents of the United states) και FLOTUS (First Lady of the United States). Ορισμένα από αυτά τα γνωρίζετε ήδη, άλλα θα σας εκπλήξουν και άλλα ίσως θα προτιμούσατε να μην τα είχατε μάθει. Ας αρχίσει η ανάγνωση!


Γεωργία Κακή

Την λένε Γεωργία Κακή, αλλά είναι πολύ καλή! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ιστορική Τρίπολη, σπούδασε και εργάζεται στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ασκούμενη δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Διαβάζει οτιδήποτε και ταξιδεύει οπουδήποτε. Τραγουδά από μικρή. Αγαπά τη μόδα ως τέχνη. Αν μια φράση τη χαρακτηρίζει αυτή είναι: «Ζήσε το Σήμερα!»

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.