20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ θερμός Σεπτέμβριος στο ΠΑΣΟΚ

Ο θερμός Σεπτέμβριος στο ΠΑΣΟΚ


Του Χρήστου Τσολάκη,

Ο φετινός Σεπτέμβριος στο ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται αρκετά ζεστός. Σε αντίθεση με τις παλιές εποχές που βίωνε το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, όπου η 3η Σεπτεμβρίου θα είχε άρωμα γιορτής και αναπόλησης του ξεκινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου με την ιστορική ιδρυτική διακήρυξη, φέτος η 3η Σεπτεμβρίου είχε άρωμα εσωστρέφειας.

Μετά το χλιαρό εκλογικό αποτέλεσμα, οι φωνές για διάλυση του ενιαίου φορέα (του Κινήματος Αλλαγής) και η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ είναι εντονότερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γιος του ιδρυτή του κόμματος, ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος ζητά συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο και κατόπιν εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Η Φώφη Γεννηματά από τη Λάρισα, με αφορμή την εκδήλωση για τα 45 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, απάντησε δυναμικά υποστηρίζοντας την άποψή της για τη διατήρηση του ενιαίου φορέα. Συγκεκριμένα δήλωσε «Κάποιοι ξαφνικά θυμήθηκαν να δηλώσουν ότι αγωνιούν για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του. Με μερικά χρόνια καθυστέρηση βέβαια. Δεν αγωνιούσαν όταν έφτασε εκλογικά στο 4% και δημοσκοπικά στο 2,8%. Δεν αγωνιούσαν για την κατάληψη του χώρου μας από το ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε Κυβέρνηση και αγωνιούν τώρα που είναι αντιπολίτευση. Δεν αγωνιούσαν όταν ήμασταν 7ο κόμμα στη Βουλή, αγωνιούν τώρα που το Κίνημα Αλλαγής καθιερώθηκε στο κέντρο του πολιτικού συστήματος ως ο προοδευτικός πόλος, τρίτο κόμμα με διπλάσιο ποσοστό».

Μια απάντηση μπορούμε να πούμε ότι ήρθε στις 6 Σεπτεμβρίου από τον Παύλο Γερουλάνο, τέως υποψήφιο Δήμαρχο Αθηνών, όπου κατέλαβε το 13.19%, ενώ το Κίνημα Αλλαγής στην ίδια περιοχή πήρε στις εκλογές μόλις 5.16%, όπου δήλωσε ότι η ομιλία της κ. Γεννηματά την 3η Σεπτέμβρη «ήταν απογοητευτική διότι είχε μια πραγματική ευκαιρία να δώσει ένα όραμα», ενώ ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, προσθέτοντας ότι «αν κάποια πράγματα δε γίνουν σωστά στον χώρο, μια αλλαγή ηγεσίας μπορεί να τα λύσει». Ενώ βλέπουμε από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον τελευταίο «πράσινο» πρωθυπουργό, μια επιλεγμένη αποχή σε όλη αυτή τη «διαμάχη». Η τοποθέτηση του θα έχει αρκετή σημασία στις εξελίξεις.

Παρακολουθώντας όλα αυτά, βλέπουμε ότι αυτός ο μήνας που έρχεται θα είναι έντονος στο ΠΑΣΟΚ, αφενός γιατί υπάρχει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφετέρου γιατί δρομολογούνται εξελίξεις στον απόηχο του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει εντός του 2019 (το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου), στον οποίο και θα υπάρξει εκλογή νέου Προέδρου. Βλέποντας σημαντικά στελέχη του κόμματος να ζητούν την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Παπανδρέου και Δημήτρης Κρεμαστινός, παρατηρούμε ότι θα δούμε στους μήνες που έρχονται ένα δυνατό bras de fer μέσα στον χώρο της κεντροαριστεράς.


Χρήστος Τσολάκης

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1998 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Είναι φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Σεπτέμβριο του 2017. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Είναι γνώστης αγγλικών και γαλλικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.