16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

8η Αυγούστου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

1908: Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια πτήση των αδελφών Ράιτ στο Λε Μαν της Γαλλίας. Οι δύο Αμερικανοί είχαν εφεύρει το αεροπλάνο και πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη πτήση στις 17 Δεκεμβρίου 1907 στο Κίτι Χόουκ στη Βόρεια Καρολίνα. Η ουσιαστική ανακάλυψη ήταν ο έλεγχος στους τρεις άξονες, που έδινε στον πιλότο τη δυνατότητα να ελέγχει τη πορεία του αεροσκάφους και να διατηρεί την ισορροπία του. Το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως όπλο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, όπως και πολλά άλλα όπλα. Μερικά απ΄ αυτά είναι τα τανκς, οι χειροβομβίδες και τα χημικά.


1918: Ο Μεγάλος πόλεμος φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του. Ξεκινά η μάχη της Αμιένης, κατά την οποία τα στρατεύματα των Άγγλων και των Γάλλων, υπό τον στρατάρχη Ντάγκλας Χέιγκ ξεκινούν σφοδρές συγκρούσεις με τα γερμανικά στρατεύματα. Η επίθεση των Γερμανών είχε σταματήσει 14 χιλιόμετρα έξω από την Αμιένη. Η μάχη κράτησε 13 μέρες και το αποτέλεσμα ήταν οι Σύμμαχοι να εισχωρήσουν 10-20 χιλιόμετρα σε ένα μέτωπο 75 χιλιομέτρων. Αιχμαλωτίστηκαν πολλοί Γερμανοί στρατιώτες και χάθηκαν πολλά πυροβόλα όπλα. Μετά από αυτή την ήττα, παρά τις προσπάθειες του Ανώτατου Γερμανικού Αρχηγείου να εξυψώσει το ηθικό του στρατεύματος, η Γερμανία αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει στις 11 Νοεμβρίου 1918.


1942: Ξεκινά το κίνημα «Φύγετε από την Ινδία» ή «Εγκαταλείψτε την Ινδία». Στις 8 Αυγούστου ο Μαχάτμα Γκάντι, σε μια ομιλία του στη Βομβάη, καλεί τους χιλιάδες Ινδούς σε μια μη βίαιη ανυπακοή, έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή απόσυρση των Βρετανών από τη χώρα. Μετά από αυτή την ομιλία διατάχθηκε η σύλληψη όλων των ηγετικών στελεχών του κόμματος του εθνικού κογκρέσου. Οι Ινδοί, μαθαίνοντας για τις εν λόγω συλλήψεις, βγήκαν στο δρόμο προκαλώντας, όμως, έκτροπα, όπως το άνοιγμα φυλακών, την καταστροφή δημόσιων υποδομών, σιδηδρομικών σταθμών, την πυρπόληση αστυνομικών τμημάτων και τη  λεηλασία καταστημάτων. Οι Βρετανοί προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις, χρήση όπλων ακόμα και αεροπλάνων ενάντια στους διαδηλωτές. Το τέλος της αυτοκρατορίας, όπου ο ήλιος δεν έδυε ποτέ, σιγά σιγά έφθανε.


1963: Ένα τρένο ξεκινά από τη Γλασκόβη για το Λονδίνο. Πρόκειται για ένα τρένο, που μεταφέρει χρήματα του Βασιλικού ταχυδρομείου για πολτοποίηση. Ωστόσο, ο Μπρους Ρέινολντς, καθώς και πολλοί άλλοι, οδηγούν το τρένο σε ένα σημείο όπου βρίσκονταν δικά τους φορτηγά, για να μεταφέρουν το περιεχόμενο της αμαξοστοιχίας. Κατάφεραν να κλέψουν 120 σάκους με 2.600.000 στερλίνες. Ωστόσο, πολλοί στη συνέχεια συνελήφθησαν, αφού δεν κατάφεραν να κάνουν το τέλειο έγκλημα και να μην αφήσουν κανένα ίχνος. Συνολικά καταδικάστηκαν 12 άτομα σε 307 έτη κάθειρξης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).