12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ βολική απώλεια μνήμης του παρελθόντος

Η βολική απώλεια μνήμης του παρελθόντος


Του Χρήστου Τσολάκη,

Αυτές τις μέρες προχωρά ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο είχε προαναγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτός ο μετασχηματισμός είχε ειπωθεί τότε ότι θα γίνει προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρυνθεί. Πριν λίγες μέρες, εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ από την κεντρική επιτροπή του, όπου μέσα σε αυτήν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όλες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81».

Το 1981, ήταν η χρονιά ορόσημο του Ανδρέα Παπανδρέου με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αυτή τη χρονιά, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα την αναφέρει ως σπουδαίο-κομβικό ιστορικό γεγονός, όπως το ΕΑΜ και το Πολυτεχνείο.

Στην ομιλία του στο φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι εγώ» και είχε δίκιο. Δυστυχώς για πολλούς, ιστορία δεν κουβαλάνε μόνο πρόσωπα αλλά και κόμματα. Και ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει τη δικιά του ιστορία στην πολιτική ζωή του τόπου. Το 1981, ο ΣΥΡΙΖΑ (τότε ΚΚΕ Εσωτερικού) είχε αποκηρύξει ρίχνοντας δριμύ κατηγορώ στον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την κυβερνητική συμμαχία Συνασπισμού-ΝΔ, με μοναδικό κοινό στόχο την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος και είχε δηλώσει «στόχος ήταν η δική μου πολιτική και ηθική εξόντωση, η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ο κατακερματισμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Επίσης, μια φυσική ερώτηση όλων θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ότι ακόμα και αν κάνουμε στην άκρη το παρελθόν, πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει με τόσο θαυμασμό για το ’81 και την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, ενώ πριν λίγους μήνες ακόμα είχε σαν υπουργό στην κυβέρνησή του τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης την περίοδο που παραπέμφθηκε από την βουλή σε ειδικό δικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Κλείνοντας το άρθρο, πιστεύω πως είναι πλέον ξεκάθαρη η αμηχανία που αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ευρισκόμενος μετά από μια 4ετία ξανά στα καθίσματα της αντιπολίτευσης έχοντας μεγάλη ευθύνη, εξαιτίας της κυβέρνησής του, για το σχεδόν 40% που πήρε η ΝΔ στις εκλογές. Προσπαθεί να θεμελιώσει το καινούργιο του αφήγημα για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, αλλά αυτό μπάζει από χίλιες μεριές.


Χρήστος Τσολάκης

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1998 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Σεπτέμβριο του 2017. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Είναι γνώστης αγγλικών και γαλλικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.