24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςSummer time nostalgia: Θερινό Σινεμά

Summer time nostalgia: Θερινό Σινεμά


Της Εύας Παπαντωνάκη,

Το καλοκαίρι σταδιακά μας αποχαιρετά, ο καιρός δροσίζει και η Αθήνα είναι για λίγες μέρες ακόμα -σχετικά- άδεια, οπότε είναι η καλύτερη εποχή για θερινό κινηματογράφο, όσο ακόμη προλαβαίνουμε να τους απολαύσουμε. 

Ας γυρίσουμε, όμως, αρκετά χρόνια πίσω -σε μια άκρως ’90s ανάμνηση- όπου μικροί στο χωριό ή το εξοχικό, σε διακοπές με γονείς, με το πρώτο καλοκαιρινό βραδινό αεράκι, τρέχαμε στα σινεμά με φίλους για την κλασική, βραδινή, καλοκαιρινή ψυχαγωγία και μετά ακολουθούσε παιχνίδι στην πλατεία μέχρι αργά. Με τον καιρό, όμως, αυτές οι αναμνήσεις χάθηκαν, τα θερινά σινεμά έκλειναν το ένα μετά το άλλο και τώρα έχει γίνει η μεγάλη επάνοδος. Με αγιόκλημα και γιασεμιά, στις εναπομείναντες αυλές και ταράτσες της Αθήνας, πίτσες, κοκτέιλ και μπύρες μικρών παραγωγών, τα θερινά σινεμά της πρωτεύουσας αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους και πλέον προβάλλουν όλες τις ταινίες -παλιές και νέες- σε ψηφιακή επανέκδοση. Τα ίδια έχουν αναβαθμιστεί πλήρως και τα περισσότερα έχουν ανακαινισθεί, χωρίς βέβαια να χάνουν την αισθητική και την αίγλη του παλιού κινηματογράφου. Κάποια αξίζουν να τα επισκεφτείς ακόμη και αν δεν είσαι λάτρης του σινεμά, όχι μόνο για τις πολύ άνετες θέσεις που προσφέρουν, αλλά κυρίως για τις  μαγευτικές τοποθεσίες που βρίσκονται, όπως κάτω από την Ακρόπολη, μέσα σε κήπο ή πλάι στο κύμα και πάνω στην άμμο.

Όσον αφορά την ιστορία του θερινού σινεμά στην Ελλάδα -μία από τις κορυφαίες χώρες στην λίστα με τα περισσότερα θερινά σινεμά- το παλαιότερο εν ενεργεία βρίσκεται σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 1903 στο Ζάππειο. Βέβαια, οι πρώτοι θερινοί κινηματογράφοι ανοίγουν τη δεκαετία του 1910. Μια αυλή ή μια ταράτσα με λίγο χαλίκι, μερικές πλαστικές καρέκλες κι ένα κομμάτι πανί, είναι αρκετά για να δημιουργηθούν οι πρώτοι ανοιχτοί χώροι προβολής που συνδυάζουν το σινεμά με τη νυχτερινή διασκέδαση. Η τάση που σήμερα έχει επανέλθει στη μόδα και θέλει τους θερινούς να σερβίρουν ποτά, κοκτέιλ, φαγητά, είχε ξεκινήσει 100 χρόνια πριν, όταν οι πρώτοι θερινοί είχαν δωρεάν είσοδο, όμως υποχρέωναν τους παρευρισκόμενους να αγοράζουν το ποτό τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική, οι «ανοιχτοί» κινηματογράφοι -όπως ονομάζονται- λαμβάνουν χώρα σε πάρκινγκ που παρακολουθείς ταινίες από την άνεση του αυτοκινήτου σου ή σε χώρους συναυλιών κατά τη διάρκεια του event, για λόγους εφέ και εντυπωσιασμού.

Σε κάθε περιοχή, όπου κι αν είστε, υπάρχει ένα μικρό θερινό σινεμά για εσάς, να σας χαρίσει στιγμές καλοκαιρινής νοσταλγίας και ξενοιασιάς. Από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, το Μοσχάτο μέχρι τη Γλυφάδα, οι καλοκαιρινοί κινηματογράφοι γεμίζουν τις «αίθουσες» τους, σε συνδυασμό με τις προσφορές για φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως εκπτώσεις στα σνακ του κυλικείου και το εισιτήριο. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις το summertime sadness σου ένα βράδυ καθημερινής, από το να επισκεφτείς με την παρέα σου ή μόνος ένα θερινό σινεμά. Φυσικά, το άρθρο είναι αρκετά μικρό ώστε να χωρέσει όλη την καλοκαιρινή μαγεία των αθηναϊκών θερινών σινεμά και είναι λογικό ο καθένας να έχει τις δικές του επιλογές και προτιμήσεις, ανάλογα τα βιώματά του. Σε όποιο, λοιπόν, θερινό κινηματογράφο κι αν βρεθείτε, καλή θέαση!


Εύα Παπαντωνάκη
Γεννημένη το 1998, στην ΑΘήνα. Φοιτά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Είναι γλωσσομαθής, με ενδιαφέρον για τα πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα. Κατ’ επέκταση, αρθρογραφεί στο Ελεύθερο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.