22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ούλριχ Τσβίνγκλι

In Memoriam: Ούλριχ Τσβίνγκλι


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη, 

11η Οκτωβρίου 1531: Γεννιέται την 1η Ιανουαρίου 1484 στο Wildhaus της Ελβετίας, ο θεολόγος και θρησκευτικός μεταρρυθμιστής Ulrich Zwingli (Ούλριχ Τσβίνγκλι, γνωστός στα ελληνικά ως Ούλριχ Ζβίγγλιος). Αποτέλεσε τον ηγέτη του κινήματος της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης στην Ελβετία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, η οποία ήταν το κέντρο του αναγεννησιακού ουμανισμού και συνέχισε τις ουμανιστικές μελέτες ως βικάριος (εκκλησιαστική βαθμίδα) στο Glarus και αργότερα στο Einsielden, όπου επηρεάσθηκε από τα έργα του Έρασμου, τον οποίο και είχε επισκεφθεί.

Το 1518 ανέλαβε εφημέριος στην ενορία Großmunster στη Ζυρίχη, όπου κήρυττε τις ιδέες του, σχετικά με τη Μεταρρύθμιση της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 1522 μίλησε για πρώτη φορά δημόσια και επιτέθηκε στη νηστεία της Τεσσαρακοστής. Αναφέρθηκε στη διαφθορά της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, υποστήριξε πως οι κληρικοί έπρεπε να νυμφεύονται και καταδίκασε την προσκύνηση των εικόνων στους χώρους λατρείας. Το 1524, αναφερόμενος σε ένα όνειρο, που είχε δει, αποφάσισε να μεταβάλει την πίστη του για το Μυστικό Δείπνο και το 1525 εισήγαγε μία νέα ακολουθία κοινωνίας προς αντικατάσταση της Θείας Λειτουργίας.

Η Μεταρρύθμιση, ναι μεν, εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη της Ελβετίας, αλλά ορισμένα καντόνια δε δέχθηκαν τις διδαχές του και αποφάσισαν να παραμείνουν ρωμαιοκαθολικά. Ο Ζβίγγλιος δημιούργησε μία συμμαχία ανάμεσα στα «μεταρρυθμισμένα» καντόνια, με αποτέλεσμα να διαιρεθεί η θρησκευτική βάση της Συνομοσπονδίας. Το 1529 ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Παράλληλα, οι ιδέες του Ζβίγγλιου έγιναν γνωστές στον Λούθηρο και σε άλλους μεταρρυθμιστές και τον Οκτώβριο του 1529, συναντήθηκαν στη λεγόμενη «Συνάντηση του Μαρβούργου» κι ενώ συμφώνησαν σε πολλά δογματικά σημεία, δεν υπήρξε ομοφωνία στο θέμα της πραγματικής ή μη παρουσίας του Ιησού στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1531, η κόντρα ανάμεσα στα ρωμαιοκαθολικά και μεταρρυθμισμένα καντόνια πήρε άσχημη τροπή, καθώς η συμμαχία του Ζβίγγλιου προχώρησε σε έναν αποτυχημένο αποκλεισμό τροφοδοσίας στα ρωμαιοκαθολικά καντόνια, τα οποία αντεπιτέθηκαν σε στιγμή, που η Ζυρίχη δεν ήταν προετοιμασμένη. Ο Ζβίγγλιος άφησε την τελευταία του πνοή, στη μάχη, σε ηλικία 47 ετών. Μάλιστα, οι απόψεις του συνεχίζουν να επιβιώνουν στις καλβινιστικές ομολογίες.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.