20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Oliver Cromwell

In Memoriam: Oliver Cromwell


Του Χάρη Χατζημανώλη, 

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Όλιβερ Κρόμγουελ, Άγγλος πολιτικός και στρατιωτικός και μία από τις σημαντικότερες φιγούρες της σύγχρονης αγγλικής ιστορίας. Υπηρέτησε ως Lord Protector (Άρχοντας Προστάτης) της κοινοπολιτείας της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας και των λοιπών κτήσεων, από το 1653 έως τον θάνατο του το 1658.

Δε γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1599 στο Χάντινγκτον του Κέμπριτζσαϊρ της Αγγλίας. Στις 22 Αυγούστου 1620 παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ Μπούρσιερ, με την οποία απέκτησαν εννέα παιδιά, μεταξύ αυτών και τον Ρίτσαρντ, διάδοχό του στη διοίκηση της Αγγλίας. Το 1628 εξελέγη βουλευτής για το Χάντινγκτον μέχρι το 1629.

Η δράση του αρχίζει να αποκτά μεγάλο αντίκτυπο μετά τη συμμετοχή του στον Αγγλικό εμφύλιο πόλεμο (1642-1649). Ο Κρόμγουελ ηγήθηκε μίας ομάδας ριζοσπαστικών πουριτανών, γνωστής και με το όνομα «οι Ανεξάρτητοι», η οποία δεν έδειχνε καμία εμπιστοσύνη στον Κάρολο Α’, βασιλιά της Αγγλίας. Ως αντίπαλοι του κοινοβουλίου και της βασιλικής τάξης, έκοβαν τα μαλλιά τους, ώστε να δείξουν την  αντίθεσή τους με τους μακρυμάλληδες αριστοκράτες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να τους αποκαλούν «στρογγυλοκέφαλους».

Μετά την ήττα του βασιλιά, ο Κρόμγουελ, νικηφόρος πλέον επαναστάτης, εξαπέλυσε την εκκαθάριση του νομοθετικού σώματος με στρατιωτική βία, διώχνοντας 143 Πρεσβυτεριανούς από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το κοινοβούλιο που απέμεινε, αριθμούσε μόλις 60 μέλη και γι’ αυτό έμεινε στην ιστορία ως «Κολοβό». Ακολούθησε η εξάλειψη της μοναρχίας και ο νομικός ορισμός περί προδοσίας από μέρους του βασιλιά. Ο Κάρολος δικάστηκε (τυπικά μόνον) από ειδικό Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε θάνατο, τερματίζοντας τη δυναστεία των Στιούαρτ. Το πολίτευμα της Αγγλίας ορίστηκε σε ολιγαρχική δημοκρατία, με την κατάργηση της Βουλής των Λόρδων.

Ο Κρόμγουελ, με τη συνδρομή του στρατού, κατόρθωσε να ελέγχει τόσο το «Κολοβό κοινοβούλιο», όσο και το νεοσυσταθέν προς αντικατάσταση του βασιλιά, Συμβούλιο του Κράτους. Αντιλήφθηκε, όμως, την απειλή στην εξουσία του από τους βουλευτές που επιζητούσαν περισσότερη επιρροή. Το 1653 κατέλυσε το κοινοβούλιο με τη συνδρομή του στρατού, εγκαθιδρύοντας δικτατορία, με ένα σύνταγμα γραμμένο από αξιωματικούς του στρατού, το πρώτο του είδους του στην Αγγλία. Τότε, ο ίδιος απέκτησε τον τίτλο του «Lord Protector». Η δράση του από αυτό το σημείο και μετά ήταν περισσότερο συγκεντρωτική και απολυταρχική από κάθε Άγγλου Μονάρχη, αφού επανέφερε το έρεισμα «ελέω Θεού» αναφορικά με την εξουσία του. Κατά τη διακυβέρνησή του, ασχολήθηκε με τον αγγλο-ολλανδικό πόλεμο, την επέκταση και οργάνωση των αποικιών στην Αμερική και την εκδίωξη Καθολικών από την Αγγλία.

Η «Πουριτανική Επανάσταση», όπως ονομάστηκε το κίνημα του Κρόμγουελ και των πουριτανών οπαδών του, άρχισε να ρέπει ολοκάθαρα προς τον εξτρεμισμό. Πολλοί από τις τάξεις των Πουριτανών, οι λεγόμενοι «Ισοπεδωτές» και οι «Σκαπανείς» επεδίωξαν ισότητα άνευ όρων για όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ο κοινωνικός ιστός άρχισε γρήγορα να διαρρηγνύεται.

Ο Κρόμγουελ πέθανε, αφήνοντας πίσω έναν αδύναμο πολιτικά υιό, τον Ριχάρδο, ο οποίος έχασε την εξουσία ένα χρόνο αργότερα, ενώ σε έναν ακόμη χρόνο η αγγλική μοναρχία επρόκειτο να επανέλθει.


Θεοχάρης Χατζημανώλης

Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1999. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2017. Στα ενδιαφέροντα και τις δράσεις που αναπτύσσει συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας και κριτικής της τέχνης. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το θέατρο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στο OffLine Post γράφει ιστορικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.