16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξηΑνοίγοντας το φάκελο "Creta Farms"

Ανοίγοντας το φάκελο “Creta Farms”


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

Αναμφίβολα, ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα των τελευταίων εβδομάδων, αποτελούν οι εξελίξεις γύρω από τη μεγαλύτερη αλλαντοβιομηχανία της χώρας, την Creta Farms, η οποία και βρέθηκε στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης. Η περίπτωσή της εντάσσεται στην ιδιότυπη κατηγορία εταιρειών, όπως η Χαλυβουργική και η Folli Follie, που αντιμετώπισαν σοβαρές δυσχέρειες εξαιτίας της αντιπαράθεσης και του εχθρικού κλίματος μεταξύ των βασικών μετόχων-μελών της ίδιας οικογένειας. Καθεμιά κατάσταση από τις παραπάνω έχει τις ιδιαιτερότητές της, ωστόσο, ο κοινός αυτός παρονομαστής παραμένει.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από περίπου τέσσερις μήνες, όταν ο συνιδιοκτήτης Τάκης Δομαζάκης διεκδίκησε 11,3 εκατ. ευρώ από τον αδερφό του, Μάνο, ισχυριζόμενος ότι δάνεισε τα χρήματα αυτά στην εταιρεία, χωρίς, όμως, να τα λάβει πίσω. Αυτή η διαρκής διαμάχη μεταξύ των δύο αδερφών, έβαλε την εταιρεία σε μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας. Ο Τάκης Δομαζάκης, πλέον, αν και κατέχει πάνω από το 40% της εταιρείας, έχει εκδιωχθεί από τη διοίκησή της, την οποία έχει αναλάβει ο αδερφός του.

Σε αυτό το κλίμα, η εταιρεία οδηγείτο σιγά σιγά στην πλήρη απαξίωση. Η παραγωγή άρχισε σταδιακά να μειώνεται, μαζί με έντονο πρόβλημα ρευστότητας, ενώ από την αρχή του καλοκαιριού κιόλας εμφανίστηκαν και ελλείψεις προϊόντων της από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, και οι προμηθευτές της αρνούνταν να την τροφοδοτήσουν, αν δεν προπληρώνονταν. Η κατάσταση, συνεπώς, χαρακτηριζόταν οριακή και οι 600 εργαζόμενοι της επιχείρησης κινδύνευαν να μείνουν στο δρόμο. Την ίδια στιγμή, οι πιστώτριες τράπεζες πίεζαν τη διοίκηση να αναζητήσει επενδυτή, που θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κατάστασης, με τον ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου, από την πλευρά Τάκη Δομαζάκη, να έχει καταθέσει επίσημα το ενδιαφέρον του για επένδυση 15 εκατ. στην αλλαντοβιομηχανία. Με την απομάκρυνση από την διοίκηση αυτού του αδερφού Δομαζάκη, φάνηκε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο να φεύγει από το τραπέζι.

Κάπως έτσι και με την εταιρεία να βρίσκεται στα κόκκινα, ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέλαβε την πρωτοβουλία γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο αδερφών, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, για να ανοίξουν ξανά τη στρόφιγγα στην εταιρεία. Η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη, με την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης από τους βασικούς μετόχους με τις τράπεζες. Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την Creta Farms.

Η επόμενη μέρα της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και της ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young (EY), η οποία κλήθηκε να τοποθετήσει έναν επικεφαλής της οικονομικής αναδιάρθρωσης. Ταυτόχρονα με την αναδιάρθρωση της αλλαντοβιομηχανίας, εξελίσσεται και η διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι σημαντικό και σχετίζεται με την προοπτική και τις δυνατότητές της, παρά τα όποια προβλήματα. Το brand name της παραμένει ισχυρό, ως η ηγέτιδα δύναμη του χώρου των αλλαντικών, ενώ διατηρεί σημαντική απήχηση στο καταναλωτικό κοινό, που εμπιστεύεται τα προϊόντα της.

Ήδη, μάλιστα, έχουν ακουστεί κάποια ονόματα υποψηφίων επενδυτών, τα οποία αξίζει να δούμε. Εκτός από την περίπτωση του Δουζόγλου που αναφέρθηκε παραπάνω και φαίνεται να παραμένει στο τραπέζι, ξεχωρίζει το όνομα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του σε συνέντευξη που παραχώρησε. Ο Σ. Θεοδωρόπουλος είναι μέτοχος της Chipita, καθώς και ο μεγαλομέτοχος εδώ και δύο χρόνια της αλλαντοβιομηχανίας “Νίκας” και δείχνει “ζεστός” για νέες εξαγορές.

Μια άλλη φήμη που κυκλοφορεί εμπλέκει το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 30 δις και προβάλλει ως ο επικρατέστερος διεκδικητής. Φέρεται, μάλιστα, να θέτει ως όρο ένα σημαντικό “κούρεμα” των υποχρεώσεων της εταιρείας. Περιθώριο, βέβαια, υπάρχει και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως και ενδεχόμενο ενδιαφέρον ξένου fund με Έλληνα επικεφαλής, όπως σημειώνει στέλεχος της EY, που χειρίζεται την κατάσταση της Creta Farms.

Η είσοδος στην επιχείρηση του στρατηγικού επενδυτή αποτελεί κομβικό σημείο του σχεδίου επιβίωσης, που έχει καταρτιστεί, αφού θα αναλάβει την ανασυγκρότησή της και θα ρίξει φρέσκο χρήμα στα ταμεία. Άλλωστε, οι νυν μέτοχοι δείχνουν ανήμποροι να προσφέρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, για να ανατραπεί η πτωτική πορεία της αλλαντοβιομηχανίας. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε πρώτο στάδιο, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στην παραγωγή, θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 εκατ. για αγορά πρώτων υλών, ενώ πρέπει να δοθεί λύση και στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, που μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 109 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, στο μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνεται ακόμα η μεταφορά, εκ μέρους των αδερφών Δομαζάκη, των σημάτων και πατεντών της Creta Farms από κυπριακή εταιρεία συμφερόντων των αδερφών, πίσω στη μητρική. Επίσης, συμφωνήθηκε το άμεσο άνοιγμα των γραμμών πίστωσης (factoring και leasing), για να αρχίσει να προμηθεύεται ξανά η εταιρεία πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται και έκτακτη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αλλαντοβιομηχανία. Τα πρώτα δύο σκέλη έχουν ολοκληρωθεί ήδη με επιτυχία, ενώ “στον αέρα” βρίσκεται το ενδεχόμενο της έκτακτης χρηματοδότησης.

Η Creta Farms, προφανώς, και δεν έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα. Ωστόσο, η μεγάλη κρίση έχει αποφευχθεί, μετά την επέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Πλέον, μετά την εύρεση επενδυτή, ξεκινά η μακρά περίοδος της αναδιάρθρωσης και επιστροφής στην κανονικότητα. Η κρητική αλλαντοβιομηχανία, όμως, δεν είναι η μόνη που παρουσιάζει τέτοιου είδους δυσχέρειες. Όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, περισσότερες από 170 εταιρείας βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και το μοντέλο της Creta Farms θα αξιοποιηθεί στο έπακρο σε αντίστοιχες παρεμβάσεις.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ