20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΗ ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας

Η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας


Της Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη, 

Στις 16 Μαΐου 2019 ψηφίστηκε ο πολυσυζητημένος νόμος 4611/2019, αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, και στις 22 Μαΐου τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του efka.gov.gr για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία. Η εν λόγω ρύθμιση απευθύνεται σε περίπου 1.300.000 οφειλέτες και σε περισσότερους από 75.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι βρίσκονται “εγκλωβισμένοι” λόγω των οφειλών τους προς τους ασφαλιστικούς φορείς, αφού αδυνατούν να λάβουν σύνταξη, παρότι πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις του νόμου για τη συνταξιοδότησή τους.

Πρόκειται για μια διαδικασία που υποστηρίζεται αποκλειστικώς ηλεκτρονικά και εξελίσσεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, ο χρήστης υποβάλλει αίτημα προσδιορισμού – επανυπολογισμού των οφειλών του, ενώ στο δεύτερο στάδιο υποβάλλεται αίτημα ρύθμισης των οφειλών στο σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό, τίθεται τέλος στις ατέλειωτες ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες και στην ταλαιπωρία δεκάδων συμπολιτών μας για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Στη ρύθμιση δικαιούνται να ενταχθούν τόσο νομικά όσο και φυσικά πρόσωπα, και πιο συγκεκριμένα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με ενεργή ή μη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και εργοδότες που έχουν οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μέχρι και την 31-12-2018. Οι οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς συνιστούν και το μοναδικό κριτήριο για να ενταχθεί ο χρήστης στη ρύθμιση.

Όσοι είχαν ενταχθεί σε προγενέστερες ρυθμίσεις, ρητά ορίζεται ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις ρυθμίσεις αυτές, ώστε να ενταχθούν στη νέα αυτή ρύθμιση για το υπολειπόμενό τους χρέος. Ανεξόφλητα ποσά από προηγούμενες ρυθμίσεις μεταφέρονται στη νέα. Οφειλές, οι οποίες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα) μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις της ρύθμισης αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση. Δικαιώματα και ευεργετήματα από την προηγούμενη ρύθμιση θα απολεσθούν.

Επιπροσθέτως, ρυθμίζεται το σύνολο των οφειλών προς ΕΦΚΑ, που έχει δημιουργηθεί έως τις 31-12-2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Υπάγονται, ακόμα, οφειλές από επικουρική ασφάλιση ή πρόνοια (εφάπαξ παροχές). Η ελάχιστη δόση είναι τριάντα (30) ευρώ για τους αγρότες και πενήντα (50) ευρώ για τους λοιπούς οφειλέτες. Ο ανώτατος αριθμός δόσεων είναι 120, χωρίς, όμως, να ορίζεται κάποιος περιορισμός ως προς τον κατώτατο αριθμό δόσεων. Εάν προκύπτει μικρότερο ποσό από την ελάχιστη δόση, τότε ο αριθμός των δόσεων θα αναπροσαρμόζεται βάσει της ελάχιστης δόσης.

Πέραν του γεγονότος ότι ο οφειλέτης που επιλέγει τη νέα ρύθμιση εξασφαλίζει ότι η περιουσία του δε θα αποτελέσει αντικείμενο καταδιωκτικών μέτρων (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί), παρέχονται και σημαντικές μειώσεις των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με την οφειλή. Ειδικότερα, οι μειώσεις ξεκινούν από 100% για όλες τις ρυθμιζόμενες οφειλές των αγροτών και για τους εργοδότες μόνο σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της βασικής οφειλής. Η μείωση για όλους τους υπόλοιπους οφειλέτες είναι 85%, ενώ για τους εργοδότες, που θα ενταχθούν στη ρύθμιση των δόσεων, η μείωση των προσαυξήσεων ανέρχεται στο 50%.

Ο οφειλέτης εκπίπτει της ρυθμίσεως σε περίπτωση που δεν καταβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του ασφαλισμένου. Η απώλεια της ρύθμισης συνεπάγεται την αναβίωση της οφειλής, δηλαδή της βασικής οφειλής και πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής. Επίσης, το ποσό που έχει καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα της ρύθμισης, θα αφαιρείται από το ποσό της οφειλής που αναβιώνει. Τέλος, η απώλεια της ρύθμισης επιφέρει την άρση της αναστολής των μέτρων εκτέλεσης και των ποινικών διώξεων, καθώς και την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέσα.

Καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2019. Υπάρχει βάσιμη η αισιοδοξία πως όσο ο χρόνος πλησιάζει προς την προθεσμία αυτή, οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πυκνώσουν. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ενδιαφέροντος έχει συντελέσει η μείωση του επιτοκίου των δόσεων κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες από 5% σε 3%, μείωση η οποία συντελέστηκε με το νόμο 4623/2019 (άρθρο 72). Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 36 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες υπολογίζονται πάνω από 1.300.000 !!!


Πηγές
  • Νόμος 4611/2019 και η αιτιολογική του έκθεση
  • Εγκύκλιος 24/2019
  • taxheaven.gr
  • tovima.gr

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη
Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη
Γεννήθηκε και κατοικεί στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ασκούμενη Δικηγόρος και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για τα έτη 2016-2018. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνούς κλίμακας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει θέατρο, ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και την ανάγνωση βιβλίων. Αρθρογραφεί για νομικά θέματα, κυρίως ιδιωτικού δικαίου.