17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17η Αυγούστου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1887: Γεννιέται στο Persenbueg–Gottsdorf, περιοχή της Αυστρίας, ο τελευταίος αυτοκράτορας της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, Κάρολος Α΄ της Αυστρίας και Κάρολος Δ΄ της Ουγγαρίας. Ανήκε στον Οίκο των Αψβούργων-Λωρραίνης και το 1914, με τη δολοφονία του διαδόχου του θρόνου, Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σεράγεβο, του οποίου η δολοφονία στάθηκε η αφορμή για την έκρηξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, έγινε ο διάδοχος του αυστροουγγρικού θρόνου. Το 1916 διαδέχθηκε το θείο του Φραγκίσκο Ιωσήφ. Στις 30 Δεκεμβρίου έγινε η στέψη και αμέσως ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για σύναψη ειρήνης, καθώς ο αυστριακός στρατός είχε αποδεκατιστεί και η αυτοκρατορία βρισκόταν υπό διάλυση. Στην Ουγγαρία και τη Σερβία εντείνονταν ολοένα και περισσότερο τα αυτονομιστικά κινήματα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλσον ζήτησε να επιτραπεί η αυτονομία των εθνοτήτων. Ο αυτοκράτορας αντιπρότεινε μία σχετική ανεξαρτησία μέσα στην αυτοκρατορία με προοπτική ολικής ανεξαρτησίας, στο μέλλον. Το σχέδιο απέτυχε και όλες οι εθνότητες ξεκίνησαν να διακηρύττουν την ανεξαρτησία τους με αποκορύφωμα τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας στις 31 Οκτωβρίου και την διάσπαση της Αυστρο-Ουγγρικής δυαρχίας. Στον Κάρολο απέμειναν ελάχιστες παραδουνάβιες περιοχές, τις οποίες διεκδικούσε και η Γερμανία.


1944: Γερμανοί και Έλληνες ταγματασφαλίτες στήνουν μπλόκο στην Κοκκινιά (Νίκαια), που έμεινε γνωστό ως το «Μπλόκο της Κοκκινιάς», και αποτέλεσε αντίποινα των κατοχικών δυνάμεων για τη «Μάχη της Κοκκινιάς», που είχε προηγηθεί από τις 4 ως τις 8 Μαρτίου. Αφού συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Οσίας Ξένης όλοι οι άνδρες από 14-60 ετών, μεταφέρθηκαν σε μία μάντρα ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου της βρετανικής εταιρίας Oriental Carpet. Εκτελέστηκαν όσοι είχαν σχέση με τον ΕΑΜ–ΕΛΑΣ, καθ’ υπόδειξη των δοσίλογων. Ο χώρος αυτός είναι πλέον μνημειακός και είναι γνωστός ως «Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς» ή «Μάντρα Κοκκινιάς». Εκεί εκτελέστηκαν 75 άτομα και στο τέλος της ημέρας τα θύματα έφταναν τα 350, ενώ 8.000 κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.


1977: Γεννιέται στο Παρίσι ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής, Τιερί Ντάνιελ Ανρί. Το 1990 ξεκίνησε να παίζει ερασιτεχνικά στη Μονακό και το 1994 άρχισε να αγωνίζεται επαγγελματικά ως ποδοσφαιριστής. Το 1998 πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους και το 1999 πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ, ως το 2007. Εκεί, αναδείχθηκε ως ένας εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, ενώ στο αγγλικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε πολλές φορές πρώτος σκόρερ, κέρδισε το «Χρυσό Παπούτσι» (2004, 2005), οδήγησε την Άρσεναλ σε ένα αήττητο πρωτάθλημα και είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, έχοντας πετύχει 226 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το 2007 πήρε μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα και ήταν μέλος της επιθετικής τριάδας, που πέτυχε 100 τέρματα τη σεζόν 2009-2010, οπότε και η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης, το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ισπανίας. Το 1998 κατέκτησε το Mundial με την εθνική ομάδα της Γαλλίας και το 2000 το Euro, ενώ ήταν ηγετικό μέλος της εθνικής. Μάλιστα, από τότε, έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ, έχοντας πετύχει και τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της εθνικής ομάδας. Τον Ιούλιο του 2010 υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα των New York Red Bulls και τον Ιανουάριο του 2012 επέστρεψε στην Άρσεναλ ως δανεικός για ένα μήνα. Μετά το EURO 2016 στη Γαλλία, ο Ανρί ανέλαβε βοηθός προπονητή της εθνικής ομάδας του Βελγίου και τον Οκτώβριο του 2018, ανακοινώθηκε από την Μονακό ως προπονητής.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ