12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξηΠτώχευσε η Thomas Cook: Τι προβλέπεται για τους επιβάτες που χρησιμοποίησαν τα...

Πτώχευσε η Thomas Cook: Τι προβλέπεται για τους επιβάτες που χρησιμοποίησαν τα ταξιδιωτικά της πακέτα;


Της Ασπασίας Παπαδοπούλου,

Αυτήν την περίοδο είναι σε διακοπές 600.000 πελάτες της Thomas Cook, εκ των οποίων περίπου 150.000 είναι Βρετανοί. Μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, η Thomas Cook, ιδρύθηκε το 1841 για να προσφέρει ημερήσιες εκδρομές χαμηλού κόστους και μέχρι πρότινος είχε ετήσιες πωλήσεις ύψους £9 δισ. Απασχολεί 22.000 υπαλλήλους, από τους οποίους οι 9.000 είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξυπηρετεί 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 16 διαφορετικές χώρες.

Τον Ιούλιο, η Thomas Cook δημιούργησε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, λέγοντας ότι χρειαζόταν £900 εκατομμύρια, τα οποία θα προέρχονταν από την Fosun της Κίνας, ομάδα πιστωτών και κάποιων άλλων επενδυτών. Στη συνέχεια, η ομάδα των δανειστών ανέθεσε μια ανεξάρτητη έρευνα. Οι οικονομικοί της σύμβουλοι δήλωσαν ότι η Thomas Cook θα χρειαζόταν £200 εκατομμύρια επιπλέον από τα ήδη απαιτούμενα 900 εκατομμύρια λίρες, γεγονός που θα απαιτούσε συνολική αναχρηματοδότηση ύψους £1,1 δισ. Η Thomas Cook κατόρθωσε να βρει έναν υποστηρικτή, για να παράσχει τα επιπλέον £200 εκατομμύρια, εντούτοις δε μπόρεσε να σωθεί. Η εταιρεία είχε έρθει αντιμέτωπη με τις προειδοποιήσεις για τα κέρδη της, λόγω των πολιτικών αναταραχών σε προορισμούς διακοπών, όπως η Τουρκία, του παρατεταμένου καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού και των πελατών, που καθυστέρησαν τις κρατήσεις των διακοπών τους εξαιτίας του επικείμενου Brexit.

Ως αποτέλεσμα της πτώχευσης και του χάους που προκλήθηκε, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια. «Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι γίνεται με τις διεθνείς επιχειρήσεις της Thomas Cook;

Προς το παρόν, οι ινδικές, κινεζικές, γερμανικές και σκανδιναβικές θυγατρικές της Thomas Cook θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, από νομικής πλευράς, θεωρούνται ανεξάρτητες από τη μητρική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του επίσημου παραλήπτη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, μοιράζονται μερίδιο κάποιων υπηρεσιών, όπως αεροσκάφη και πληροφορικά συστήματα με τη μητρική εταιρεία τους και οφείλουν να εξετάσουν λεπτομερώς συμφωνίες διάσωσης τις επόμενες εβδομάδες, για να κρατήσουν τις συναλλαγές. Εάν αποτύχουν, ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότεροι από 350.000 πελάτες.

Ποια είναι τα δικαιώματά σας;

Εάν είχατε κλείσει πακέτο διακοπών, καλύπτεστε από το σύστημα αδειών του Οργανισμού Αεροπορικών Ταξιδιωτών (Atol). Το σύστημα θα πληρώσει για τη διαμονή σας στο εξωτερικό, αν και μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθείτε σε διαφορετικό ξενοδοχείο ή διαμέρισμα. Επιπλέον, το Atol θα πληρώσει τη μεταφορά σας στο σπίτι, εάν η αεροπορική εταιρεία δε βρίσκεται πλέον σε λειτουργία. Εάν έχετε κάνει κράτηση για διακοπές στο μέλλον, θα σας επιστραφούν τα χρήματα. Εάν έχετε κλείσει συμφωνία μόνο για πτήση, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση στην ταξιδιωτική σας ασφαλιστική εταιρεία ή στον πάροχο πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, για να ζητήσετε την επιστροφή χρημάτων. Το 2017, όταν κατέρρευσε η Monarch Airlines, η κυβέρνηση μερίμνησε για τον επαναπατρισμό όλων των επιβατών, ακόμη και εάν δεν καλύπτονταν από το Atol. [1]

Η Wizz Air εγκαινιάζει ναύλους διάσωσης για επιβάτες της Thomas Cook

Μετά την κατάρρευση της ταξιδιωτικής εταιρείας Thomas Cook, η οποία επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει ένα δάνειο διάσωσης ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών, η Wizz Air UK ανακοίνωσε ειδικούς ναύλους για τους πελάτες Thomas Cook, των οποίων οι πτήσεις μεταξύ Λάρνακας ή Πάφου στην Κύπρο και του Ηνωμένου Βασιλείου ακυρώθηκαν λόγω της αφερεγγυότητας της Thomas Cook.

Προσφέρεται τώρα μια ειδική τιμή των £99 από την Wizz Air για τους επιβάτες που είχαν κάνει κράτηση με την Thomas Cook, η οποία αφορά πτήσεις μεταξύ Λονδίνου και Λάρνακας ή Πάφου. Η Wizz Air δήλωσε ότι οι πελάτες πρέπει να αποδείξουν ότι οι κρατήσεις τους με τη συγκεκριμένη ταξιδιωτική εταιρεία προέρχονται από οποιοδήποτε σημείο του Ηνωμένου Βασιλείου με προορισμό οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου ή αντίστροφα. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων σε αυτόν τον ειδικό τιμοκατάλογο διάσωσης είναι περιορισμένος και ο ειδικός ναύλος είναι διαθέσιμος μόνο σε πελάτες με επιβεβαιωμένες κρατήσεις Thomas Cook έως τις 30 Νοεμβρίου 2019. [2]


Ασπασία Παπαδοπούλου

Ελληνοπολωνή, απόφοιτη του Tμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Aυτήν την περίοδο κάνει μεταπτυχιακό στην Ενέργεια, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μιλάει 4 γλώσσες και έχει ταξιδέψει σε πάνω από 20 χώρες. Εκτός από την Ελλάδα, έχει ζήσει στο Βέλγιο και στην Πολωνία. Παίζει σκάκι, λατρεύει τις προκλήσεις, τα ταξίδια, και διαβάζει καθημερινά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά άρθρα, ώστε να διευρύνει τις γνώσεις της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ