16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκδηλώσειςΗ συζήτηση ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω

Η συζήτηση ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω


Της Κωνστάντιας Σκόπα,

Η πόλη μας 2023!

Πρόκειται για μια καινοτόμα και πρωτοποριακή ιδέα που θα μετουσιωθεί σε εκδήλωση του Δικτύου Νέων Βοιωτίας τον ερχόμενο Οκτώβριο, στη Λιβαδειά και στη Θήβα.

Η πρωτοπορία της δράσης συνίσταται τόσο στη διαδικασία υλοποίησής της (το πρώτο μέρος της δράσης θα έχει τη μορφή διαβούλευσης), όσο και στον τρόπο επικοινωνίας του αποτελέσματος της διαβούλευσης (εκτενής παρουσίαση και ομιλία από διακεκριμένους καλεσμένους).

Όσον αφορά την ίδια τη διαβούλευση, η διαφορά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δράση έγκειται στη δυνατότητα των νέων να παράγουν οι ίδιοι τα αποτελέσματά της. Συγκεκριμένα, όποιος νέος ηλικίας 16-30 ετών επιθυμεί να λάβει μέρος στη δράση, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην αντίστοιχη φόρμα που θα δημοσιευθεί στις σελίδες του δικτύου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επόμενες μέρες! Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέματα που αφορούν την πόλη και αγγίζουν σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι παράμετροι κι οι προβληματισμοί γύρω από το κάθε θέμα θα αναπτυχθούν και θα αναλυθούν πλήρως με τη βοήθεια, φυσικά, των μελών του δικτύου. Ο διάλογος κι η ανταλλαγή ιδεών, εξάλλου, αποτελούν θεμέλιο λίθο της άμεσης δημοκρατίας, εφόσον μέσω αυτών πραγματοποιείται διαχωρισμός των ουσιωδών από τα επουσιώδη, ανάδειξη των διαφορετικών οπτικών γωνιών του κάθε ζητήματος, απόρριψη των ανεδαφικών ισχυρισμών και σύνθεση προς μια πληρέστερη προσέγγιση. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η αμεσότητα και η αυθεντικότητα στη διατύπωση των επιχειρημάτων των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα, στη συνέχεια, θα γνωστοποιηθούν στους νέους των δήμων Λεβαδέων και Θηβαίων σε μια ανοιχτή εκδήλωση ύστερα από τη διαβούλευση, όπου θα αποτιμηθούν τα απτά και μετρήσιμα πορίσματα της συζήτησης αυτής. Επί των επιλεγμένων ζητημάτων θα τοποθετηθούν και προσκεκλημένοι ομιλητές του δικτύου, οι οποίοι θα αναπτύξουν κάποιες από τις θεματικές της διαβούλευσης.

Τέλος, η δράση αυτή θέτει ως προτεραιότητα την ουσιαστική δραστηριοποίηση των νέων και την αξιοποίηση των νεανικών, φρέσκων ιδεών, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο νομό μας. Το δίκτυό μας φιλοδοξεί, άλλωστε, να αποτελέσει ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης των νέων και να σφυρηλατήσει ένα κοινό όραμα εξέλιξης. Θέτουμε τις βάσεις για μια κοινωνία διαφορετική, μια κοινωνία στην οποία η συζήτηση ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, όπου οι λύσεις και οι προτάσεις για μια καλύτερη πόλη σχετίζονται με τη βελτίωση του πολιτισμού της καθημερινότητας.


Κωνστάντια Σκόπα

Γεννήθηκε στην Λιβαδειά το 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ με ιδιαίτερο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον την περιβαλλοντολογική πολιτική, τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειες και την βιολογική διατροφή. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την μουσική όπου είναι πλέον πτυχιούχος των ανωτέρων θεωρητικών σπουδών και παρακολουθεί σεμινάρια κινηματογράφου. Από το 2019 είναι μέλος του VYN ως αρθρογράφος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ