24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

22η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1485: Μάχη του Μπόσγουορθ. Οι Οίκοι της Υόρκης και του Λάνκαστερ συγκρούονται στην τελευταία σημαντική σύγκρουση του αγγλικού εμφυλίου πολέμου των Ρόδων. Ο επικεφαλής του πρώτου, ο Ριχάρδος Γ’ των Πλανταγενετών οδηγεί τον στρατό του χωρισμένο σε τρία τμήματα εναντίον του Ερρίκου Τυδώρ, ο οποίος τελικά καταφέρνει να νικήσει, χάρη στη συνεισφορά των Στάνλεϊ, οι οποίοι εφόρμησαν και σκότωσαν τον Ριχάρδο, όταν το ιππικό του απομακρύνθηκε από αυτόν και τον άφησε ευάλωτο στο πεδίο της μάχης. Ο Ερρίκος ενθρονίστηκε ως βασιλιάς Ερρίκος Ζ’ και παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ελισάβετ της Υόρκης, εδραιώνοντας τη δυναστεία των Τυδώρ στον αγγλικό θρόνο.


1926: Λαμβάνει χώρα κίνημα υπό την ηγεσία του πρώην στρατιωτικού και νυν πολιτικού, Γεωργίου Κονδύλη, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της δικτατορίας του Θεοδώρου Πάγκαλου, που είχε επιβληθεί τον Ιούνιο του 1925. Ο Κονδύλης και οι συνεργάτες του αιφνιδίασαν τον Πάγκαλο, ο οποίος παραθέριζε στις Σπέτσες, και αφού κατέλαβαν κτήρια και διοικήσεις κομβικής σημασίας, ανέλαβαν την εξουσία και έθεσαν υπό κράτηση τον Πάγκαλο, ο οποίος στη συνέχεια φυλακίστηκε για δύο χρόνια. Η Ελλάδα επανήλθε στον κοινοβουλευτισμό με ελεύθερες εκλογές το Νοέμβριο που ακολούθησε.


1944: Πριν ακόμη ξημερώσει, μία σειρά εχθροπραξιών συντονισμένες από τον διοικητή της γερμανικής φρουράς Κρήτης Friedrich – Wilhelm Muller, αρχίζει να πραγματοποιείται σε βάρος εννέα χωριών της επαρχίας Αμαρίου Ρεθύμνης. Το σχέδιο ουσιαστικά συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με την μαζική ισοπέδωση εννέα χωριών (Γερακάρι, Γουργούθοι, Καρδάκι, Βρύσες, Δρυγιές, Άνω Μέρος Αμαρίου, Σμιλές, Λοχριά και Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου). Ο τρόπος δράσης των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων ήταν όμοιος σε όλες τις περιπτώσεις και περιλάμβανε: συγκέντρωση κατοίκων, έλεγχο ταυτοτήτων των ανδρών και εν συνεχεία σύλληψη όσων επρόκειτο να εκτελεστούν. Παράλληλα, οι γυναίκες διατάχθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ώστε να συλλέξουν τα τιμαλφή τους και έτσι η λεηλασία να γίνει ακόμη ευκολότερα εκ μέρους των κατακτητών στο αμέσως επόμενο διάστημα και από κοινού με την πυρπόλυση σπιτιών, εκκλησιών και κοινοτικών καταστημάτων. Μετά τις εκτελέσεις των κρατουμένων, τα πτώματά τους περιλούστηκαν με βενζίνη και κάηκαν ολοσχερώς. Οι υπαίτιοι του ολοκαυτώματος του Κέδρους και των εκτελέσεων των 158 ανδρών και 6 γυναικών (164 συνολικά), Friedrich – Wilhelm Muller και Bruno Brauer, αφού συνελήφθησαν από τον Κόκκινο Στρατό στην Ανατολική Πρωσία, εκδόθησαν στην Ελλάδα και δικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου. Καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Δεκέμβριο του 1946 και εκτελέστηκαν τον Μάιο του 1947.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ