22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 26/8 - 30/8

Financial Report: 26/8 – 30/8


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

26/08/2019: Πτωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,33%, από τις 831,70 μονάδες, στις 828,95 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, κινήθηκε μεταξύ των 814,30 και των 830,79 μονάδων.

Δύο πρόσωπα είχε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στο τέλος της οποίας επικράτησε το θετικό, καθώς η αγορά έλαβε ώθηση από την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου. Παρότι η συνεδρίαση ξεκίνησε καταγράφοντας ισχυρές απώλειες, που έφτασαν έως και το -2,09%, τελικά η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου έκανε τη διαφορά.

Το ΧΑ επιβεβαίωσε τις δύο σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν ημερησίως την πορεία του. Η πρώτη είναι ότι ακολουθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες, αν και άρχισαν επίσης τις συναλλαγές στο “κόκκινο”, μέσα στην ημέρα ενσωμάτωσαν τις αμερικανικές δηλώσεις που έδειξαν ότι υπάρχει διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινούμενες θετικά. Η δεύτερη είναι ότι αναμένει από την κυβέρνηση να προωθήσει γρήγορα ένα φιλοεπενδυτικό έργο. Η πλήρης άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε, συνετέλεσε στην αλλαγή του κλίματος. Αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγάλες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, οι αξιολογήσεις των οποίων θα προσαρμοστούν σε εκείνη της ελληνικής οικονομίας.

Αν και η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι ένα μικρό βήμα για τη βελτίωση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, οι εξελίξεις που αναμένονται το προσεχές διάστημα για τον κλάδο, ίσως βγάλουν τις μετοχές από το τέλμα, στο οποίο έχουν περιέλθει. Μία από αυτές είναι και η άρση του περιορισμού στο ελάχιστο (μόλις 8 δισ. ευρώ) των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που θα μπορούν να κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η αύξηση του ορίου αυτού αποτελεί ένα δεύτερο σημαντικό βήμα για το τραπεζικό σύστημα.

27/08/2019: Σε θετικά εδάφη έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη, μετά από μια συνεδρίαση νευρικότητας και εναλλαγών προσήμων.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32%, από τις 828,95 μονάδες, στις 831,64 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 820,86 μονάδες και το υψηλότερο στις 831,68 μονάδες.

Μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας και το υψηλό των 848 μονάδων, το ΧΑ βρίσκεται εσχάτως στα επίπεδα των 830 μονάδων. Μάλιστα, στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει ιδιαίτερη αντοχή στις πιέσεις, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επανάληψη του μοτίβου να “μαζεύει” στο τέλος τις απώλειες, γυρνώντας και σε κέρδη στην προκειμένη περίπτωση. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κάποιες άμυνες, που ενεργοποιούνται στην αγορά, εντούτοις το αρνητικό διεθνές κλίμα εξακολουθεί να επιδρά σε μια αγορά, που στερείται ισχυρών καταλυτών. Η παγκόσμια αναταραχή του τελευταίου μήνα έχει επηρεάσει σημαντικά και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η αγορά ομολόγων, από την άλλη, εξακολουθεί να προσφέρει στήριξη, καθώς η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,824%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 256 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. Ισχυρό ράλι καταγράφει και το 5-ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 1,092%. H πορεία των ελληνικών ομολόγων, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αρχές του έτους κατά 57% (όταν η απόδοση του 10-ετούς άγγιζε το 4,4%), ανοίγει τον δρόμο για νέες εκδόσεις τίτλων το επόμενο διάστημα.

28/08/2019: Με σημαντική άνοδο, στο τέλος της συνεδρίασης, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας μάλιστα το επίπεδο των 840 μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,42%, από τις 831,64 μονάδες, στις 843,42 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 825,30 μονάδες και το υψηλότερο στις 843,42 μονάδες.

Αν και η αγορά, για μια ακόμα ημέρα, άρχισε τις συναλλαγές πτωτικά, εντούτοις αντλώντας δύναμη από τη ΔΕΗ, τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και από τη δημοσίευση της έκθεσης της Moody’s για τις προοπτικές της βαθμολογίας της ελληνικής οικονομίας, ο ΓΔ σημείωσε μικρό ράλι επιστρέφοντας σε θετικά εδάφη. Η έκθεση του οίκου Moody’s, παρά τα θετικά σήματα, οδήγησε την αγορά σε μικρή αστάθεια και νευρικότητα, ειδικά για τα χαρτοφυλάκια που δεν έχουν μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό που απογοήτευσε μέρος των επενδυτών ήταν η αναφορά ότι οι πιστωτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι πιθανό να παραμείνουν ανάλογες με μια βαθμολογία στην κατηγορία Β κατά τα προσεχή έτη, απουσία σημαντικών περαιτέρω βελτιώσεων στους θεσμούς και στις οικονομικές της επιδόσεις. Θετικά, αντίθετα, λειτούργησαν οι εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΗ, με την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης να περιλαμβάνει νέο πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, αφού οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε και για ακόμα μια μέρα το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, παρέχοντας υποστήριξη στην ελληνική αγορά, καθώς συντήρησε τα ελληνικά assets στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου “έσπασε” το φράγμα του 1,8% και διαμορφώνεται στο 1,774% και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ το spread αγγίζει τις 250 μονάδες βάσης. Ισχυρή βελτίωση καταγράφουν και οι υπόλοιποι ελληνικοί τίτλοι.

29/08/2019: Άλμα ανόδου για το Χρηματιστήριο, που με κινητήριο δύναμη τις τράπεζες, “έσπασε” το φράγμα ακόμα και των 850 μονάδων, καταγράφοντας μια ακόμα ανοδική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,78%(!), από τις 843,42 μονάδες, στις 858,46 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 843,46 μονάδων και των 858,50 μονάδων.

Υποστηρικτικά λειτούργησαν, τόσο η βελτίωση των ομολόγων, όσο και το θετικό διεθνές κλίμα. Ο Δείκτης δείχνει να επιστρέφει στα επίπεδα των “καλών ημερών” ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού. Κρίσιμο ρόλο είχαν οι τράπεζες, οι οποίες ξεπέρασαν την αρχική νευρικότητα και έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Σύντομα, αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα β’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, που θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία τους το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχα, θετικά επηρέασε η αναφορά της Moody’s ότι η πλήρης άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, είναι θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών. Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν την εικόνα τους.

30/08/2019: Τέταρτη συνεχής ανοδική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που ολοκληρώνει την εβδομάδα και τον μήνα Αύγουστο συνολικά, σε θετικό κλίμα.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12%, από τις 858,46 μονάδες, στις 868,10 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο ήταν στις 858,84 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 868,12 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,5%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 5,58%, παρά το -25% που σημείωνε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Ο μήνας που έκλεισε είχε πολλές ανακατατάξεις για το Χρηματιστήριο. Άρχισε με προσδοκίες και κοντά στις 900 μονάδες, αλλά μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο είχε περιοριστεί ακόμα και κάτω από τις 800 μονάδες. Στο πρώτο δεκαπενθήμερο, μάλιστα, είχε καταγράψει μόνο μία ανοδική συνεδρίαση. Ωστόσο, βρήκε αντίδραση στη συνέχεια και οι μηνιαίες απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά. Η αγορά έδειξε αντοχή στις διεθνείς αναταράξεις που υπήρξαν λόγω του εμπορικού πολέμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κατά τα άλλα, συνεχίζεται η εντυπωσιακή βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10-ετούς να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά και τα ελληνικά ομόλογα να συμμετέχουν στο παγκόσμιο ράλι που λαμβάνει χώρα. Μάλιστα, η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο κλείσιμο της εβδομάδας στο 1,58%(!), ενώ το spread σημειώνει “βουτιά” στις 222 μονάδες βάσης. Ισχυρό ράλι καταγράφουν και οι 5-ετείς ελληνικοί τίτλοι με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 0,95%.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ