20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Steve Jobs

In Memoriam: Steve Jobs


Του Παναγιώτη-Πελοπίδα Κουλούρη,

5η Οκτωβρίου 2011: Την τελευταία του πνοή αφήνει, λόγω καρκίνου στο πάγκρεας, σε ηλικία 56 ετών, ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της Apple, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar, Steve Paul Jobs (οι άλλοι δύο ήταν ο Ronald Wayne και ο Stephen Gary Wozniak). Ο Steve Jobs γεννήθηκε στο San Francisco, στις 24 Φεβρουαρίου 1955. Δε μεγάλωσε με τους βιολογικούς του γονείς, αλλά υιοθετήθηκε από τον Πωλ και την Κλάρα Τζόμπς. Το 1972 τελείωσε το Γυμνάσιο και πήγε Κολέγιο στο Ριντ του Πόρτλαντ, αλλά σταμάτησε τις σπουδές του, καθώς δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρα.

Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στο χώρο των υπολογιστών και πολλές από τις ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία οι καταναλωτές. Ήταν από τους πρώτους, που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Ο Steve Jobs «ήταν ο μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής», όπως έχουν γράψει οι J.S. Young & W.L. Simon στο βιβλίο τους με τίτλο «iCon: Steve Jobs. The greatest second act in the history of the business».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Apple άρχισε να έχει οικονομική επιτυχία, με τους υπολογιστές Apple I και II, καθώς και με τον υπολογιστή Macintosh. Ο σκληρός τρόπος διαχείρισης, ορισμένες ριζοσπαστικές, οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες κι ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών, οδήγησαν το 1985 σε μια διαμάχη με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και πρώην στέλεχος της Pepsi, John Sculley. Αυτό είχες ως αποτέλεσμα, ο Jobs να απομονωθεί και αργότερα να αποχωρήσει από την εταιρεία.

Το 1986 ίδρυσε την εταιρεία NeXT, η οποία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας και την ίδια χρονιά αγόρασε την εταιρεία Pixar, η οποία έγινε γρήγορα η πλέον επιφανής εταιρεία στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Παράλληλα, η Apple προέβη στην εξαγορά της NeXT, το 1996, ώστε να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα, που θα αποτελούσε τη βάση για το νέο Mac OS. Η αγορά της NeXT έφερε τον Jobs πίσω στην Apple, αρχικά ως Interim CEO και αργότερα ως CEO και πρόεδρο του ΔΣ, θέση που διατήρησε ως το θάνατό του.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Apple ξαναέγινε κερδοφόρα επιχείρηση, καθώς το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Jobs λειτούργησε ξανά. Αναδιαρθρώθηκαν τα προϊόντα και τα τμήματα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα με την κατάργηση του Apple Newton και τη συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές. Επιπλέον, εξασφαλίστηκε επένδυση $100 εκ. από τη Microsoft και υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες, ώστε να συνεχιστεί η υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια.

Το 1998 κατασκευάστηκαν οι πολύχρωμοι και αξιόπιστοι iMac και το iBook. Mία, ακόμη, σημαντική επιχειρηματική κίνηση της Apple στο χώρο της μουσικής ήταν το iPod, που κυκλοφόρησε το 2001. Το 2003, με την επιτυχία του iPod, η Apple ξεκίνησε τη διανομή μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store (iTMS). Στις αρχές του 2007, ξεκίνησε η παραγωγή κινητού τηλεφώνου, του iPhone, το οποίο κατέκτησε μεγάλο μέρος της αγοράς κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το τελευταίο δημιούργημα της Apple επί Jobs κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010 και δεν ήταν άλλο από το iPad. Το Δεκέμβριο του απονεμήθηκε ο τίτλος του «προσώπου της χρονιάς» από τη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times. Στις 24 Αυγούστου 2011, παραιτήθηκε από την Apple και συνέστησε να τον διαδεχθεί ο επόμενος στην ιεραρχία, Tim Cook. Όπως ζήτησε ο ίδιος, διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Στις 4 Οκτωβρίου 2011, παρουσιάστηκε το τελευταίο iPhone επί εποχής Steve Jobs στην Apple, το iPhone 4s. Στην παρουσίαση δεν ήταν παρών, ενώ την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.