18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Λουδοβίκος ΙΔ’

In Memoriam: Λουδοβίκος ΙΔ’


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

1η Σεπτεμβρίου 1715: ο βασιλιάς Ήλιος, ο άνθρωπος που έκανε τη Γαλλία την πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης και είδε τη σταδιακή της παρακμή, ο Λουδοβίκος ΙΔ’ των Βουρβόνων ήταν πια νεκρός σε ηλικία 77 ετών. Γεννήθηκε το 1638 και στέφθηκε βασιλιάς τι 1643. Ο νεαρός βασιλιάς, μόλις 4 ετών, δεν μπορούσε να κυβερνήσει, οπότε την βασιλεία ανέλαβε ο καρδινάλιος Μαζαρίνο. Ο βασιλιάς ανέλαβε τα ανώτερα δικαστικά και διοικητικά καθήκοντα. Επίσης, εξέδωσε δύο νέους νομικούς κώδικες, έναν αστικό κι έναν ποινικό. Στον τομέα της οικονομίας, προσπάθησε να εξυψώσει τη γαλλική οικονομία, εφαρμόζοντας το δόγμα του μερκαντιλισμού. Φυσικά, έπρεπε να δώσει τη δέουσα προσοχή και στον τομέα των ενόπλων σωμάτων. Το ναυτικό βρισκόταν σε τραγική κατάσταση, πράγμα που έκανε τη Γαλλία εύκολη λεία για το αγγλικό και το ολλανδικό ναυτικό. Έτσι, βελτίωσε τις βιοτεχνικές υποδομές, τους δρόμους, τα λιμάνια και τον εμπορικό στόλο. Στο τέλος της βασιλείας του είχαν κατασκευαστεί 381 πλοία με πολλά κανόνια, αξιωματικούς και ναύτες. Ο στόχος του ήταν να ισχυροποιήσει το ίδιο, τόσο τον στρατό ξηράς όσο και τον στρατό του ναυτικού.

Επίσης, η Γαλλία επεκτάθηκε πέρα από την Ευρώπη, προσθέτοντας νέες αποικίες, πράγμα που τόνωσε την οικονομία και το εμπόριο της. Ο Λουδοβίκος εισήγαγε τον Μαύρο Κώδικα, μέσω του οποίου βελτιωνόταν η κοινωνική θέση των δούλων της γαλλικής επικράτειας. Οι σχέσεις με τις άλλες χώρες δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικές, αφού στόχος του βασιλιά ήταν να κάνει τη Γαλλία την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Νυμφεύφθηκε τη Μαρία Θηρεσία, κόρη του Ισπανού βασιλιά, κι ως εκ τούτου εισέβαλε στις Κάτω Χώρες το 1667. Εν τέλει, το 1678, η Γαλλία είχε ενσωματώσει ένα μεγάλο μέρος των Κάτω Χωρών. Ωστόσο, στον πόλεμο για τις περιοχές της Αλσατίας και της Λωραίνης, ο Λουδοβίκος ηττήθηκε και διατήρησε μόνο το Στρασβούργο αλλά κι ένα άδειο κρατικό ταμείο.

Ο Λουδοβίκος προώθησε τις τέχνες και τις επιστήμες στη χώρα του και διοργάνωνε απογεύματα με καλεσμένους Γάλλους ευγενείς, κατά τα οποία υπήρχαν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, καθώς και άφθονος τζόγος. Το 1701 ξεκινά ο πόλεμος της Ισπανικής διαδοχής, ο οποίος γονάτισε οικονομικά τη Γαλλία. Οι διάδοχοί του δεν μπόρεσαν να δώσουν μια νέα πνοή στη χώρα, όπως έκανε ο ίδιος. Ο σθεναρός και γοητευτικός άνδρας έφυγε από τη ζωή βλέποντας τη Γαλλία στην αρχή της παρακμής της. Είχε επιλέξει τον Ήλιο ως έμβλημα, διότι ο ήλιος δίνει τη ζωή και την τάξη στο σύμπαν. Έτσι κι αυτός χάριζε ζωή και τάξη σε όλη τη Γαλλία. Μόνο που μετά απ’ αυτόν τον Ήλιο, για τη Γαλλία πέρασε καιρός για να έρθει νέος…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).