21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκδηλώσειςΗ καλύτερη μορφή κριτικής είναι η συμμετοχή

Η καλύτερη μορφή κριτικής είναι η συμμετοχή


Της Μαρίας Μπάλλιου,

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ον. Αυτό συνεπάγεται ότι για να αναπτυχθεί πλήρως μία συγκροτημένη και πολιτικά ορθή κοινωνία, θα πρέπει να συντελείται από συνειδητοποιημένους πολίτες.

Απότοκο, λοιπόν, αυτής την ανάγκης του ατόμου για συμμετοχή στα κοινά, είναι και η διαδικασία της διαβούλευσης.

Το ενδιαφέρον και η ανιδιοτελής αγάπη του ατόμου για τον τόπο του αποτελούσε πάντοτε πρωταρχικό παράγοντα για την ανάγκη διαβούλευσης. Μέσω αυτής προωθείται η συλλογική διάθεση, ενώ γίνεται κατανοητή η αξία της συμμετοχής και του διαλόγου. Σε αυτή τη διαδικασία, δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα να ακουστούν και να τεθούν επί τάπητος καίρια κωλύματα και να γίνει αντιληπτό το φάσμα των πεδίων στα οποία μπορούμε να επέμβουμε. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη βούλησης για την επίλυση βασικών προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, ταυτόχρονα με την απουσία πρωτοβουλιών και καινοτόμων ιδεών, οδηγεί στην κινητοποίηση και στην προσπάθεια εύρεσης πρακτικών λύσεων για τα χρόνια ζητήματα που μαστίζουν την περιοχή.

Ως εκ τούτου, το δίκτυο μας έχει ως πρωταρχικό στόχο τη συσπείρωση και τη συλλογική ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Βοιωτίας, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να προσφέρουμε λίγο από τον χρόνο μας και πολλή από τη διάθεσή μας για να κινητοποιηθούν οι τοπικοί και περιφερειακοί μηχανισμοί. Άλλωστε, ο πλουραλισμός απόψεων και η γένεση ιδεών δεν μπορεί παρά να προέλθει από νέους και νέες που θα δουν πιο σφαιρικά και ψύχραιμα τις συνθήκες που επιφέρουν τα όποια προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η δράση είναι από εμάς, για εμάς!

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που θα παραχθούν από τη διαβούλευση θα προωθηθούν στους Δήμους των αντίστοιχων πόλεων, με σκοπό την προσπάθεια υλοποίησης των αποτελεσμάτων της δράσης. Εκεί έγκειται η μοναδικότητα αυτής της προσπάθειας, στη δυνατότητα δηλαδή να δούμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας. Δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία να μη μείνουμε στα λόγια και την κριτική, αλλά να επιλέξουμε την πράξη και την ενεργή συμμετοχή. Η πόλη μας, το χωριό μας, η τοπική μας κοινωνία δεν αλλάζει από τα λόγια μας, αλλά από το παράδειγμά μας.


Μαρία Μπάλλιου

Μεγάλωσε στη Λιβαδειά, ζει και σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Απολαμβάνει την ενασχόληση με ξένες γλώσσες, την φωτογραφία και την αρθρογραφία. Από το 2019 είναι μέλος του VYN ως αρθρογράφος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ