24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔιακοπές με tablet στο χέρι

Διακοπές με tablet στο χέρι


Της Μαρίας Στάμου,

Το καλοκαίρι για τους περισσότερους από εμάς τελείωσε, ενώ πλέον άνοιξαν τις πύλες τους τα σχολεία της χώρας για να υποδεχτούν τους μαθητές. Φέτος, είχα την τύχη να επισκεφθώ πολλά μέρη και να παρατηρήσω παιδιά, πολλών και διαφορετικών ηλικιών. Τα συμπεράσματά μου, όμως, είναι αποκαρδιωτικά. Από μικρή ηλικία, πολλά παιδιά είχαν στην κατοχή τους κινητά ή tablets, πάνω στα οποία σπαταλούσαν πολύτιμο χρόνο παιχνιδιού και ψυχαγωγίας. Οι γονείς, όμως, όχι μόνο δεν έκαναν κάτι για να αποτρέψουν τα παιδιά τους από αυτή την κατάσταση, αλλά αρκετές φορές οι ίδιοι τα παρότρυναν να ασχολούνται με αυτά, ώστε να εξασφαλίσουν για τους εαυτούς τους ησυχία και ηρεμία. Το τίμημα της απασχόλησης των παιδιών με τα tablets και τα κινητά είναι μεγάλο και αρκετά συχνά μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμες διαταραχές, που θα επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του παιδιού σε όλη του τη ζωή.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες απασχολούν επιστήμονες υγείας σχετικά με τον εθισμό στις οθόνες. Κι όταν αναφερόμαστε στον εθισμό, εννοούμε όλες αυτές τις παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Η καθημερινή και πολύωρη έκθεση στις οθόνες επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά του παιδιού-εφήβου.

Έτσι, δημιουργούνται: εκνευρισμός, νοητική κούραση, τάση για απομόνωση από διαπροσωπικές σχέσεις, υπερδιέγερση, δυσκολίες συγκέντρωσης, δυσκολία στον ύπνο, εθισμός στις οθόνες, εναντιωματική συμπεριφορά. Το παιχνίδι για ένα παιδί, εκτός από την ψυχαγωγία, αποτελεί και μέσο κοινωνικοποίησης, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δεξιότητες, καθώς και να περάσει όμορφες στιγμές με την οικογένειά του ή αντίστοιχα και με τους φίλους του, γεγονός που τεκμηριώνει ότι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι δεν μπορεί να προσφέρει στο παιδί αυτή τη μαγεία.

Άνθρωποι ειδικοί στο θέμα του παιδιού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συμβουλεύοντας τους γονείς να αγοράσουν στα παιδιά τους μουσικά όργανα, μέσω των οποίων τα παιδιά θα γαληνέψουν, θα μάθουν και θα παιδαγωγηθούν, αφού η επαφή με τη μουσική είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες.

Συνοψίζονται, οι ειδικοί πάνω στα θέματα σχετικά με τη χρήση tablet και κινητών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρώτη επαφή με αυτά τα μέσα αποτελεί ανάγκη να γίνεται στην ηλικία των 12 ετών και άνω, ενώ συνιστούν και τη χρήση ορισμένων ορίων, τα οποία θα απαγορεύουν τη χρήση τους κατά την διάρκεια του φαγητού και πριν τον βραδινό ύπνο. Ως κοινωνία και μελλοντικοί γονείς, οφείλουμε στα παιδιά μας -πάση θυσία- να θέσουμε ως σκοπό να τα απασχολήσουμε δημιουργικά και να μετριάσουμε την έκθεση τους σε κινητά και ταμπλέτες, γιατί πάνω από όλα είναι για το καλό τους.

Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει και ο  Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής και Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou: «Είναι γνωστό ότι μερικές φορές η ανάγκη της εύκολης λύσης μπορεί να μας στοιχίσει πιο ακριβά. Ας λάβουμε υπόψη μας όλοι σοβαρά τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών μας με τις ταμπλέτες, καθώς και τη διάβρωση των διαπροσωπικών σχέσεών μας και ας πράξουμε σοφά υιοθετώντας «παν μέτρον άριστον!!!».


Μαρία Στάμου

Γεννήθηκε και διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων. Της αρέσει η ανάγνωση βιβλίων, η μουσική, ο χορός και η άθληση.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ