23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

12η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1930: Γεννιέται στη Βουδαπέστη ο Γκιόργκι Σβάρτς, ευρύτερα γνωστός ως Τζορτζ Σόρος, Ουγγροαμερικανός εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας, επενδυτής και πολιτικός ακτιβιστής. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, από όπου και έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα. Εργάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ και ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα, που σε βάθος χρόνου του απέφερε δισεκατομμύρια. Είναι γνωστός για τη χρηματοδότηση που παρέχει, για να στηρίξει την πολιτική του ατζέντα μέσω του Ιδρύματος της Ανοιχτής Κοινωνίας που έχει ιδρύσει, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θεωριών συνωμοσίας γύρω από το όνομά του. Στην ακτιβιστική του δραστηριότητα συγκαταλέγεται η βοήθειά του στην πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη και στην Επανάσταση των Ρόδων στη Γεωργία.


1953: Οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν το Ιόνιο τον Αύγουστο του 1953 κλιμακώνονται με το σεισμό 7,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη νοτιοανατολική Κεφαλονιά. Η ισχυρή σεισμική δόνηση κατέστρεψε το Αργοστόλι, το Ληξούρι και την πόλη της Ζακύνθου, στην οποία προκλήθηκε και πυρκαγιά. Η Κεφαλονιά, μάλιστα, ανυψώθηκε 60 εκατοστά του μέτρου. Οι σεισμοί, που είχαν ξεκινήσει στις 9 Αυγούστου, προκάλεσαν συνολικά τον θάνατο 445 ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.412, ενώ οι αγνοούμενοι ήταν 21. Παράλληλα, σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη, καταστράφηκαν 27.659 σπίτια από ένα σύνολο περίπου 33.000.


2000: Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, κλάσης Όσκαρ ΙΙ, «Κουρσκ», βυθίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς μετά από ατύχημα που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης. Για την καταστροφή ευθύνεται μία διαρροή καυσίμων υπεροξειδίου του υδρογόνου από μία ελαττωματική τορπίλλη του υποβρυχίου. Οι 118 επιβαίνοντες δεν μπόρεσαν να διασωθούν, παρά τις απόπειρες που έγιναν από Βρετανούς και Νορβηγούς. Οι σοροί των περισσοτέρων ανασύρθηκαν έναν χρόνο αργότερα από τις αρμόδιες ρωσικές αρχές και δύο ολλανδικές εταιρείες.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ