18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑνεξάρτητος φορέας γνώμης: από τη γέννηση έως σήμερα

Ανεξάρτητος φορέας γνώμης: από τη γέννηση έως σήμερα


Της Γιώτας Κοσκινά,

Ιδεολογία. Σύνολο ιδεών που συχνά, ως έννοια και ως λέξη, παρεξηγείται στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής χροιάς που της αποδίδεται. Σε όλες τις χώρες όπως και στην Ελλάδα, τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί φορείς οργανώνουν όσο καλύτερα μπορούν τις νεολαίες τους, προκειμένου να προωθούν την ιδεολογία τους και τις απόψεις τους σε εν δυνάμει μελλοντικά στελέχη τους. Έτσι, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε πολλές φοιτητικές παρατάξεις, όπου οι νέοι φοιτητές από τις πρώτες μέρες της φοιτητικής τους ζωής έρχονται σε επαφή με τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων που είναι έτοιμα να τους προσφέρουν βοήθεια για την εγγραφή, να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα σπουδών και τους καθηγητές. Εκείνοι με τη σειρά τους, ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, μπορούν να ενταχθούν σε αυτές, αλλά και τις νεολαίες των κομμάτων, όπου νέοι (έως ένα όριο ηλικίας) κομματικοποιούνται και πολιτικοποιούνται με άτομα της ίδιας πολιτικής ιδεολογίας. Υπάρχουν, όμως, και πολλοί νέοι, οι οποίοι λόγω της ρευστότητας της πολιτικής κατάστασης των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα αποστασιοποιήθηκαν από τις υπάρχουσες ιδεολογίες και αποξενώθηκαν εντελώς από τα κοινά, έπαψαν να ενημερώνονται και να προβληματίζονται για το τι συμβαίνει στη χώρα τους, έπαψαν να έχουν άποψη για πολιτικά θέματα ή όταν είχαν, εξέφραζαν τον θυμό και την αγανάκτησή τους για την υπάρχουσα κατάσταση.

Στον αντίποδα ενός κομματικού – ιδεολογικά φορτισμένου φορέα είναι οι ανεξάρτητοι φορείς. Ως ένας τέτοιος νεανικός και ανεξάρτητος φορέας γνώμης και σχολιασμού ξεκίνησε πριν ένα χρόνο ακριβώς το OffLine Post, το οποίο δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων και δημιουργικών ατόμων. Κύριος στόχος του OffLine Post είναι η ανταλλαγή απόψεων και η προώθηση ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ των νέων. Νέων με διαφορετικές ιδεολογίες που μπορεί να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το αύριο, αλλά παρ’ όλα αυτά μπορούν να συνυπάρχουν και να πολιτικοποιούνται. Η συνύπαρξη και ο διάλογος με άτομα διαφορετικής ιδεολογίας και πολιτικής οπτικής συχνά δίνει τροφή για σκέψη, και δημιουργεί υγιή και δημιουργικό διάλογο. Για το λόγο αυτό, το OffLine Post στηρίζει τέτοιες απόψεις και προωθεί ιδέες και πεποιθήσεις που εκφράζονται ελεύθερα, πάντα με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές μίας κοινωνίας. Μία ομάδα από εκατοντάδες σκεπτόμενους νέους σε διάφορα επιστημονικά πεδία και με διάφορα ενδιαφέροντα. Το OffLine Post, με τη δημιουργία του, προσπάθησε να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου εκατέρωθεν και να δώσει βήμα και μία πένα σε όλους αυτούς τους σκεπτόμενους νέους που με τις υπάρχουσες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αδιαφόρησαν, έστρεψαν την πλάτη τους στα τεκταινόμενα και έγιναν οι γνωστοί σε όλους μας «απολιτίκ». Ξαφνικά, μιλάμε για μία γενιά νέων «απολιτίκ»…

Ένα χρόνο πριν, επέλεξα να είμαι μέλος αυτής της ομάδας, αυτού του ανεξάρτητου φορέα γνώμης, γράφοντας μάλιστα και το πρώτο πολιτικό άρθρο. Ένα άρθρο γνώμης για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Έκτοτε γράφτηκαν πολλά, πολιτικά άρθρα και μη, όλα τους διαφορετικά, αλλά με κοινό τους γνώρισμα τα χαρακτηριστικά του συντάκτη τους, ο οποίος ήταν εκείνος ο νέος και εκείνη η νεαρά που θέλησε να θέσει τον εαυτό του/της σε ένα ιντερνετικό κύκλο συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων με άλλους νέους, αναλαμβάνοντας το θάρρος της γνώμης τους χωρίς φόβο. Σήμερα, έχω τη χαρά και την τιμή να γράφω αυτό το «επετειακό» άρθρο για τον ένα χρόνο λειτουργίας αυτού του ανεξάρτητου φορέα γνώμης και πιστεύω σθεναρά ότι θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να δίνει τη δυνατότητα στους νέους να σχολιάζουν με το δικό τους τρόπο την καθημερινότητα, διότι το OffLine Post έχει έρθει για να μείνει!

Χρόνια πολλά OffLine Post!


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.