22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του...

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ


Της Ανδριάνα Γιάτσιου,

Τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα μετέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την Ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Κατέστησε σαφές ότι μία νέα μέρα ανατέλλει για την Ελλάδα, η οποία, επιτέλους, ξεκίνα να απομακρύνεται από την οικονομική κρίση που για δέκα χρόνια ταλάνισε τον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «έχουμε απόλυτη επίγνωση της θέσης της χώρας μας στην ευμετάβλητη περιοχή που ζούμε και του ρόλου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ιδανικά της οποίας εμπνεύσαμε». Με τα λόγια του αυτά, θύμισε έντονα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε αναφερθεί στα ίδια ιδανικά, κατά τη διαδικασία εισόδου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Ο τριπλός στόχος του πρωθυπουργού στο πενθήμερο ταξίδι του ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, να προβάλει τις θέσεις της χώρας για όλα τα σημαντικά ζητήματα -περιφερειακά και παγκόσμια- και να δείξει ότι συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις, όπως για την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, που δεν είναι μόνο διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας.

Ένα από τα κύρια θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός προέταξε στους εταίρους το προφανές, ότι, δηλαδή, το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης δεν μπορούν να το επωμιστούν οι χώρες εισόδου, χωρίς κάποια εξωτερική αρωγή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δε θα αντέξει αυτό το βάρος και ότι ουσιαστικά, η χώρα μας δεν αποτελεί τον τελικό προορισμό των προσφύγων. Η Ελλάδα είναι απλώς το κοντινότερο σε εκείνους σύνορο της Ευρώπης και θα ήταν ανήθικο η δυστυχία αυτών των ανθρώπων, να μετατραπεί σε όπλο για πολιτικές σκοπιμότητες. Επίσης, διατυπώνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, ζήτησε να γίνει σεβαστή η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Τόνισε, επιπλέον, ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το μερίδιό της σε αυτή τη συμφωνία και ότι η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των μεταναστών στο Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την οικονομική υποστήριξη προς την Τουρκία και ακόμα, να υιοθετήσει νέους κανόνες για τους αιτούντες ασύλου, που θα ισχύουν για όλες τις χώρες. Ολοκλήρωσε το θέμα του μεταναστευτικού, απευθυνόμενος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να είναι μέλη της ζώνης του Σένγκεν και να επωφελούνται από την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και, παράλληλα, να αρνούνται να συμμετέχουν σε ρυθμίσεις για την ίση κατανομή των βαρών της κρίσης».

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο πρωθυπουργός ήταν η θέληση της Ελλάδας για καλές σχέσεις γειτνίασης με όλους τους γείτονες. Τόνισε ότι η Ελλάδα εμμένει στον σταθεροποιητικό της ρόλο, σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει προκλήσεις και ότι θα μείνει απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας με όλους. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των Διεθνών Συνθηκών. «Ενέργειες που αντιτίθενται σε αυτά και αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, είναι παραβιάσεις του δικαίου και παρεμποδίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια προς μία επωφελή σχέση για όλους τους εμπλεκόμενους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός διατύπωσε την κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου. Χαρακτηριστικά, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών δικαιωμάτων παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί». Αναφέρθηκε, όμως, και στις παράνομες γεωτρήσεις με τα τουρκικά γεωτρύπανα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Οι γεωτρήσεις αυτές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη, εθνική στρατηγική για την ενέργεια, το περιβάλλον και το κλίμα, ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Από το 2021, θα απαγορευτεί η χρήση πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα και μέχρι το 2028, θα κλείσουν όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, θα προστατευτεί η πολιτιστική μας κληρονομία από τις επιπτώσεις των κλιματικών συνθηκών.


Ανδριάνα Γιάτσιου

Γεννημένη το 1997, κατάγεται από τα Γρεβενά και διαμένει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Κατεύθυνση της είναι η Αρχαιολογία, την οποία αγαπά από μικρό παιδί. Έχει άριστη γνώση αγγλικών και μέτρια γνώση γερμανικών. Στον ελεύθερό της χρόνο, μελετά ιστορία με ιδιαίτερη προτίμηση στη νεότερη και διαβάζει αγγλική λογοτεχνία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.