18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αρχική#Overcome#Overcome, πράξη δέκατη έβδομη: Επιχειρηματικότητα

#Overcome, πράξη δέκατη έβδομη: Επιχειρηματικότητα


Της Όλγας Κωνσταντακοπούλου,

Ξεκινώντας, θα ήθελα να μιλήσω για το «επιχειρείν» στην Ελλάδα. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις για τους νεαρούς επιχειρηματίες που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, networking, εκπαίδευση και infrastructure-δομές. Αυτό, φυσικά, αντικρούεται στο δόγμα που θέλει τους νέους επιχειρηματίες να είναι φορείς καινοτομίας και προόδου. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί νέοι επιχειρηματίες τα καταφέρνουν και παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες, καινοτόμες ιδέες. Κάποιες έχουν και μια βαθιά επιστημονική βάση, γεγονός αρκετά εντυπωσιακό. Όσον αφορά τις γυναίκες επιχειρηματίες και με βάση τη δική μου εμπειρία, η αντιμετώπιση της κοινωνίας είναι πολλές φορές σκεπτική, αλλά παράλληλα και ενθαρρυντική. Βέβαια, αυτό συνδέεται άρρηκτα και με τα αποτελέσματα που παράγονται. Όταν είσαι επιχειρηματίας, καλώς ή κακώς κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος, και συνεπώς εκεί «κερδίζεις» ή και «επιβάλλεις», αν θες, την αντιμετώπιση που αξίζεις. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Οι γυναίκες έχουν εξ ορισμού κάποια εμπόδια παραπάνω λόγω της πολυπλοκότητας του ρόλου τους στην κοινωνία, τα οποία με την κατάλληλη μέθοδο και υποστήριξη μετριάζονται. Συνεπώς, αυτό που θεωρώ πως χρειάζεται περισσότερο στην παρούσα φάση για τις γυναίκες είναι οι υποστηρικτικές δομές και οι άνθρωποι που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο, για να τους δοθεί η ευκαιρία να προοδεύσουν. Είμαι, βέβαια, σκεπτική ως προς το πώς θα υποστηριχθούν αυτές οι δομές, καθώς η προσπάθεια πρέπει να είναι ολική ή έστω και κρατική, για να παραχθούν αποτελέσματα.

Καλό θα ήταν, επίσης, να μιλήσουμε για την επιτυχία στον κλάδο μου. Αρχικά, η επιτυχία είναι υποκειμενική για τον καθένα και εξαρτάται από τους στόχους του. Εν συνεχεία, φυσικά στα πρώτα βήματα της ίδρυσης μιας επιχείρησης, ο ιδρυτής είναι αυτός που υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες. Εκεί χρειάζεται επιμονή, υπομονή, ψάξιμο, θάρρος και motivation-drive. Η πίστη στην ιδέα, αλλά και η προσεκτική, μεθοδική ενσωμάτωση του feedback είναι απαραίτητη. Πέρα από αυτό, έρχεται ένα σημείο, κατά το οποίο είναι αδύνατον να υποστηριχθούν όλες οι λειτουργίες από ένα άτομο κι εκεί έρχεται η ομάδα που μοιράζεται το όραμα και δουλεύει απρόσκοπτα.

Έχω, εν γένει, μια έντονα δημιουργική στάση στη ζωή μου, που με οδηγεί στο να ενσωματώνω τη δημιουργικότητα σαν φιλοσοφία και στη δουλειά μου, συνεπώς αντίστοιχα έρχεται και η έμπνευση. Ακόμα, πιστεύω αρκετά στο καλό timing και στους σωστούς ανθρώπους, που είναι στο περιβάλλον σου. Αυτοί παίζουν το ρόλο του μέντορα, του συμβούλου, του εταίρου, του υποστηρικτή. Αυτοί με εμπνέουν και μου προσφέρουν ανανεωμένη οπτική στα γεγονότα. Υπάρχουν, συνεπώς, σχέδια και φιλοδοξίες. Μεθοδικά φτάνουμε κάθε μέρα και πιο κοντά στο στόχο μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας!

Όσον αφορά τον εαυτό μου μέσα σε αυτό το εγχείρημα, την επιχειρηματικότητα, έχω να πω πολλά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Startup στην προσωπική μου γαλούχηση, διότι μου διδάσκει αξίες, όπως η εργατικότητα και η αξιοκρατία. Στο τέλος της ημέρας, εάν αξίζεις, τότε θα προχωρήσεις. Όπως λέει και ο καθηγητής κ. Μπουραντάς: «Η πρωτοπορία και η διαρκής επιτυχία απαιτεί τους ιδανικούς και τους καλύτερους ανθρώπους». Το να ψάξεις και να βρεις αυτούς τους ανθρώπους είναι συχνά μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα. Ο «ιδανικός» και ο «καλύτερος» είναι όροι υποκειμενικοί, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ο συνεργάτης θα πρέπει να ταιριάζει με όλη την ομάδα και όχι αμιγώς με κάποια μέρη της. Πολλές φορές δεν έχουμε αποκρυσταλλώσει ακριβώς και το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου, γεγονός που μας οδηγεί στο να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Γι’ αυτό και η οργάνωση και η μεθοδικότητα είναι, επίσης, δυο αξίες με τις οποίες πορεύομαι σε όλους τους τομείς της ζωής μου και με βάση την οποία δομήσαμε και όλες τις λειτουργίες του προϊόντος μας.

Τέλος, θα συμβούλευα ένα νέο άνθρωπο, πριν ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο, να μιλήσει με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται ήδη στο κομμάτι ενδιαφέροντός του, γιατί έτσι ξεκαθαρίζονται γρήγορα αρκετές απορίες και αποφεύγονται λάθη που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα. Το feedback είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στην αρχή αυτού του ταξιδιού. Πρέπει να μαθαίνει και να ψάχνεται για λύσεις σε όλα τα προβλήματα συνεχώς. Να περιμένει την αποτυχία και την απόρριψη σε μεγάλο βαθμό, διότι έτσι επέρχεται η πρόοδος. Είναι κλισέ, αλλά χαρακτηριστικά στην HireFlows  μετουσιώσαμε το προϊόν και το business model πάνω από τρεις φορές ριζικά και ακόμα κάνουμε διορθώσεις. Η επιτυχία αργεί και δεν είναι εύκολη, αλλά η χαρά της δημιουργίας είναι πολύτιμη και είναι το καύσιμο που πυροδοτεί την εξέλιξη. Αυτό που με εξέπληξε στο ταξίδι αυτό της επιχειρηματικότητας, είναι πως εξελίχθηκα ως άνθρωπος και μελλοντικά ως επιχειρηματίας στην ωριμότητα και την αντίληψη που αποκτάς για τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω σου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ