12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΛίγα λόγια για ένα στολίδι των Κυκλάδων

Λίγα λόγια για ένα στολίδι των Κυκλάδων


Της Φρατζέσκας Σωτηροπούλου,

Ο λόγος φυσικά για την Μήλο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου. Φέτος το καλοκαίρι, οι Έλληνες με μεγάλη υπερηφάνεια πληροφορήθηκαν ότι η Μήλος ψηφίστηκε από τους αναγνώστες  του αμερικάνικου ταξιδιωτικού περιοδικού «Travel and Leisure» ως το καλύτερο νησί για το 2019. Οι αμερικανοί αναγνώστες σαφώς και δεν την ψήφισαν τυχαία, καθώς οι παραλίες με τα καταγάλανα νερά, τα ηφαιστειογενή πετρώματα που κάνουν τα βράχια πολύχρωμα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα καθιστούν το νησί μοναδικό.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μήλου είναι η ηφαιστειακή της δραστηριότητα, η οποία ξεκίνησε πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια. Το ίδιο το νησί, μάλιστα, δημιουργήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Δύο σβηστά ηφαίστεια γνωρίζουμε, αυτό της Φυριπλάκας και αυτό του Τράχηλα. Στη Μήλο υπήρξε ανθρώπινη παρουσία από τη μεσολιθική εποχή. Το νησί περιήλθε στο νέο Ελληνικό κράτος το 1830, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Το πασίγνωστο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου βρέθηκε στο νησί το 1820 και σήμερα φιλοξενείται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Κατά τη βίαιη μεταφορά του αγάλματος, χάθηκαν τα 2 χέρια της θεάς Αφροδίτης.

Σήμερα, η Μήλος προσελκύει τους τουρίστες λόγω των ξεχωριστών παραλιών που της προσδίδουν αυτή την αντικειμενική ομορφιά που κάθε νησί θα ζήλευε. Ας «ταξιδέψουμε» σε μερικές από αυτές…

Η παραλία Σαρακήνικο

Τα λόγια είναι περιττά. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες. Όχι αδίκως, φυσικά. Το ειδυλλιακό τοπίο με τα κατάλευκα ηφαιστειογενή βράχια πραγματικά σου κόβει την ανάσα. Η παραλία πήρε το όνομά της από τους Σαρακηνούς πειρατές που τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Το Σαρακήνικο ενδείκνυται τόσο για φωτογράφηση και κολύμπι στα γαλανά νερά, όσο και για εξερεύνηση του βυθού με τον κατάλληλο εξοπλισμό, φυσικά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ωστόσο λίγα μέτρα πριν την είσοδο της υπάρχει μια καντίνα από την οποία μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί τα απαραίτητα.

Η παραλία Φυριπλάκα

Από τις πιο γνωστές παραλίες στο νότιο άκρο του νησιού. Ένας μεγάλος βράχος που αποκολλήθηκε από το βουνό, χωρίζει ουσιαστικά την παραλία στα δύο. Από τη Φυριπλάκα δε λείπουν τα πολύχρωμα ηφαιστειογενή βράχια που συναντώνται στις περισσότερες παραλίες της Μήλου. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και η παραλία στο ένα τμήμα της είναι οργανωμένη. Κρίνεται ιδανική για να την επισκεφθούν και οικογένειες με παιδιά.

Η παραλία Παπάφραγκας

Μετά τις απολαυστικές βουτιές στο Σαρακήνικο, αξίζει μια επίσκεψη στον Παπά φράγκα, καθώς απέχει λίγα χιλιόμετρα. Η παραλία είναι μικρή και γι’ αυτό πολλές φορές είναι δύσκολο να φιλοξενήσει πολλούς επισκέπτες, όμως το απόγευμα είναι ιδανικά για να κολυμπήσει κανείς, περικυκλωμένος από θεόρατα βράχια που δημιουργούν φυσική σκιά στην ακροθαλασσιά. Η πρόσβαση μοιάζει δύσκολη γιατί γίνεται από μερικά απόκρημνα σκαλοπάτια, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Το τοπίο του Παπάφραγκα δημιουργήθηκε από φυσικά φαινόμενα και χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια. Η παραλία πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο Παπά, που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.

Η παραλία Κλέφτικο

Λέγεται πως αν δεν έχεις επισκεφθεί το Κλέφτικο, δεν έχεις επισκεφθεί τη Μήλο! Δεν είναι παραλία με τη στενή έννοια του όρου, αλλά αποτελείται από ένα σύμπλεγμα γκριζόλευκων βράχων που κοσμεί τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου. Οι επισκέπτες τα χαρακτηρίζουν ως τα καλύτερα νερά που έχουν κολυμπήσει στη ζωή τους! Μια βουτιά στις σπηλιές του Κλέφτικου είναι μοναδική εμπειρία. Το Κλέφτικο χρησιμοποιήθηκε παλιότερα ως καταφύγιο και ορμητήριο πειρατών. Η συγκεκριμένη παραλία δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, παρά μόνο με καραβάκια που ξεκινούν από τον λιμένα της Μήλου, τον Αδάμαντα.

Βεβαίως και δε σταματά η ομορφιά της Μήλου στις παραλίες της. Μια βόλτα στην πρωτεύουσα του νησιού, την Πλάκα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει κανείς τη μέρα του στο νησί. Το ηλιοβασίλεμα στο Κάστρο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη Σαντορίνη. 

Ας μην περιμένουμε άλλο. Ραντεβού στη Μήλο το επόμενο καλοκαίρι!


Φρατζέσκα Σωτηροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10/6/1999. Από το 2017 σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοιώσεων όπως Μ.Β.Ε και RhodesMRC. Της αρέσει ο εθελοντισμός και υπήρξε εθελόντρια στις ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού της UniqueMinds το 2019. Στο OffLine Post της αρέσει να αρθρογραφεί κυρίως για τα νομικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.