19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΈνα φλεγόμενο καλοκαίρι: η περίπτωση του Αμαζονίου

Ένα φλεγόμενο καλοκαίρι: η περίπτωση του Αμαζονίου


Της Φωτεινής Πέτρου,

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη και ο πάροχος του 20% του παγκόσμιου οξυγόνου βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Αμαζόνιος θεωρείται υπεύθυνος για την επιβράδυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου και αποτελεί το σπίτι μιας πλειάδας ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενώ χαρακτηρίζεται ως ο πνεύμονας της γης. Ωστόσο, εξελίσσεται μια παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή, που έχει αποτεφρώσει στο πέρασμά της αχανείς και δύσβατες περιοχές. Το μέγεθος της καταστροφής είναι εμφανές και από το διάστημα, με δορυφόρους να καταγράφουν περίπου 41.000 φωτιές στη περιοχή.

Η μάχη κατά των πύρινων γλωσσών φαντάζει Ηράκλειος άθλος, καθώς εκτός της τεράστιας έκτασης που καλύπτουν, βρίσκονται σε απόμακρες περιοχές, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια. Η Greenpeace προειδοποιεί ότι η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται και κατ’ επέκταση το φαινόμενο του θερμοκηπίου οξύνεται. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Από την άλλη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres δήλωσε πως: «Εν μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια βλάβης σε μια από τις σημαντικότερες πηγές οξυγόνου και βιοποικιλότητας. Η ανάγκη προστασίας του Αμαζονίου είναι επιτακτική».

Τα αίτια αυτής της τραγωδίας, που χαρακτηρίζεται ως διεθνής κρίση, ποικίλουν. Κύριοι υπεύθυνοι θεωρούνται οι αγρότες, οι υλοτόμοι και οι κτηνοτρόφοι, που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση της γης με τη δημιουργία αγροκτημάτων και βοσκοτόπων. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, στοχοποίησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για εμπρησμό. Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Αυγούστου κατηγόρησε τις ΜΚΟ, ισχυριζόμενος ότι στόχος τους είναι η λήψη περαιτέρω χρηματοδότησης και η άσκηση πίεσης στους κυβερνητικούς θεσμούς, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της ελευθερίας δράσεως της κυβέρνησης. Όταν ζητήθηκε από τον πρόεδρο να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, αυτός απάντησε πως δεν υπάρχει κάποιο γραπτό κείμενο που να επαληθεύει τις κατηγορίες.

Για κακή του τύχη, όμως, υπήρξε διαρροή κυβερνητικών εγγράφων, τα οποία περιείχαν δυσοίωνα σχέδια για την περιοχή. Τα πρότζεκτ αυτά έδειχναν την κατασκευή μιας γέφυρας πάνω από τον ποταμό του Αμαζονίου και ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας υπό την ονομασία BR-163, που θα βρισκόταν στα σύνορα με τη Suriname. Αυτά τα έργα θα γίνονταν με στόχο την αποτροπή πολυμερών σχεδίων διατήρησης της περιοχής και χαρακτηρισμού της ως προστατευόμενης περιοχής. Η αντίδραση της βραζιλιάνικης κυβερνήσεως ήταν αστραπιαία, αφού ο Υπουργός Δικαιοσύνης πέρασε διάταγμα με αριθμό 666, κατά το οποίο οποιοσδήποτε ξένος αποτελέσει απειλή για τη χώρα θα απελαύνεται από αυτή. Απέλαση θα μπορούσε να επέλθει βασιζόμενη και σε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών. Αυτό το διάταγμα ανοίγει το δρόμο για τη δίωξη του υπεύθυνου για το επίμαχο άρθρο Αμερικάνου δημοσιογράφου Glenn Greenwald, ο οποίος έχει απειληθεί και με φυλάκιση 2 χρόνων, λόγω της υποκλοπής των εγγράφων.

Η αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας αποτελεί ένα πολυσύνθετο γεγονός, με τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει 22.2 εκατομμύρια ευρώ μέσω του συνεδρίου των G7. Το πακέτο βοήθειας εξελήφθη ως απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας. Ο βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε πως η Βραζιλία δεν αποτελεί πλέον αποικία και μια τέτοια βοήθεια σίγουρα θα συνοδεύεται από ανταλλάγματα. Εντούτοις, η αρχική του δυσπιστία δεν αποτελεί την τελική του απόφαση, αφού θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη εάν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron απολογούταν για τις δηλώσεις που έκανε εναντίον της αξιοπιστίας του. Η λύση που δίνει ο ίδιος είναι η κινητοποίηση 44.000 βραζιλιάνικων στρατευμάτων για την καταπολέμηση του ζητήματος. Πρόθυμοι για βοήθεια στο όλο εγχείρημα παρουσιάζονται ο πρόεδρος της Αμερικής, Donald Trump, ο πρόεδρος της Αγγλίας, Boris Johnson, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Η αποδοχή ή μη αυτής της βοήθειας και το αποτέλεσμα του υπάρχοντος σχεδίου θα φανεί στο μέλλον.


Φωτεινή Πέτρου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα κρατώντας ζωντανές τις ρίζες της σε Κύπρο και Σπάρτη. Ως λάτρης της γνώσης αποτελεί μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη διεθνή δημόσια διοίκηση του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχοντας πρώτα αποφοιτήσει από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχοντας λάβει εξειδικεύσεις στη συμβουλευτική στην ηγεσία και στη παιδαγωγική διδασκαλία από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, αντίστοιχα. Έχοντας δουλέψει σε πολυεθνική εταιρία εκδόσεων ιατρικών περιοδικών στην οργάνωση και διοίκηση, ενδιαφέρεται να επικεντρωθεί στον τομέα της και να διευρύνει τους ορίζοντες της συγγράφοντας για πρώτη φορά άρθρα διεθνολογίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ