23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Παύλος Μπακογιάννης

In Memoriam: Παύλος Μπακογιάννης


Του Πελοπίδα – Παναγιώτη Κουλούρη, 

Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια, το 1989, νεκρός πέφτει από το “χέρι” της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, ο δημοσιογράφος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μπακογιάννης.

Γεννήθηκε στο χωριό Βελωτά της Ευρυτανίας στις 10 Φεβρουαρίου 1935. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Πάτρα, σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε στη Γερμανία, σπουδάζοντας Πολιτική Οικονομία και Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια του Μονάχου, Τύμπιγκεν και Konstanz, στο οποίο ανακηρύχθηκε, αργότερα, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών. Εργάστηκε ως καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας. Μάλιστα, όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της βαυαρικής ραδιοφωνίας. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του, αντιτάχθηκε στο καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις, που αναμεταδίδονταν και από την Deutsche Welle και πολύ γρήγορα έγιναν σημείο αναφοράς του αντιδικτατορικού αγώνα.

Στο Μόναχο γνωρίστηκε με τη Ντόρα Μητσοτάκη, η οποία σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης και την οποία παντρεύτηκε το 1974. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εργάσθηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και ανέλαβε εκδότης-διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ» (1982-2/1985). Επίσης, διετέλεσε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (11/1985 – 9/1989).

Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας. Ακολούθησε η κυβέρνηση Τζαννετάκη, στο σχηματισμό της οποίας έλαβε ενεργό ρόλο, ως διαπραγματευτής μεταξύ του κόμματός του και του Συνασπισμού.

Ως πολιτικός θεωρούταν ήπιος και συναινετικός. Πίστευε πως ήταν αναγκαία η υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, η επούλωση των πληγών του Εμφυλίου και του διχασμού και προωθούσε την εθνική συμφιλίωση. Στο πλαίσιο αυτής της πεποίθησής του, εργάστηκε για την επιτυχία του πρωτοποριακού, για την εποχή, εγχειρήματος συγκυβέρνησης Αριστεράς και Δεξιάς.

Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν δολοφόνησε τον Παύλο Μπακογιάννη το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989 στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα, όπου στεγαζόταν το γραφείο του. Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούταν από την έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ημέρα της δολοφονίας του εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει. Στο Καρπενήσι έχει δοθεί το όνομά του σε πάρκο και σε κεντρικό δρόμο της πόλης.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.