23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

25η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1830: Ταραχές ξεσπούν στις Βρυξέλλες από Βέλγους επαναστάτες και η Βελγική Επανάσταση ξεκινά. Σκοπός των επαναστατημένων Φλαμανδών και Βαλονών ήταν η απόσχιση των, ως επί το πλείστον, Ρωμαιοκαθολικών νότιων επαρχιών του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτων Χωρών από τον κορμό του κράτους, τα ηνία του οποίου είχαν οι Προτεστάντες Ολλανδοί. Οι επαναστάτες διακήρυξαν την ίδρυση ενός βελγικού κράτους με βασιλιά τον Λεοπόλδο Α’. Πλήθος ευρωπαϊκών χωρών αναγνώρισε το Βέλγιο ως ανεξάρτητο κράτος στο Συνέδριο του Λονδίνου (1830). Ο Γουλιέλμος έσπευσε την επόμενη χρονιά να καταπνίξει την εξέγερση, αλλά απέτυχε λόγω της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης υπέρ των Βέλγων. Το Βασίλειο του Βελγίου αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος από τους Ολλανδούς το 1839 με τη Συνθήκη του Λονδίνου.


1898: Στο πλαίσιο του ελέγχου του Κρητικού Ζητήματος από τις Μεγάλες Δυνάμεις, Τουρκοκύπριοι, αντιδρώντας στο διορισμό της εκτελεστικής επιτροπής, που απαρτιζόταν από Έλληνες και επρόκειτο να αναλάβει τη διοίκηση της Κρήτης μέχρι την άφιξη του Ύπατου Αρμοστή, πρίγκιπα Γεωργίου, προβαίνουν σε βιαιοπραγίες εναντίον χριστιανών στο Ηράκλειο. Καταστρέφουν σπίτια και καταστήματα και δολοφονούν εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 17 Βρετανούς στρατιώτες, καθώς και τον πρόξενο του Ηνωμένου Βασιλείου, Λυσίμαχο Καλοκαιρινό. Η τουρκική βαρβαρότητα προκάλεσε τη βρετανική αντίδραση και 17 πρωτοστάτες των βανδαλισμών απαγχονίστηκαν, ενώ άλλοι φυλακίστηκαν. Τα γεγονότα αυτά έδρασαν εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας ο στρατός αποσύρθηκε στη συνέχεια από το νησί.


1920: Μάχη της Βαρσοβίας: Ο πολωνικός στρατός υπό τον Γιόζεφ Πιλσούντσκι, ηγέτη της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας, καταφέρνει να νικήσει κατά κράτος τον Κόκκινο Στρατό υπό τον Μιχαήλ Τουκατσέφσκι, ο οποίος προήλαζε προς την πολωνική πρωτεύουσα. Οι Ρώσοι είχαν 10.000 νεκρούς, 30.000 τραυματίες και 66.000 αιχμαλώτους, ενώ οι Πολωνοί 4.500 νεκρούς, 10.000 αγνοούμενους και 22.000 τραυματίες. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, ο μπολσεβικικός στρατός του Λέοντα Τρότσκι απωθήθηκε και λίγους μήνες αργότερα, η Πολωνία συνθηκολόγησε με τη σοβιετική Ρωσία και τη Σοβιετική Ουκρανία.


1944: Έπειτα από μία βδομάδα συγκρούσεων, η γερμανική φρουρά του Παρισιού παραδίδει την πόλη στις συμμαχικές δυνάμεις, που κινήθηκαν προς την απελευθέρωση της γαλλικής πρωτεύουσας. Στην Απελευθέρωση του Παρισιού έλαβαν μέρος στοιχεία της γαλλικής Αντίστασης, των Ελεύθερων Γάλλων, καθώς και η αμερικανική 4η Μεραρχία Πεζικού και η 2η Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Την παράδοση της πόλης στους Γάλλους ακολούθησε η μετατροπή της σε έδρα της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας υπό τον Σαρλ ντε Γκολ.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ