18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

23η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1864: Γεννιέται στις Μουρνιές Χανιών ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Έλληνας πολιτικός, επτάκις Πρωθυπουργός του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1881-1887) και στη συνέχεια άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Η πορεία προς την ανώτερη πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε κατά την επανάσταση του Θερίσου, την οργάνωση της οποίας έφερε εις πέρας. Πέτυχε να αναλάβει το 1910 την ηγεσία της Κρητικής Πολιτείας, θέση την οποία εγκατέλειψε λίγο αργότερα, για να αναλάβει την πρωθυπουργία του ελληνικού κράτους, έπειτα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, τα στελέχη του οποίου διέκριναν τις ικανότητές του. Ο Βενιζέλος ίδρυσε το Κόμμα των Φιλελευθέρων και σχημάτισε σταθερή κυβέρνηση στις εκλογές του Νοεμβρίου, με την οποία σύντομα ξεκίνησε το μεταρρυθμιστικό του έργο, με αρχή το Σύνταγμα του 1911. Βελτίωσε εργασιακά ζητήματα και διευθέτησε σε μεγάλο βαθμό το αγροτικό, ενώ παράλληλα ενίσχυσε και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επί πρωθυπουργίας του, η Ελλάδα θριάμβευσε στους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ μελανό σημείο της περιόδου αποτέλεσε ο Εθνικός Διχασμός που ξέσπασε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οδήγησε τη χώρα στον πόλεμο στο πλευρό της Ανταντ και πέτυχε την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Τον Νοέμβριο του 1920, όμως, ηττήθηκε στις εκλογές. Στον πρωθυπουργικό θώκο επέστρεψε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 1924 και ξανά μετά από μία ταραχώδη τετραετία το 1928. Κατά την επόμενη τετραετία, η χώρα χτυπήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση και χρεοκόπησε το 1932. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε ξανά την εξουσία, αλλά μέσα στο κλίμα του Εθνικού Διχασμού και έπειτα από το Κίνημα της 1ης Μαρτίου του 1935, έφυγε από την Ελλάδα για το Παρίσι, όπου και απεβίωσε έναν χρόνο αργότερα.


1939: Υπογράφεται στη Μόσχα το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης Ρίμπεντροπ – Μολότοφ. Η συμφωνία έλαβε το όνομά της από τους υπογράφοντες αντιπροσώπους, τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, Γιοακίμ φον Ρίμπεντροπ και τον Κομμισάριο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ, Βιάτεσλαβ Μολότοφ. Πρόκειται για έναν στρατηγικό συμβιβασμό που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των συμβαλλόμενων κρατών στην Ανατολική Ευρώπη. Η Γερμανία του Χίτλερ επιζητούσε την εξουδετέρωση του σοβιετικού κινδύνου, στο πλαίσιο της επίθεσης που επρόκειτο να πραγματοποιήσει εναντίον της Πολωνίας, και η Σοβιετική Ένωση επιθυμούσε τη δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας στα δυτικά της σύνορα. Η συμφωνία περιελάμβανε, επίσης, σε μυστικό πρωτόκολλο τον καθορισμό σφαιρών επιρροής για τις δύο χώρες στη βορειοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία αναγνωρίστηκε η Πολωνία, μέχρι τον ποταμό Βιστούλα, και η Λιθουανία, ενώ στην ΕΣΣΔ η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η ρουμανική περιοχή της Βεσαραβίας. Η συμφωνία εφαρμόστηκε στην πράξη στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Πολωνία διαμελίστηκε μετά τη γερμανική και τη σοβιετική εισβολή, την 1η και τη 17η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα και έληξε με την επίθεση της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ στις 22 Ιουνίου του 1941.


1943: Λήγει με την ολοκλήρωση της σοβιετικής αντεπίθεσης η Μάχη του Κουρσκ, γνωστή ως η μεγαλύτερη σύγκρουση τεθωρακισμένων στην Ιστορία. Η τιτανομαχία αυτή είχε ξεκινήσει με γερμανική πρωτοβουλία στις 5 Ιουλίου, με επίθεση κατά της προεξοχής των σοβιετικών γραμμών της ευρύτερης περιοχής του Κουρσκ. Η σοβιετική άμυνα άντεξε στη γερμανική πίεση και ξεκίνησε αντεπίθεση, κατά την οποία η υπεροχή της σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό κατέβαλε τη γερμανική αντίσταση και οδήγησε στην ανακατάληψη ρωσικών εδαφών σε ένα μέτωπο 2.000 χιλιομέτρων, στα οποία περιλαμβανόταν και το Οριόλ, το Μπέλγκοροντ και το Χάρκοβο. Οι απώλειες της Βέρμαχτ και η αδυναμία αναπλήρωσής τους, δεν επέτρεψαν καμία γερμανική επιθετική ενέργεια μεγάλης κλίμακας στο Ανατολικό Μέτωπο για το υπόλοιπο του πολέμου και οι σοβιετικοί ανέλαβαν με τη σειρά τους την πρωτοβουλία των κινήσεων.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ