16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΒ' Τρίμηνο ΑΕΠ: Θετικό πρόσημο

Β’ Τρίμηνο ΑΕΠ: Θετικό πρόσημο


Της Αθανασίας Γκοντέβα,

Με το δεξί φαίνεται ότι μπήκε το Β΄ τρίμηνο για τη χώρα μας, καθότι σημειώθηκε αύξηση κατά 0.8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Μάλιστα, το θετικό κλίμα ολοκληρώνεται μέσω της Eurostat, η οποία κατατάσσει τη χώρα μεταξύ των κρατών–μελών της Ένωσης που παρουσίασαν μεγάλη αύξηση.

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές χώρες όπου καταγράφηκε αύξηση πέραν της Ελλάδος είναι:

  • η Ουγγαρία,
  • η Ρουμανία,
  • η Βουλγαρία,
  • η Δανία,
  • η Κύπρος,
  • η Λιθουανία και
  • η Πολωνία.

Να τονισθεί, στο σημείο αυτό, πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος σημείωσαν μεγάλη αύξηση και στον τομέα της απασχόλησης (ομοίως η Πολωνία, η Σλοβενία και η Ιταλία, ενώ η Κροατία, η Λετονία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν της μείωσης).

Στον αντίποδα των ανωτέρω χωρών βρίσκονται:

  • το Ηνωμένο Βασίλειο,
  • η Γερμανία και
  • η Σουηδία.

Τα εν λόγω κράτη–μέλη κατέγραψαν μείωση. Υπάρχει, βέβαια, και το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία παρέμεινε σε μια σταθερή κατάσταση.

Συνολικά, ωστόσο, σε επίπεδο Ευρωζώνης, η πορεία είναι αντίθετη από αυτήν της Ελλάδος. Η αύξηση που σημειώνεται είναι της τάξεως 0.2%. Η αύξηση αυτή δε θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη (ειδικά αν συγκριθεί με το 0.4% που παρουσιάστηκε κατά το α΄ τρίμηνο), αλλά σίγουρα δεν είναι αναίτια. Το εν λόγω διάστημα, κυριαρχούν δύο βασικά προβλήματα–παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης.

Από τη μία, δηλαδή, το πολυσυζητημένο πια Brexit και από την άλλη οι εμπορικοί πόλεμοι, όπως π.χ. ΗΠΑ–Τουρκία ή ΗΠΑ–Κίνα. Φαινομενικά, κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί (και εύλογα), πώς υπάρχει τέτοια επιρροή από μη ευρωπαϊκές χώρες. Το πιο απλό, όμως, που πρέπει να σκεφτεί κανείς, είναι το παιχνίδι που διαμορφώνεται σε αυτές τις χώρες από ευρωπαϊκές εταιρείες και ο αντίκτυπος των εκάστοτε εμπορικών κυρώσεων και ως προς αυτές. Οπότε, σε ένα καθεστώς όπου οι εισαγωγές μειώνονται και οι εξαγωγές παραμένουν κάπως σταθερές, το ΑΕΠ τείνει να λαμβάνει αρνητικό πρόσημο. Ακόμη, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεν έμειναν αλώβητες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, αυτές της Γερμανίας και της Ιταλίας. Αντίθετα, καταγράφεται πτωτική πορεία! Μόνο η γαλλική οικονομία κατάφερε να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Επισημαίνεται δε ότι και στον τομέα της απασχόλησης τα πράγματα δεν κύλησαν καλύτερα για την Ευρωζώνη, αλλά ακολούθησαν μια πορεία ανάλογη με την προαναφερθείσα.

Γενικότερα, αναφορικά με το ενδιαφέρον και τη μελέτη που προκύπτει προς το ΑΕΠ, μπορεί να αιτιολογηθεί από το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να εξετάζει το συνολικό εισόδημα και τη συνολική δαπάνη, παράλληλα. Μάλιστα, ως εργαλείο μας δείχνει ακριβώς τη σχέση του συνολικού εισοδήματος με αυτή της συνολικής δαπάνης, τα οποία θα πρέπει στην πραγματικότητα, για μια οικονομία, να ισούνται.

Σημαντικό κρίνεται να τονισθεί ότι ως ΑΕΠ ορίζεται η αγοραία αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα στη διάρκεια μιας ορισμένες χρονικής περιόδου, κατά τους Mankiw και Taylor.

Συνεπώς, καθότι το ΑΕΠ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο της οικονομίας (ιδίως της μακροοικονομίας) και σε θέματα ποιότητας ζωής και ευημερίας, είναι καλό να μελετάται προσεκτικά και διεξοδικά. Άρα, γυρνώντας στο κύριο θέμα μας, το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητα πως επιθυμούμε και αναμένουμε να βλέπουμε το ΑΕΠ να σημειώνει ανοδική πορεία!


Αθανασία Γκοντέβα

Εξ Αμαρουσίου Αττικής ορμώμενη, 1996, απόφοιτη του Τμήματος: Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα: Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική. Αυτόν τον καιρό απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Αγαπά τον εθελοντισμό, και ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα εξού και γράφει για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ