13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή: η σύστασή της και η ατζέντα για το...

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή: η σύστασή της και η ατζέντα για το μέλλον


Του Ιάσονα Χαλκίδη,

Την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες, η νέο-εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το σύνολο των επιτρόπων και τη νέα δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νέα σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επρόκειτο να επικεντρωθεί σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι νέες τεχνολογίες και το δημογραφικό ζήτημα που μεταβάλλει την κοινωνική σύσταση και τον λεγόμενο «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στοχεύσει στην οικοδόμηση μια καλύτερης και πιο εποικοδομητικής σχέσης με τις ΗΠΑ, την εδραίωση των σχέσεών της με την Κίνα και την καλύτερη αξιοποίηση των δεσμών της με τις χώρες της Αφρικής.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το νεοσύστατο Σώμα των Επιτρόπων, αυτό θα διαθέτει οχτώ αντιπροέδρους, στους οποίους θα είναι επίσης μέλος και θα συμπεριλαμβάνεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Ακόμη, οι αντιπρόεδροι θα είναι υπεύθυνοι για την εκπόνηση των προτεραιοτήτων των πολιτικών κατευθύνσεων και θα οργανώνουν τις εργασίες για συγκεκριμένα θέματα, όπως η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, η νέα ευρωπαϊκή ψηφιακή εποχή, η οικονομία στη διάθεση της υπηρεσίας των ανθρώπων, η προστασία του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», η ισχυροποίηση της Ευρώπης στα παγκόσμια πλαίσια και η ώθηση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το σύνολο του Σώματος των Επιτρόπων θα αριθμεί εικοσιεπτά μέλη, καθώς επίκειται η οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (brexit).

Αναλύοντας το ρόλο του κάθε αντιπροέδρου, διαπιστώνουμε ότι τρεις από αυτούς θα έχουν το ρόλο του εκτελεστικού αντιπροέδρου, έχοντας διπλό ρόλο και εκτελώντας χρέη επιτρόπου αλλά και αρμόδιου για ένα από τα τρία κομβικά θέματα της νέας ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η πράσινη πολιτική, η ψηφιακή αλλαγή και η οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι είναι οι εξής: ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς που θα είναι ο συντονιστής των εργασιών σχετικά με την ευρωπαϊκή πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική δράση, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία, που θα είναι υπεύθυνη για την ψηφιακή αναβάθμιση της ευρωπαϊκής ένωσης και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού και ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, που θα είναι υπεύθυνος για όλα τα ευρωπαϊκά θέματα της ευρωπαϊκής επιτροπής και παράλληλα επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Οι υπόλοιποι 5 αντιπρόεδροι θα είναι οι εξής: ο εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιοζέπ Μπορέλ, υπεύθυνος για μία ισχυρότερη Ευρώπη παγκοσμίως, ω επικεφαλής διπλωματίας, δηλαδή Ύπατος Εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ. Η Βέρα Γιούροβα από την Τσεχία, υπεύθυνη για θέματα αξιών και διαφάνειας. Εκ μέρους της Ελλάδας, ο προτεινόμενος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επί πολλά έτη εργαζόμενος στο πλαίσιο της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», αλλά και για το κρίσιμα φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού. Ο Μάρος Σέφτσοβιτς από τη Σλοβακία, ο οποίος, όντας αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ, θα είναι υπεύθυνος για τις διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις της ΕΕ και τέλος η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα από την Κροατία, που θα είναι υπεύθυνη για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία και θα ηγείται επίσης, των εργασιών που σχετίζονται με τη διάσκεψη για μια μελλοντική Ευρώπη.

Πηγή: Η Καθημερινή, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Ακόμη, προβλέπεται ότι όλοι οι επίτροποι θα επισκεφτούν τις πρωτεύουσες και τις περιφέρειες των κρατών-μελών της ΕΕ στο πρώτο μισό της θητείας τους, αποσκοπώντας γενικότερα στην καλύτερη ζωή των Ευρωπαίων και των επιχειρήσεων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της θέσπισης των νέων νόμων και κανονισμών, η νέα Επιτροπή θα εφαρμόζει την αρχή ότι για κάθε μέτρο που θα θεσπίζεται ένα άλλο μέτρο θα καταργείται, αποσκοπώντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Πέραν των παραπάνω, οι υπόλοιποι προτεινόμενοι επίτροποι είναι οι εξής: ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν που θα είναι αρμόδιος για θέματα Προϋπολογισμού και Διοίκησης, ο Βέλγος Ντιντιέ Ρέιντερς θα είναι υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης, η Μαρία Γκαμπριέλ από τη Βουλγαρία ως υπεύθυνη της θεματολογίας «Καινοτομία και Νεολαία» και η Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία, αρμόδια για την Ενέργεια. Ακόμη, η Φινλανδή Γιούτα Ουρπιλάινεν θα αναλάβει τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, η Σιλβί Γκουλάρ από τη Γαλλία θα είναι η αρμόδια επίτροπος για θέματα εσωτερικής άγοράς και αρμόδια για τη νέα γενική Διεύθυνση αμυντικής Βιομηχανίας και του Διαστήματος, ο Λιθουανός Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, αρμόδιος για τη θεματολογία «Περιβάλλον και Ωκεανοί» και ο Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούργο υπεύθυνος για θέματα Απασχόλησης. Επιπροσθέτως, άλλα μέλη της επιτροπής θα είναι η Μαλτέζα Ελένα Ντάλι για την Ισότητα, ο Πολωνός Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι για τη Γεωργία, από την Πορτογαλία η Ελίζα Φερέιρα, που είναι η εν ενεργεία αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, θα είναι υπεύθυνη για θέματα Συνοχής και Μεταρρύθμισης, η Ροβάνα Πλουμπ από τη Ρουμανία αρμόδια για τις Μεταφορές, ο Γιάνεζ Λέναρτσικ από τη Σλοβενία αρμόδιος Διαχείρισης Κρίσεων και η Σουηδέζα Ίλβα Γιόχανσον με αρμοδιότητα τα θέματα εσωτερικών Υποθέσεων.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου εκ μέρους της Κύπρου θα είναι η υπεύθυνη για την Υγεία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι θα είναι αρμόδιος για την Οικονομία, ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν, όντας μέλος της απερχόμενης Επιτροπής, θα είναι υπεύθυνος για το Εμπόριο, υπό την σκιά του οριστικού Brexit, και εν τέλει, σε μια κατά πολλούς αμφιλεγόμενη κίνηση, ο Ούγγρος και στενός συνεργάτης του… ιδιαίτερου, Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, Λάσλο Τροκσάνι, θα είναι αρμόδιος για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην τρέχουσα περίοδο, πρέπει εν συνέχεια να υποβάλει τη συγκατάθεσή του στο σύνολο του Σώματος των Ευρωπαίων Επιτρόπων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ακροάσεις των προτεινόμενων Επιτρόπων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με το συγκεκριμένο Κανονισμό του Κοινοβουλίου. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει την τελική του άποψη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διορίσει και επίσημα τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της ΣΕΕ, ατενίζοντας και επίσημα στη συνέχεια με αισιοδοξία το μέλλον για την Ένωση και την Ηνωμένη Ευρώπη στο σύνολό της, αναλογιζόμενη φυσικά τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν.


Ιάσων Χαλκίδης

Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ