19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18η Αυγούστου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

1487: Η Μάλαγα καταλαμβάνεται από τα στρατεύματα της Καστίλης και της Αραγωνίας. Η Ιβηρική χερσόνησος κατακτήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα από τους Άραβες με ευκολία, και οι τελευταίοι προχώρησαν προς τη Γαλλία, προκειμένου να εισβάλουν και στην κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, το 732, στο Πουατιέ η προέλαση των μουσουλμάνων θα σταματήσει και θα αναγκαστούν να περιοριστούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής. Η ανακατάληψη των ισπανικών εδαφών δεν ήταν εύκολη υπόθεση και για πολλούς αυτή η προσπάθεια ξεκινά ήδη από το 718 και τελειώνει το 1492. Αυτοί οι αγώνες για απελευθέρωση καθόρισαν σημαντικά την ιστορική πορεία της Ισπανίας και δημιούργησαν έναν πολύ ισχυρό καθολικό πυρήνα, που άντεξε στη θύελλα του προτεσταντισμού.


1572: Ο Ερρίκος Δ’ της Ναβάρρας, βασιλιάς της Γαλλίας, νυμφεύεται τη Μαργαρίτα των Βαλουά στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης καθολικισμού και προτεσταντισμού. Το νέο δόγμα έκανε την εμφάνισή του στις 31 Οκτωβρίου 1571 στη Γερμανία με πρωτεργάτη τον Μαρτίνο Λούθηρο. Ο νεαρός αυτός θεολόγος κατάφερε να αντιταχθεί στην όλο και πιο διεφθαρμένη καθολική εκκλησία. Ο Λούθηρος δεν ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο δόγμα, αλλά να μεταρρυθμίσει την καθολική εκκλησία. Παρόλα αυτά, το δόγμα βρήκε πρόσφορο έδαφος στη Γερμανία, την Αγγλία και τη βόρεια Ευρώπη γενικότερα. Στη Γαλλία, η πάλη μεταξύ καθολικισμού και προτεσταντισμού οδήγησε σε θρησκευτικούς εμφυλίους πολέμους με πολλά θύματα. Εν τέλει, το καθολικό δόγμα επικράτησε.


1917: Ξεσπά στις 17:00 η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Ένα τυχαίο γεγονός οδήγησε στο να καούν 9.500 σπίτια και να μείνουν άστεγοι 70.000 άνθρωποι. Μετά την πυρκαγιά, η πόλη ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με ένα γαλλικό σχέδιο σύγχρονης πόλης. Ωστόσο, η σπουδαιότητα του γεγονότος έγκειται αλλού. Μέσα από αυτή την πυρκαγιά η φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει. Πολλοί χώροι και αρχεία των διαφόρων εθνοτικών ομάδων της πόλης καταστρέφονται ολοσχερώς. Το 1912, όταν απελευθερώθηκε η πόλη, οι χριστιανοί δεν είχαν το πάνω χέρι στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης. Έτσι, μετά την πυρκαγιά και την αποχώρηση πολλών απ’ αυτή, οι Έλληνες χριστιανοί έγιναν οι ουσιαστικοί κυρίαρχοί της.


1940: Λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη εναέρια συμπλοκή πάνω από την Αγγλία με πολλές απώλειες, τόσο για τους Βρετανούς όσο και για τους ναζί. Από τις 19 έως τις 23 Αυγούστου, οι ναζί δε διενεργούν βομβαρδισμούς λόγω κακοκαιρίας. Ωστόσο, από τις 24 Αυγούστου συγκεντρώνουν όλες τις δυνάμεις τους εναντίον των αεροδρομίων του Sector Station και πράγματι καταφέρνουν να πλήξουν ανεπανόρθωτα πολλά απ’ αυτά. Στις 5 Σεπτεμβρίου διαπιστώνεται πως αρχίζουν να αυξάνονται ανησυχητικά οι βρετανικές απώλειες. Ωστόσο, οι ναζί θα κάνουν ένα μεγάλο σφάλμα. Θα στρέψουν την προσοχή τους στο ίδιο το Λονδίνο, ένα στόχο αρκετά μακριά από τις ακτές. Ακόμα και οι Βρετανοί ανακουφίστηκαν με αυτή την εξέλιξη και οι ναζί στρατηγοί αντιλήφθηκαν το λάθος τους. Εν τέλει, η RAF κατάφερε να νικήσει τη Luftwaffe και να βάλει τέλος σε κάθε σχέδιο απόβασης στο νησί.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).