12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Λίνα Τσαλδάρη

In Memoriam: Λίνα Τσαλδάρη


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

17η Οκτωβρίου 1981: Την τελευταία της πνοή αφήνει, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, η Λίνα Τσαλδάρη, η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα, που ανέλαβε υπουργικό αξίωμα στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887 και ήταν κόρη του πρώην Πρωθυπουργού, Σπυρίδωνος Λάμπρου (27/9/1916–21/4/1917) και σύζυγος του, επίσης, πρώην Πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη, τον οποίο και γνώρισε στην Ύδρα, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού, μιας και εκείνος ζούσε εκεί ως εκτοπισμένος. Η Λίνα Τσαλδάρη, μετά τον θάνατο του συζύγου της, ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση, ως πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ.

Με τον -μετέπειτα- ηγέτη του αντιβενιζελικού Λαϊκού Κόμματος παντρεύτηκε το 1919, ωστόσο δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά. Ο Παναγής Τσαλδάρης απεβίωσε έπειτα από βαρύ ισχαιμικό επεισόδιο, στις 17 Μαΐου 1936. Η γυναίκα του  στο επόμενο χρονικό διάστημα έμελλε να αναπτύξει παράλληλα με την κοινωνική δράση και πολιτική παρέμβαση.

Στον Εμφύλιο Πόλεμο διετέλεσε «Εντεταλμένη Κυρία» του εράνου «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», υπό την αιγίδα της βασίλισσας Φρειδερίκης. Με τα έσοδα του «Εράνου της Βασίλισσας», όπως ήταν γνωστός, δημιουργήθηκαν οι «Παιδοπόλεις», όπου στεγάστηκαν τα ορφανά του Εμφυλίου.

Όσον αφορά την πολιτική της πορεία, αυτή ξεκίνησε το 1952, καθώς διετέλεσε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη γυναίκα, που είχε ως στόχο να ασκήσει πιέσεις για την ισότητα των δύο φύλων, ενώ το 1955 και το 1958 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956, στις οποίες για πρώτη φορά ψήφισαν οι γυναίκες, ήταν υποψήφια με την ΕΡΕ και εξελέγη βουλευτής Αθηνών, ενώ πέτυχε την επανεκλογή της στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου 1958.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1956 ανέλαβε Υπουργός Κοινωνικής Προνοίας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κι έγινε η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα, τόσο για τη βελτίωση της κοινωνικής μέριμνας, όσο και για την αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Το 1967 εξέδωσε το βιβλίο «Εθνικαί, κοινωνικαί, πολιτικαί προσπάθειαι».


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.