17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΧονγκ Κονγκ και διαδηλώσεις: ένας γόρδιος δεσμός;

Χονγκ Κονγκ και διαδηλώσεις: ένας γόρδιος δεσμός;


Της Φωτεινής Πέτρου,

Ένα κίνημα, που πυροδοτήθηκε από ένα πλέον αδρανοποιημένο νομοσχέδιο έκδοσης κατηγορουμένων από το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, έχει επεκταθεί, διεκδικώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και διερεύνηση της αστυνομικής βίας. Μιας βίας προκληθείσας, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, ως απάντηση στη βία των διαδηλωτών κατά των αστυνομικών και των οικογενειών τους.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα λειτουργούσε ως καταπέλτης της δικαστικής εξουσίας και θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου εναντίον όλων, όσοι θα κατέκριναν τις πρακτικές της κινεζικής κυβέρνησης. Η αναχαίτισή του δεν πτόησε τους διαδηλωτές, που αποζητούν ανάμεσα σε άλλα, την πλήρη απόσυρσή του. Ωστόσο, οι διαδηλωτές φαίνεται να συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύουν να βρεθούν μέσα σε ένα φαύλο κύκλο βίας και στράφηκαν στην αναβίωση των ειρηνικών διαδηλώσεων. Έτσι, την περασμένη Κυριακή, το Μέτωπο πολιτών για τα ανθρώπινα δικαιώματα διοργάνωσε άλλη μια γιγαντιαία εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κυβερνήσεως, με μυριάδες κόσμου να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για μια λογική και μη βίαιη συνάθροιση και να συγκεντρώνεται στο πάρκο Βικτωρία της πόλης, πάρα την έντονη βροχόπτωση. Μάλιστα, πολλοί από τους διαδηλωτές επέλεξαν να ντυθούν με μαύρα ρούχα, ένα χρώμα-σύμβολο της εναντίωσης στην κυβέρνηση.

Σε δήλωσή της στη Le monde, η Bonnie Leung, μια εκπρόσωπος του μετώπου, δήλωσε πως: «Εάν το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν ως τακτική το να αφήσουν το κίνημά μας να εκλείψει με τον καιρό, πλανώνται πλάνην οικτρά. Δε θα τα παρατήσουμε ποτέ». Υπολογίζεται, από τις συλλεχθείσες υπογραφές των εθελοντών, ότι ο αριθμός τους έφτασε το 1.7 εκατομμύρια. Ένας αριθμός, που ξεπερνά κατά πολύ τις 128.000, που είχε ανακοινώσει η αστυνομία. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις ηλικίες. Παρότι η εκδήλωση ήταν ειρηνική, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι παρεμποδίστηκε η κυκλοφορία στους δρόμους.

Η απόφαση των συμμετεχόντων να επιστρέψουν πίσω στις ειρηνικές μεθόδους, ίσως ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και  την απομάκρυνση του κινδύνου μιας εντατικοποιημένης παρέμβασης του Πεκίνου. Ήδη, οι βίαιες αντιδράσεις κάποιων συμμετεχόντων έχουν χαρακτηριστεί από λειτουργούς της κυβέρνησης ως συμπεριφορές, που αγγίζουν τα όρια της τρομοκρατίας. Οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δυσοίωνο ενδεχόμενο. Μάλιστα, διαμηνύεται ότι η Κίνα δεν πρόκειται να παραμείνει άπραγη και να αφήσει την κατάσταση να επιδεινωθεί. Υπερτονίζεται, δε, ότι αυτό το κίνημα είναι υποκινούμενο από εξωτερικούς παράγοντες και δημιουργεί μια πληθώρα αρνητικών συνεπειών, με το ενδεχόμενο πρόκλησης ακόμη και μιας οικονομικής κρίσης στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν έκκληση για ηρεμία, ενώ ειδοποιούν για συγκέντρωση κινέζικων στρατιωτικών δυνάμεων στη πόλη Σεντζεν, μια πόλη που βρίσκεται στα σύνορα της Κίνας με το Χονγκ Κονγκ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε πως μια βίαιη παρέμβαση θα δυσχέραινε τις συζητήσεις για οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, ενώ, αντιθέτως, μια ανθρωπιστική λύση θα τον διευκόλυνε στην υπογραφή της. Ο Τραμπ προέτρεψε τον ομόλογό του, Xi, να μιλήσει με αντιπροσώπους των διαδηλωτών, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Αναμένεται η απάντηση της κινεζικής πλευράς, η οποία ως τώρα ζητούσε από τη διεθνή κοινότητα «να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να πάψει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».


Φωτεινή Πέτρου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα κρατώντας ζωντανές τις ρίζες της σε Κύπρο και Σπάρτη. Ως λάτρης της γνώσης αποτελεί μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη διεθνή δημόσια διοίκηση του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχοντας πρώτα αποφοιτήσει από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και έχοντας λάβει εξειδικεύσεις στη συμβουλευτική στην ηγεσία και στη παιδαγωγική διδασκαλία από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, αντίστοιχα. Έχοντας δουλέψει σε πολυεθνική εταιρία εκδόσεων ιατρικών περιοδικών στην οργάνωση και διοίκηση, ενδιαφέρεται να επικεντρωθεί στον τομέα της και να διευρύνει τους ορίζοντες της συγγράφοντας για πρώτη φορά άρθρα διεθνολογίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ