16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠού πήγε η δημοσιογραφική δεοντολογία;

Πού πήγε η δημοσιογραφική δεοντολογία;


Της Αναστασίας Παπαδά,

Χωρίς αμφιβολία, το πρόσωπο των ημερών έχει αναδειχθεί η Ελένη Αντωνιάδου. Κατά καιρούς, έχει τύχει όλοι να διαβάσουμε ή να πέσει στα χέρια μας κάποιο δημοσίευμα σχετικά με την Ελένη Αντωνιάδου, με τίτλους όπως: «Η όμορφη Ελληνίδα που κατέκτησε τη NASA» ή «Η Ελληνίδα καλλονή που προς τιμήν της δημιούργησαν κούκλα Barbie». Αυτή η νέα Ελληνίδα κατάφερε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας όλης της υφηλίου και να μιλάνε για εκείνη αρνητικά. Με αφορμή τη βράβευσή της από την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στα βραβεία επιχειρηματικότητας «Θαλής ο Μιλήσιος», το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από μια δημοσίευση στο Facebook από τον επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό του Παρισιού, Κώστα Μπουγιούκο. Στην ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουγιούκος ανέφερε ότι, πρώτον, η κα. Αντωνιάδου δεν έχει δουλέψει ποτέ για τη NASA, έχει παρακολουθήσει μόνο ένα summer camp από αυτά που διοργανώνει η NASA για εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο. Δεύτερον, δεν έχει βραβευτεί από τη NASA, και, τρίτον, δεν έχει κάνει έρευνα για την αναγεννητική ιατρική.

Η Ελένη Αντωνιάδου είχε δημιουργήσει έναν τόσο μεγάλο μύθο γύρω από το όνομά της με όλα αυτά που δήλωνε ότι ήταν, που κατάφερε να κάνει τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη να ασχοληθούν μαζί της. Κατάφερε να συμπεριληφθεί το 2015 στη λίστα του Forbes, στις γυναίκες των κάτω των 30 ετών που διαπρέπουν στο χώρο της υγείας, και κατάφερε η Mattel να φτιάξει κούκλα και να την αφιερώσει σε εκείνην, για το έργο που έχει προσφέρει η ίδια στην επιστήμη. Και εδώ είναι που θα ρωτήσει κάποιος εύλογα, ποιο έργο της ακριβώς; Τι έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα; Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα μέχρι στιγμής και όλα αυτά, όπως προείπα, είναι ένας μύθος που δημιούργησε η ίδια, τόσο πιστευτός που μας έκανε για λίγο σαν έθνος να νιώσουμε υπερήφανα για την καταξίωση μιας Ελληνίδας «ερευνήτριας» στο εξωτερικό. Μήπως, όμως, και οι δημοσιογράφοι έχουν κάποιο μερίδιο ευθύνης για τη διαιώνιση αυτού του μύθου;

Η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι. Τα ΜΜΕ, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αναπαρήγαγαν τις ειδήσεις με βάση το τι δήλωνε η κα. Αντωνιάδου. Αυτό που γνωρίζω είναι πως η δημοσιογραφία πρέπει να είναι αντικειμενική και σε αυτή την περίπτωση, μόνο αντικειμενική δεν ήταν. Δε βρέθηκε ούτε ένα ΜΜΕ, αμερικανικό, αγγλικό ή ελληνικό να κάνει μια εκτενή έρευνα για την κα. Αντωνιάδου και να διασταυρώσει αν όλα αυτά που ισχυρίζεται, όντως ισχύουν. Για παράδειγμα, ισχυριζόταν ότι είναι κάτοχος PhD, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών. Αυτά και άλλα πολλά έχουν αποκαλυφθεί τώρα, μετά τη λύση της σιωπής του κ. Μπουγιούκου. Από το 2013 έως και πριν λίγο καιρό, διαβάζαμε δημοσιεύματα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, κάτι που πάει ενάντια στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Συνεπώς, το μερίδιο ευθύνης μοιράζεται εξίσου σε όλα τα ΜΜΕ, από τα πιο μεγάλα όπως το BBC, μέχρι τα πιο μικρά.

Αν και τα ΜΜΕ ήταν αυτά που έστρεψαν όλα τα φώτα πάνω της, τα Social Media ήταν αυτά που συνέβαλαν στην απομυθοποίησή της. Ακόμα και μετά από την απομυθοποίησή της, ωστόσο, τα ΜΜΕ είχαν πάλι τον ίδιο ακριβώς ρόλο που είχαν και πριν: αναπαραγωγή ειδήσεων. Από μια γυναίκα που εξέπεμπε θαυμασμό για όλα αυτά που (υποτίθεται) είχε κάνει, πλέον η Ελένη Αντωνιάδου έχει γίνει μια γυναίκα που χλευάζεται από όλους. Είναι κρίμα, νέα παιδιά που όντως έχουν διαπρέψει στους τομείς τους να μένουν στην αφάνεια. Από την άλλη, όμως, η επιτυχία δε χρειάζεται τον θόρυβο, μπορεί να είναι και βουβή κι ίσως να είναι και καλύτερα έτσι, για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα περισσότερα. Η μεγαλομανία και η αυτοπροβολή, από την άλλη, έχει ολέθριες συνέπειες, με τρανταχτό παράδειγμα την Ελένη Αντωνιάδου. Άραγε, θα μπορέσει κάποιος να την πάρει επαγγελματικά στα σοβαρά μετά από αυτόν τον τεράστιο σάλο;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Παπαδά
Αναστασία Παπαδά
Γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε συντάκτρια Κοινωνικών και Ιστορικών Θεμάτων του OffLine Post.