16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Φίλιππος Β’ της Ισπανίας

In Memoriam: Φίλιππος Β’ της Ισπανίας


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Στις 21 Μαΐου 1527 ο Κάρολος Ε’ απέκτησε το νόμιμο διάδοχο της αυτοκρατορίας του. Πρόκειται για τον Φίλιππο, ο οποίος έμελλε να γίνει ένας σπουδαίος αυτοκράτορας και να φτάσει την Ισπανική αυτοκρατορία στο απόγειό της. Ωστόσο, ήταν αυτός που άρχισε να βλέπει την ανατολή μιας νέας εποχής για τη χώρα του, η πορεία της οποίας φαινόταν δυσοίωνη. Γεννήθηκε στη Βαγιαδολίδ και νυμφεύθηκε το 1554 τη Μαρία Τυδώρ της Αγγλίας και έτσι για 4 χρόνια ήταν βασιλιάς της Αγγλίας. Έχοντας ουσιαστικά περικυκλώσει τη Γαλλία, στράφηκε εναντίον της αλλά δε μπόρεσε να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, διότι η Μαρία Τυδώρ πέθανε και δεν είχε πλέον τη στήριξη της Αγγλίας.

Το 1581 οι ισπανικές Κάτω Χώρες εξεγέρθηκαν και η μη στήριξη της Αγγλίας συνέβαλε στην απόσπαση των χωρών από την Ισπανική αυτοκρατορία. Ο συγκεκριμένος πόλεμος είχε και θρησκευτικά αίτια, αφού ο Φίλιππος ήταν φανατικός καθολικός και ο Προτεσταντισμός έβρισκε πρόσφορο έδαφος στον ευρωπαïκό βορρά. Έτσι οι Κάτω Χώρες ασπαζόμενες τον Προτεσταντισμό, αποτέλεσαν εχθρό του αυτοκράτορα. Όμως, δεν κατάφερε να νικήσει, παρά τη μεγάλη ροή χρυσού και ασημιού από τις υπερπόντιες αποικίες της αυτοκρατορίας. Το 1568 η μεγάλη πίεση που άσκησε στους Μορίσκος στην περιοχή της Γρανάδας (απόγονοι των μουσουλμάνων της Ισπανίας) οδήγησε σε εξέγερση. Εν τέλει οι πληθυσμοί αυτοί εκδιώχθηκαν από την περιοχή, γεγονός που οδήγησε και στο σταδιακό της μαρασμό. Βέβαια, ο Φίλιππος αντιμετώπισε με επιτυχία τους Οθωμανούς, εδραίωσε την παρουσία της Ισπανίας στην Αμερική, ένωσε όλη την Ιβηρική χερσόνησο και κράτησε ανέπαφο το βασικό κορμό του Καθολικισμού από τον Προτεσταντισμό.

Στο θρόνο τον διαδέχθηκε ο Φίλιππος Γ’ αφού πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 1598. Μέχρι τότε ο Φίλιππος Β’ διατήρησε τους 14 από τους 15 τίτλους, που του είχαν δοθεί. Όσον αφορά την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, μιας και η οικονομία είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία για τη διατήρηση ενός ισχυρού κράτους, ήδη από την εποχή του πατέρα του η Ισπανία χρωστούσε μεγάλα ποσά στην Πολωνία, η οποία, όμως, δε μπορούσε να αναγκάσει τον αυτοκράτορα να την πληρώσει.

Η νομική πολυδιάσπαση της Ισπανίας δε βοήθησε καθόλου στο να υιοθετηθεί μια κοινή οικονομική πολιτική από όλα τα βασίλεια που την αποτελούσαν. Η εμπλοκή της αυτοκρατορίας σε συνεχείς πολέμους οδήγησαν στη φθορά της οικονομίας της. Έτσι, η αυτοκρατορία άρχισε σιγά σιγά να καταρρέει και τη θέση της έπαιρναν νέες αναδυόμενες αυτοκρατορίες. Ο Φίλιππος Β’ πέθανε από καρκίνο στο παλάτι ElEscorial, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδρίτης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).