17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΗ Άρτα με τα Γιάννενα

Η Άρτα με τα Γιάννενα


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Το καλοκαίρι τελείωσε, όχι όμως και οι διακοπές! Υπάρχουν άπειρα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος αυτή την εποχή και η Ήπειρος φαίνεται ο κατάλληλος προορισμός. Φύση, ιστορία και παράδοση συνυπάρχουν αρμονικά και προσφέρουν μαγικές στιγμές στους επισκέπτες. Αδιαμφισβήτητα, η Ήπειρος απαριθμεί δεκάδες υπέροχα μέρη που μπορεί να ανακαλύψει κανείς, ωστόσο η Άρτα και τα Ιωάννινα αποτελούν δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της. Η αγάπη μου προς τα δύο αυτά μέρη είναι έκδηλη. Οι ηπειρώτικές μου καταβολές σίγουρα θα παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ομορφιά των τοπίων και τη γαλήνη που αποπνέουν. 

Πρώτος μας προορισμός, λοιπόν, η Άρτα. Το γεφύρι της, το οποίο όπως λέει και ο θρύλος «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν», αποτελεί ορόσημο για την πόλη. Τα πλατάνια που το περιτριγυρίζουν και το ποτάμι του Αράχθου, που ρέει κάτω από τις ασύμμετρες κάμαρές του, αφήνουν το μυαλό να ταξιδέψει. Δίπλα στο ιστορικό γιοφύρι βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο της Άρτας, που στο παρελθόν αποτέλεσε Οθωμανικό Τελωνείο. Συνεχίζοντας στο κέντρο της πόλης, συναντά κανείς το μεσαιωνικής εποχής κάστρο, το οποίο χτίστηκε τον 13ο αιώνα ως αμυντικό οχυρό του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Σήμερα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό του για πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους θερινούς μήνες, ενώ σίγουρα αξίζει να σταθεί κανείς σε έναν από τους πύργους του και να απολαύσει την πανοραμική θέα.

Βγαίνοντας λίγο πιο έξω από την πόλη, μπορεί να επισκεφτεί κάποιος την Κόπραινα, η οποία αποτελούσε λιμάνι της Άρτας κατά τη βυζαντινή εποχή. Εκεί βρίσκεται και ο φάρος της, ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και περιλαμβάνει εκθέματα από παλιούς φάρους. Το πιο μαγευτικό, βέβαια, που  μπορεί να αντικρίσει κανείς είναι η θεά από την ταράτσα του. Τέλος, δε γίνεται να λησμονήσω το χωριό μου, το Κομπότι, το μέρος που γεννήθηκε ο Νικόλαος Σκουφάς, του οποίου το άγαλμα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί υπάρχει και ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χτίστηκε το 1741 και σήμερα διασώζονται τα κελιά του, που λειτουργούν ως παραδοσιακά καφενεία.

Επόμενος προορισμός δεν μπορεί να είναι άλλος από τα Γιάννενα. Η λίμνη Παμβώτιδα είναι, χωρίς αμφιβολία, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή, όχι μόνο για την απαράμιλλη ομορφιά της, αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί σημείο αθλητικών διοργανώσεων (κωπηλασία, κανό-καγιάκ κ.λ.π.). Είναι πραγματικά φοβερό να απολαύσει κανείς τον καφέ του διπλά από αυτή, υπάρχει ωστόσο και η επιλογή να πάρει το καραβάκι που βρίσκεται εκεί και σε 10 λεπτά να βρεθεί στο νησάκι της Παμβώτιδας. Το νησάκι αυτό δεν έχει όνομα, έχει όμως τη δική του ταυτότητα. Φτάνοντας εκεί, οι επιλογές είναι πολλές! Οι ντόπιοι κερνούν πεντανόστιμα εδέσματα, ενώ ασημένια κοσμήματα και σκαλιστά αντικείμενα των Γιαννιωτών τεχνιτών υπάρχουν σε μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια και σαγηνεύουν κάθε επισκέπτη. Δεν πρέπει, βέβαια, να παραλείψει κανείς να επισκεφτεί το σπίτι του Αλή Πασά, που λειτουργεί πλέον ως μουσείο.

Επιστρέφοντας στο κέντρο της πόλης, αξίζει ένας περίπατος μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων. Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κάστρα που κατοικούνται στο εσωτερικό τους. Τα σπίτια, άκρως παραδοσιακά και προσεγμένα, προκαλούν θαυμασμό. Προς τη νοτιοανατολική πλευρά του κάστρου βρίσκεται το Ιτς Καλέ, όπου υπάρχουν και τα ανάκτορα του Αλή Πασά, το Φετιχιέ τζαμί, καθώς και ο τάφος του. Η θέα, όμως, που παρατηρεί κανείς από εκεί, είναι αυτό που συναρπάζει και σαγηνεύει όλους τους παρευρισκόμενους.

Ένα ταξίδι στην Ήπειρο είναι το καλύτερο φάρμακο για τη ρουτίνα. Τόσο η Άρτα, όσο και τα Γιάννενα αντιπροσωπεύουν και διατηρούν την παράδοσή μας, η οποία φαίνεται ότι χάνεται με τα χρόνια. Γι’ αυτό κι εμείς είναι καλό ορισμένες φορές να γυρίζουμε στις ρίζες μας και να τις μελετάμε. Εξάλλου, ο σημερινός πολιτισμός μας οφείλεται σε αυτές και το παρελθόν μας έχει συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, στη διαμόρφωση του παρόντος μας!


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.