16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΠροτάσειςΛήμνος: Ποτέ μην πεις το «αντίο»

Λήμνος: Ποτέ μην πεις το «αντίο»


Της Ευγενίας Κολοβού,

Περίπου εννιά ώρες από το Λαύριο χρειάζεται κανείς για να φτάσει στην όμορφη Λήμνο του βόρειου Αιγαίου. Εκεί όπου η φύση, ο πολιτισμός και η ιστορία συναντιούνται για να σου χαρίσουν, τελικά, τις ιδανικές διακοπές. Όμως, ακριβώς επειδή τα αξιοθέατα είναι πολλά και οι αποστάσεις μεγάλες, συνιστάται για τις μετακινήσεις σου ένα ΙΧ, ώστε να μη στερηθείς καμία εξόρμηση! Κατά την μυθολογία, η Λήμνος ήταν η πατρίδα των Αμαζόνων και είχε προστάτη τον θεό Ήφαιστο.

Η περιπέτειά μας θα αρχίσει από την Μύρινα, στην οποία θα γυρνάμε κάθε φορά που θέλουμε να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Χίλια σημεία του νησιού και να γυρίσεις, αν δεν πας στο Κάστρο της πρωτεύουσας, δε θα έχεις δει τίποτα! Πρόκειται για το Βυζαντινό Κάστρο της Μύρινας που κατασκευάστηκε το 12ο αιώνα και απέκτησε την τελική του μορφή κατά την περίοδο της ενετοκρατίας. Θεωρείται το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου, καθώς έχει έκταση 144 στρέμματα. Ο χώρος αυτός φιλοξενεί αγριοκάτσικα και ελάφια, τα λεγόμενα «Πλατώνια». Αυτά μεταφέρθηκαν στο νησί μερικές δεκαετίες πριν από τηνΡόδο και σήμερα φροντίζονται από τους ντόπιους. Η θέα από ψηλά είναι ανεκτίμητης αξίας, αφού φαίνεται πανοραμικά τόσο το λιμάνι, όσο και ο Ρωμέικος Γιαλός.

Αν η βόλτα σε εξουθένωσε, βάλε μαγιό και ξεχύσου στη παραλία Ρηχά Νερά, που απέχει δέκα λεπτά με τα πόδια από το κάστρο. Η χρυσαφένια αμμουδιά, οι ξαπλώστρες, οι ρακέτες και τα καθαρά νερά, κάνουν την παραλία αυτή μια από τις πιο ωραίες της περιοχής. Με το αυτοκίνητο μπορείς να περιπλανηθείς και σε άλλες, εξίσου όμορφες παραλίες, όπως η παραλία Θάνος ή το Μικρό Φαναράκι. Η πρώτη βρίσκεται 6χλμ από τη Μύρινα και εκτείνεται σε έναν προστατευμένο κόλπο, με χαρακτηριστικούς ηφαιστειογενείς σχηματισμός από τη μία πλευρά του. Η δεύτερη απέχει 32χλμ από την πρωτεύουσα και βρίσκεται σε έναν γραφικό όρμο με ρηχά πεντακάθαρα νερά, ιδανικά για snorkeling. Οι παραπάνω παραλίες είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες και προτιμούνται από ντόπιους και μη.

Για την απογευματινή σου έξοδο, απόλαυσε τον περίπατο σου στα πολυάριθμα καταστήματα του πεζόδρομου που ξεκινάει από το λιμάνι, και καταλήγει ψηλά στην καρδιά της αγοράς. Εκεί θα βρεις μοναδικά κοσμήματα, ρούχα και λιχουδιές που θα έχεις να θυμάσαι! Οι τιμές είναι τσιμπημένες, αλλά αξίζει να αγοράσεις κάποιο σουβενίρ από τις διακοπές σου στη Λήμνο. Πρέπει να δοκιμάσεις και τις νοστιμιές του νησιού, με πρώτα στη σειρά τα «βενιζελικά» που αποτελούνται από ζάχαρη, λικέρ και ξηρούς καρπούς. Αν σου ανοίξει και κάποιο από τα παλιά και επιβλητικά αρχοντικά την πόρτα του, γρήγορα θα καταλάβεις ότι και οι νοικοκυρές του νησιού είναι χρυσοχέρες! Από το νησί δε λείπουν τα μπαράκια εκεί που σκάει το κύμα και τα κλαμπάκια που «παρτάρουν» μέχρι πρωίας.

Ένα θέαμα που δεν παραπέμπει εύκολα σε ελληνικό νησί, είναι οι Αμμοθίνες της Λήμνου. Πρόκειται για μια «μικρογραφία» της ερήμου, όπως αυτή της Σαχάρας, και αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για μια νησιωτική περιοχή. Έχει έκταση 70 στρέμματα και βρίσκεται στην περιοχή Γομάτι. Μόνο στο βάθος βλέπεις θάλασσα, ενώ οι ειδικοί λένε ότι έχει δημιουργηθεί από τη μεταφορά της άμμου λόγω του δυνατού αέρα.

Άπαξ και πας στη Λήμνο, δε θα θες να φύγεις. Και αν δεν την χορτάσεις, κλείσε ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι! Σίγουρα θα έχουν μείνει γειτονιές που περιμένουν να τις εξερευνήσεις.


Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.