21.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΣυναυλίες Ηρωδείου: Σεπτέμβριος 2019

Συναυλίες Ηρωδείου: Σεπτέμβριος 2019


Της Φρέριας Παπαθανασίου,

Όντας στην εκπνοή του καλοκαιριού, πολλοί από εμάς επιζητούμε την παράταση του μέσα από ψήγματα θερινής θύμησης. Καθάριος έναστρος ουρανός, δροσερό μελτέμι, ακούσματα – ταξιδιώτες σε μια τελευταία απόδραση. Στον πλέον αριστοκρατικό δρόμο της πρωτεύουσας, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης δεσπόζει το Ηρώδειο, το ρωμαϊκό ωδείο του 2ου αιώνα μ.Χ, έτοιμο να καταστεί το ορχηστρικό επίκεντρο ενός μουσικού ταξιδιού. Ο Σεπτέμβρης – μήνας ορόσημο της επιστροφής στην καθημερινότητα – στο χώρο αυτό μεταπλάθεται και αποκτά μια ευχάριστη χροιά, καθώς οι νύχτες του γεμίζουν με συναυλιακές παραστάσεις. 

Με ορμητήριο το πρώτο Σάββατο του Σεπτέμβρη, ταξιδεύουμε σε ροκ ρυθμούς με προορισμό την απόλαυση των θρυλικότερων επιτυχιών των Queen και του Freddy Mercury. Τους τέσσερις ερμηνευτές – πρωταγωνιστές από το ροκ μιούζικαλ «We Will Rock You» πλαισιώνουν μια δεκαμελής ροκ μπάντα και η εξηνταμελής ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του βρετανού Richard Sidwell. Η παράσταση QUEEN SYMPHONIC, στις 7 Σεπτεμβρίου, επαναφέρει τη μαγεία των μοναδικών τραγουδιών του εμβληματικού συγκροτήματος και προσφέρει ένα πρωτοποριακό progressive rock θέαμα.

Τη δεκάτη (10η) Σεπτεμβρίου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτακάλογλου ενώνουν μουσικά τις δυνάμεις τους, με στόχο τη στήριξη των παιδιών της ένωσης «Μαζί για το παιδί», σε μια συνάντηση που λησμονεί τις ετερόκλητες επιρροές τους και ενισχύει το φιλανθρωπικό έργο του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος. Τους δύο μουσικούς περιβάλλουν οι Steve Tesser και Αγάπη Διαγγελάκη στο τραγούδι, καθώς και πέντε ακόμη μουσικοί. 

Το επόμενο ακριβώς βράδυ, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, κλασική μουσική ηχεί στο Ηρώδειο, με τον Andrea Bocelli να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο ελληνικό κοινό. Ο πολυβραβευμένος τενόρος θα εναποθέσει τη μελωδία του λυρικού θεάτρου ως απότοκο θρυλικών συνεργασιών του, αλλά και της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας. Σε ηχητικό βεληνεκές που εκτείνεται από κλασική συμφωνική μουσική μέχρι και σημερινή ποπ, αγκαλιάζοντας οπερετικά ακούσματα και ιταλικές καντσονέτες, ο Andrea Bocelli μαζί με τη χορωδία και ορχήστρα της ΕΡΤ, αλλά και τον Βασίλη Λέκκα, γίνονται καπετάνιοι σε μια μουσική κρουαζιέρα, υπό τη σκέπη του βράχου της Ακρόπολης. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος International Foundation for Greece, με ευγενική στόχευση. 

Την Παρασκευή, στις 13 Σεπτεμβρίου, οι Archive παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα, αφιέρωμα για τα 25 χρόνια της μουσικής τους ένωσης. Οι Darius Keeler και Danny Griffiths εκτυλίσσουν επί σκηνής αριστουργηματικές δημιουργίες, ένα κράμα του progressive rock και της ιδιάζουσας καλλιτεχνικής τους ταυτότητας. 

Στις 18 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πολυορχιστρική και πολυμελής συναυλία «Classic Rock». Ο συγκερασμός της κλασικής μελωδίας και του ροκ πενταγράμμου θα ταξιδέψει το ελληνικό κοινό στις μεγαλύτερες όπερες της Ευρώπης, όπου πρωταγωνιστούν τραγούδια – ορόσημο διθυραμβικών συγκροτημάτων όπως οι Pink Floyd, Rolling Stones, AC/DC, Metallica, Scorpions, Genesis. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Friedemann Riehle, 80 κλασικοί μουσικοί και τραγουδιστές πλαισιώνουν τους Uli Jon Roth και Ray Wilson, σε ένα θέαμα που υφαρπάζει.

Η ιέρεια της ροκ και soul μουσικής, Florence Welch και η καλλιτεχνική της ομάδα, ευρέως γνωστοί ως Florence & Τhe Machine, υπό το λύχνο φως του Ηρωδείου, σε πνεύμα που θυμίζει αρχαιότητα, έρχονται για να μας μυήσουν στα άδυτα της ιδιαίτερης μουσικής τους. Η Florence κορυφώνει με την εμφάνιση αυτή, στις 19 Σεπτεμβρίου, τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις μιας συνεχούς περιοδείας. Στο απόγειο της καριέρας του, το συγκρότημα Florence & Τhe Machine σαρώνει σαν λαίλαπα στο ελληνικό κοινό, το οποίο κατόπιν αυξημένης ζήτησης πέτυχε την παράταση της παραμονής του στη χώρα μας και τη διεξαγωγή δεύτερης συναυλίας στις 22 του μήνα. 

Η γυναίκα – έμπνευση του Σερζ Γκαίνσμπουργκ, Τζέιν Μπίρκιν, στις 21 Σεπτεμβρίου καταθέτει τη μοναδικότητα του καλλιτεχνικού της μεγαλείου μέσω του «Gainsbourg Symphonique». Η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τον Αλέξανδρου Μυράτ να διευθύνει, συμπληρώνει τον μουσικό καμβά και μας μεταφέρει με τα συμφωνικά ακούσματα στο σημείο όπου το Γαλλικό τραγούδι συμπλέκεται με την τζάζ, την pop και progressive rock. Τη γαλλική ποικιλία συμπληρώνουν το reggae, cha-cha-cha, mambo και funk. Ένας μουσικός συγκερασμός που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό μουσικόφιλο. 

«Νύχτα Καλοκαιριού» η 26η  Σεπτεμβρίου, με τον Μίμη Πλέσσα να τιμά το ελληνικό κοινό με την παρουσία του και να θριαμβεύει στη σκηνή του Ηρωδείου. Συνεργαζόμενος με το Ίδρυμα «Το Σπίτι του Ηθοποιού», στο οποίο θα δοθούν και τα έσοδα, και πλαισιωμένος από επτά ακόμη διακεκριμένους καλλιτέχνες, υμνεί το ελληνικό τραγούδι με τις προσωπικές του δημιουργίες. Η «Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου» και η εικοσαμελής «Σύγχρονη Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας», προσδίδουν έναν διαφορετικό τόνο στη μουσικοθεατρική βραδιά. Πιάνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, ακορντεόν, φλάουτο, σαξόφωνο, κλαρινέτο, τρομπέτα, κιθάρα, μπουζούκι, τύμπανα και κρουστά εναρμονίζονται, και η μελωδία διαχρονικών και κινηματογραφικών ασμάτων ρέει ανάμεσά τους. 

Ο θρυλικός Eric Burdon με τη μοναδική φωνή που καλύπτει το πεντάγραμμο της rock ‘n’ roll, rhythm ‘n’ blues και funk μουσικής, επισκέπτεται τη χώρα μας για μια βραδιά αποχαιρετισμού της Ευρώπης. Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, το ελληνικό κοινό θα αγκαλιάσει τον vocalist των «the Animals» και «War», έχοντας τη δυνατότητα να απολαύσει τις αξεπέραστες επιτυχίες του στον πρωτότυπο γνώριμο ήχο ή στις ιδιάζουσες διασκευές του. Το είδωλο των ’60s αφηγείται τη μουσική του πορεία μέσα από μια φαντασμαγορική πρόταση με φόντο την Ακρόπολη.  

Το ηχόχρωμα, το βάθος, την ένταση, τη χροιά της φωνής του ξεδιπλώνει ο Mario Biondi στο Ηρώδειο, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Μια βραδιά με ιταλικό άρωμα και εσάνς soul αρμονιών θα μαγνητίσει τους λάτρεις της jazz. Ο – από πολλούς αποκαλούμενος – νέος Barry White, απολαμβάνει τη θέρμη της σκηνής του αρχαίου ωδείου και παρασύρει το κοινό σαν κύμα με την ερμηνεία του. 

Μεταβαίνοντας από τον ιταλικό ήχο της αποθέωση στον άκρως ελληνικό, συναντάμε τον Βασίλη Σκουλά, τον ζωντανό άνθρωπο – ύμνο της κρητικής μουσικής. Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, έρχεται στον μεγαλεπίβολο χώρο του Ηρωδείου για να δώσει μια συναυλία σε ένδειξη εορτασμού των εξήντα ετών της μουσικής σταδιοδρομίας του. «Με το δοξάρι της ψυχής», ο Βασίλης Σκουλάς και έξι ακόμη αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες κατευθύνουν το κοινό στο απόγειο του αυθεντικού κρητικού τραγουδιού. Η χορευτική ομάδα της σχολής χορού «Θανάση και Δημήτρη Μαυρόκωστα», ταξιδεύει από τη λεβεντογένα γη για να συνοδεύσει τον Βασίλη Σκουλά σε αυτό το ταξίδι, ενώ η πολυμελής ορχήστρα με επικεφαλής τον μαέστρο Γιάννη Παπαζαχαριάκη, προσαρμόζει τον ήχο της με τον κρητικό ρυθμό και μαζί προσφέρουν ένα θέαμα πυροτέχνημα. 

Το παρατεταμένο ελληνικό καλοκαίρι με τον κατάμεστο σε συναυλίες Σεπτέμβριο, δε θα μπορούσε να παραχωρήσει τη θέση του στον φθινοπωρινό Οκτώβρη με πιο ολοκληρωμένο τρόπο, απ΄ αυτόν που προτείνει ο ραδιοφωνικό σταθμός Μέντα. Γιορτάζει στις 30 Σεπτεμβρίου την προσφορά του Γιώργου Νταλάρα στο ελληνικό πεντάγραμμο που αφουγκράζεται και τιμά το μουσικό αίσθημα του κοινού του, για μισό αιώνα. Ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος τον συντροφεύουν σε κλασικά και ανατρεπτικά ντουέτα. Φωτεινή Βελεσιώτου, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Χρήστος Μάστορας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Μαρίζα Ρίζου, Μαρίνα Σάττι, Μπάμπης Στόκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μάριος Φραγκούλης και Μιχάλης Χατζηγιάννης ενώνουν τις φωνές τους και προσφέρουν μαγικό ήχο, συνεργαζόμενοι με εννιαμελή ορχήστρα.  

Για να απολαύσετε μία ή περισσότερες από τις προαναφερθείσες επιλογές, επικοινωνήστε ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά – 210 324 1807 – με το ωδείο του Ηρωδείου ή επισκεφτείτε τα ταμεία στην είσοδό του, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα, 105 55. Η ώρα των παραστάσεων είναι σταθερά προγραμματισμένη για τις 21:00 το βράδυ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Φρέρια Παπαθανασίου
Φρέρια Παπαθανασίου
Γεννήθηκε στις 26 Μάϊου 1998, στην Αθήνα όπου και διαμένει σήμερα. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολουθεί συνέδρια, διαλέξεις και ημερίδες που αφορούν το αντικείμενο της. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τη λογοτεχνία, την ποίηση, την τέχνη. Την ενδιαφέρουν επίσης τομείς όπως ψυχολογία, κοινωνιολογία και εγκληματολογία αλλά και η έρευνα.