17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΈνα ακόμα ατύχημα πυρηνικής φύσεως για τη Ρωσία

Ένα ακόμα ατύχημα πυρηνικής φύσεως για τη Ρωσία


Της Έφης Βούζιου,

Ένα δυστύχημα έλαβε χώρα την Πέμπτη 8 Αυγούστου στη βόρεια Ρωσία και συγκεκριμένα στη στρατιωτική βάση Σαρόφ, γνωστή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου και ως Arzamas-16. Κατά τη διάρκεια δοκιμής πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου, 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους και η Μόσχα κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος, για να τιμήσει τη μνήμη τους.

Λόγος γίνεται από πολλούς για δοκιμή πυραύλου κρουαζιέρας (αποτελεί μια ολόκληρη κατηγορία πυραύλων, οι οποίοι έχουν επικρατήσει στον καθημερινό λόγο ως «πύραυλοι τύπου Κρουζ» ή «πύραυλοι Κρουζ») πάνω σε θαλάσσια εξέδρα. Δημιουργήθηκε, μάλιστα, ο φόβος πως πρόκειται για ατύχημα πυρηνικής φύσης, και αυτό μετά την ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στο Κοινοβούλιο, κατά την οποία δήλωσε πως η Ρωσία έχει αναπτύξει και δοκιμάζει μια νέα σειρά στρατιωτικών πυρηνικών όπλων, ικανών να ξεπεράσουν τις αμερικανικές αντιβαλλιστικές πυραυλικές άμυνες. Ειδικοί συνδέουν, συγκεκριμένα, το περιστατικό με τις δοκιμές ενός από τα νέα όπλα του «Μπουρεβέστνικ», πυραύλου με κινητήρα, ο οποίος χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο και παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη περηφάνια από το Ρώσο πρόεδρο το Φεβρουάριο. Τις υποθέσεις αυτές ενισχύει το γεγονός ότι η στρατιωτική βάση Σαρόφ, κοντά στο λιμάνι Σεβεροντβίνσκ, αποτελεί μια μυστική τοποθεσία, στην οποία η είσοδος πραγματοποιείται μόνο με ειδική άδεια, και είναι το σημαντικότερο ρωσικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Οι τοπικές αρχές της Βόρειας Ρωσίας έκαναν δηλώσεις μετά το ατύχημα για αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα. Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Rosgidromet, από την άλλη, ανακοίνωσε, μία εβδομάδα μετά, πως μετά την έκρηξη, τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξήθηκαν 4-16 φορές, ενώ οι Αρχές έχουν απαγορεύσει το κολύμπι στον κόλπο Dvina στη Λευκή Θάλασσα για ένα μήνα.

Ο Leonid A. Bolshov, έμπειρος επιστήμονας του ινστιτούτου πυρηνικής ασφάλειας της ρωσικής ακαδημίας επιστημών, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο ο πληθυσμός της περιοχής Arkhangelsk και δεν έχει διαμορφωθεί μετά το ατύχημα καμία συνθήκη, η οποία να επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων. Τόνισε πως 90 λεπτά μετά, τα επίπεδα ραδιενέργειας επανήλθαν στο φυσικό προηγούμενο επίπεδό τους. Κατά συνέπεια, δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκκένωση της περιοχής. Ειδικοί από το FMBA (Russian Federal Biomedical Agency) εξέτασαν 91 μέλη του ιατρικού προσωπικού χωρίς να βρουν -όπως δήλωσε η υπηρεσία τύπου του ρωσικού Υπουργείου Υγείας- περιπτώσεις που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Είναι γεγονός, όμως, πως η Ρωσία κρατά μια στάση μυστικοπάθειας σχετικά με τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, τις συνθήκες και τις συνέπειές του. Λαμβάνοντας υπόψη πως το ίδρυμα, στο οποίο εξετάστηκε το ιατρικό προσωπικό, βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και δεδομένου του ελέγχου, που ασκείται στα ρωσικά ΜΜΕ από τον Πούτιν, μπορεί κανείς να φανεί καχύποπτος για τα στοιχεία, τα οποία έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Ας μην παραλειφθεί το γεγονός πως στο προηγούμενο ατύχημα πυρηνικής φύσεως, που συνέβη στο Τσέρνομπιλ, δεδομένα αποκρύφτηκαν κα παραμένουν μυστικά ακόμα και σήμερα με τη Ρωσία να αρνείται πολλά από αυτά που αποκαλύφθηκαν στο ευρύ κοινό.

Η Ρωσία έχει διαψεύσει και παλαιότερα στοιχεία που αποκάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC για την αποτυχία όλων των δοκιμών του ρωσικού πυρηνικού κινητήρα, που προορίζεται για πυραύλους κρουζ με απεριόριστη εμβέλεια, αρνούμενη μάλιστα ακόμα και την ύπαρξη τέτοιων συστημάτων. Και στο συμβάν, όμως, της 1ης Ιουλίου, κατά το οποίο 14 τουλάχιστον στελέχη του ρωσικού στρατού έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιάς, που ξέσπασε σε ρωσικό ερευνητικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς, η Ρωσία τήρησε άκρα σιγή σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά. Όταν το BBC αποκάλυψε πως πρόκειται για το πυρηνικό υποβρύχιο βαθυσκάφος AS-12, γνωστό και ως «Losharik», το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε σε δηλώσεις πως η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν φτάσει στον πυρηνικό αντιδραστήρα του υποβρυχίου.

Οι ενέργειες της Ρωσίας, προκειμένου να ισχυροποιηθεί και να επισφραγίσει την οπλική της υπεροχή, την έχουν οδηγήσει σε βεβιασμένες ενέργειες με ισχυρό αντίκτυπο, που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και ανάγεται σε ένα παγκόσμιο επίπεδο συναναστροφών και αλληλεπίδρασης. Δηλώσεις του προέδρου της, όπως αυτή στην ετήσια ομιλία του, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εντείνουν τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις. Συγκεκριμένα, σχολίασε: «Θα ήθελα να πω σε όσους προσπαθούσαν να κλιμακώσουν τον «αγώνα» εξοπλισμών τα τελευταία 15 χρόνια, να αποκτήσουν μονομερή πλεονεκτήματα έναντι της Ρωσίας και να επιβάλουν περιορισμούς και κυρώσεις, πως η προσπάθεια να περιοριστεί η Ρωσία απέτυχε». Εν τέλει, όμως, το βαθύτερο πρόβλημα έγκειται στο ότι η Ρωσία θυσιάζει  τα πάντα στο βωμό των κυβερνητικών σκοπών της, θέτοντας σε κίνδυνο τη φυσική κατάσταση του πλανήτη και τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων.


Έφη Βούζιου

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ