16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΟ αλκοολισμός είναι ασθένεια

Ο αλκοολισμός είναι ασθένεια


Της Αγγελικής Κουτουφά, 

Ο αλκοολισμός είναι ασθένεια. Ή θα τον καταπολεμήσεις ή θα σε σκοτώσει. Ο Βασίλης είναι μια από τις περιπτώσεις που το αλκοόλ διέλυσε όχι μόνο την οικογένειά του, αλλά και τον ίδιο. Ήρθε σε επαφή με το αλκοόλ στην ηλικία των 6 έτων. Στα οικογενειακά τραπέζια, αντί να παίζει με τα υπόλοιπα παιδεία, περιμένε πώς και πώς να βγει το κρασί στο τραπέζι. Του άρεσε να συμπεριφέρεται σαν μεγάλος ενήλικας. Πέρα, όμως, από το θάρρος που του έδινε ένα ποτήρι, του έδινε και θράσος. Έκανε πράγματα που υπό άλλες συνθηκές δε θα έπραττε.

Ήταν επιθετικός. Υπήρχε λεκτική βία, αλλά παράλληλα και σωματική. Ένα βράδυ, είχε γυρίσει μεθυσμένος. Ο ίδιος έριξε οινόπνευμα και προσπάθησε να κάψει ζωντανές τη γυναίκα και την κόρη του. Για πολλά χρόνια, η γυναίκα του τον παρακολουθούσε να μην πιεί, μάταια, βέβαια, γιατί εκείνος γυρνούσε κάθε βράδυ όλο και χειρότερα. Μετά από όλα τα ψέματα και τις υποσχέσεις που έδωσε ότι θα το κόψει, η γυναίκα του τον έφερε στους Αλκοολικούς Ανώνυμους, έτσι ώστε να ξεκινήσει την αποτοξίνωση. Πλέον, αφού πέρασε πολύ καιρό εκεί, είναι 13 και περισσότερα χρόνια καθαρός.

Υπάρχουν χιλίαδες ακόμη ιστορίες σαν του Βασίλη. Το αλκοόλ είναι εύκολα προσβάσιμο. Μπορεί να συμβεί σε όλους. Ανήλικους, ενήλικους, ηλικιωμένους. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αλκοολισμός βρίσκεται στην τρίτη θέση των χρόνιων θανατηφόρων ασθενειών. Είναι μια ασθένεια που όχι μόνο μπορεί να προκάλεσει άμεσο θάνατο, αλλά μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή σου. Να διώξει από δίπλα σου την οικογένειά σου, τους κοντινούς σου ανθρώπους, τα πάντα.

Στην Ευρώπη υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια αλκοολικοί. Αποτελέσματα ερευνών, δείχνουν πως το 40% τροχαίων ατυχημάτων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Πλέον, αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία. Κατά μέσο όρο, τα αγορία αρχίζουν να πίνουν από τα έντεκά τους και τα κορίτσια από τα δεκατρία τους χρόνια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα γίνονται λόγω κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, σε ηλικιές των 19 με 39 ετών. Το 35% των Ελλήνων οδηγών απαντά ότι οδηγεί ακόμα κι αν έχει καταναλώσει αλκοόλ, χωρίς να δίνει σημασία στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στον οργανισμό και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά και των γύρω του.

Στην Ελλάδα, πολύ σημαντίκη είναι η βοήθεια των Ανώνυμων Αλκοολικών. Είναι ένας κοινωνικός φορέας που βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα αλκοολισμού να αντιμετωπίσουν την εξάρτησή τους. Η ομάδα αυτή διαθέτει 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση και πηγαίνει οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη για βοήθεια. Γίνονται συνεδρίες πολλών ατόμων δύο ο φορές την ημέρα, όλο τον χρόνο. Στις συναντήσεις αυτές, τα μέλη μοιράζονται τις ιστορίες τους και την εμπειρία ανάρρωσής τους και δίνει ο καθένας τη δική του βοήθεια. 

Το πρόβλημα ενός αλκοολικού είναι η άρνησή του να πιστέψει ότι είναι εξαρτημένος από αυτό. Οι περισσότεροι θεωρούν για χρόνια ότι το ελέγχουν. Περιπτώσεις που έχουν περάσει από τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, δείχνουν πως όποιος παραδέχεται ότι είναι αλκοολικός συνεχίζει και αντιμετωπίζει την ασθένεια του. Όποιος, όμως, δεν το κάνει, ύστερα απο χρόνια πάλι ξαναγυρνάει στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση.


Αγγελική Κουτουφά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.