18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1772: Ο Σουηδός βασιλιάς, Γουσταύος Γ’ ολοκληρώνει το πραξικόπημα που οργάνωσε με στόχο την ανάληψη της εξουσίας και την επαναφορά της απόλυτης μοναρχίας, η οποία είχε καταργηθεί το 1718, μετά τον θάνατο του Καρόλου ΙΒ’ κατά το Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο. Για μισό περίπου αιώνα, η Σουηδία διήλθε από τη λεγόμενη Εποχή της Ελευθερίας, κατά την οποία το κοινοβούλιο είχε αυξημένες εξουσίες, τις οποίες ο Γουσταύος Γ’ κατήργησε αναίμακτα μετά την ανάληψη της εξουσίας.


1986: Γεννιέται στο Σέργουντ Κόντεντ της Τζαμάικα ο Γιουσέιν Μπολτ, Τζαμαϊκανός αθλητής. Ο Μπολτ είναι ευρέως γνωστός ως ένας από τους διασημότερους αθλητές στίβου, κατέχοντας τα παγκόσμια ρεκόρ στα αγωνίσματα των 100 μέτρων (9,52 δευτερόλεπτα), των 200 μέτρων (19,19 δευτερόλεπτα) και των 4 x 100 μέτρων (36,8δευτερόλεπτα). Κατέχει επίσης 9 ολυμπιακά μετάλλια και θεωρείται από πολλούς ο σπουδαιότερος σπρίντερ όλων των εποχών.


1991: Καταλήγει σε αποτυχία το πραξικόπημα στην ΕΣΣΔ, που οργανώθηκε από σκληροπυρηνικά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος εναντίον του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Το κίνημα είχε σκοπό να αποτρέψει τα μέτρα για την αποκέντρωση στο σοβιετικό κράτος, σύμφωνα με την οποία οι επιμέρους σοσιαλιστικές δημοκρατίες θα αποκτούσαν μεγαλύτερη αυτονομία, που επρόκειτο να φέρει ο Γκορμπατσόφ. Το πραξικόπημα διήρκησε τρεις ημέρες και απέτυχε λόγω της μαζικής λαϊκής κινητοποίησης υπό τις οδηγίες του Μπόρις Γιέλτσιν, τότε επικεφαλής της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις αυτές επιδείνωσαν την εσωτερική κρίση της ΕΣΣΔ, που οδήγησε αργότερα στη διάλυσή της.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ