17.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚάρι Λαμ: Απόσυρση νομοσχεδίου για έκδοση κρατουμένων στην Κίνα

Κάρι Λαμ: Απόσυρση νομοσχεδίου για έκδοση κρατουμένων στην Κίνα


Της Χριστίνας Μαυρέα,

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε, την περασμένη Τετάρτη, την απόσυρση του νομοσχεδίου περί έκδοσης κρατουμένων στην Κίνα, το οποίο αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο των αναταραχών και των αιματηρών διαδηλώσεων των τελευταίων τριών μηνών. Η Κάρι Λάμ, ακόμη, επιμένει ότι η απόφαση να αποσυρθεί το αμφισβητούμενο αυτό νομοσχέδιο περί έκδοσης, ήταν αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο της δικής της κυβέρνησης και όχι της κινεζικής. Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση θα αποσύρει επισήμως το νομοσχέδιο για να κατευνάσει πλήρως τις δημόσιες ανησυχίες».

Αφού αρνήθηκε πεισματικά για μήνες να απορρίψει το νομοσχέδιο, κατέληξε τελικά στην απόσυρσή του και κάλεσε σε ηρεμία το πλήθος, ζητώντας την παύση των βίαιων διαμαρτυριών. «Ύστερα από δύο και πλέον μήνες κοινωνικών αναταραχών, είναι εμφανές ότι αυτή η δυσαρέσκεια επεκτείνεται και σε άλλα θέματα, πλην του νομοσχεδίου. Καλύπτει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα», δήλωσε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το Πεκίνο υποστήριξε την κυβέρνησή της σε όλη τη διαδικασία. «Η απόφαση είναι από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ», είπε. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η κυβέρνηση του κεντρικού λαού πήρε τη θέση ότι καταλάβαινε γιατί πρέπει να το κάνουμε, σεβάστηκε την άποψή μου και με στηρίζει σε όλη την πορεία».

Το τηλεοπτικό μήνυμα της Τετάρτης από τη Λαμ ήταν σαφώς περισσότερο φιλικό προς τους πολίτες, σε σχέση με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις της. «Ας αντικαταστήσουμε τις συγκρούσεις με συνομιλίες και ας ψάξουμε για λύσεις», ανέφερε ανακοινώνοντας σχέδιο για διορισμό εμπειρογνωμόνων, με σκοπό να συμβουλεύσουν και να εξετάσουν τα βαθιά προβλήματα της κοινωνίας.

Η Lam επιβεβαίωσε ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου δεν θα απαιτήσει καμία ψηφοφορία ή συζήτηση όταν πρόκειται να υποβληθεί στο Νομοθετικό Συμβούλιο τον επόμενο μήνα. Ένας εκπρόσωπος της Λαμ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση για ανάκληση του νομοσχεδίου υποστηρίχθηκε από την κινεζική κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε ότι περαιτέρω βίαιες διαμαρτυρίες θα αντιμετωπίζονται με «αυστηρή επιβολή του νόμου».

Η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί μόνο ένα από τα πέντε βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης την ανεξάρτητη διερεύνηση των ισχυρισμών της αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών κρατουμένων, την ανάκληση της λέξης ταραχή για να περιγράψει τις διαδηλώσεις, τις άμεσες εκλογές και το δικαίωμα των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ να επιλέξουν τους δικούς τους ηγέτες.

Οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας εκφράζουν θυμό και αποφασιστικότητα να προωθήσουν την ευρύτερη εκστρατεία δημοκρατίας τους. «Έχουμε ακόμα τέσσερις άλλες απαιτήσεις. Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι δε θα το ξεχάσουν. Η δύναμη της κινητοποίησης δεν θα μειωθεί», δήλωσε μια γυναίκα διαδηλωτής που αρνήθηκε να ταυτιστεί σύμφωνα με το Reuters. «Πολύ λίγα, πολύ αργά», δήλωσε ο Τσόσουα Γουόνγκ, ακτιβιστής και ηγετική μορφή των διαδηλώσεων του 2014. «Το Χονγκ Κονγκ αξίζει την καθολική ψηφοφορία. Αξίζουμε να εκλέξουμε τη δική μας κυβέρνηση», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στα ζητήματα του Χονγκ Κονγκ, σχολιάζοντας μόνο ότι δε θα παραμείνουν ένας απλός παρατηρητής εάν οι αναταραχές απειλήσουν την ασφάλειας της Κίνας. Η κρατική εφημερίδα China Daily της Κίνας δήλωσε ότι η παραχώρηση της Λαμ δεν αφήνει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση των διαδηλώσεων.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσε στον Τύπο ηχητικό ντοκουμέντο με την Λαμ να υποστηρίζει πως εάν μπορούσε θα δήλωνε την παραίτησή της, εντούτοις η ίδια διέψευσε τη φημολογία λέγοντας πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, παραμένοντας στη θέση της.


Χριστίνα Μαυρέα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ