22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤέλος στην ισλαμιστική παράδοση του ταλάκ

Τέλος στην ισλαμιστική παράδοση του ταλάκ


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου, 

Στις 30 Ιουλίου 2019 το κοινοβούλιο της Ινδίας έβαλε τέλος σε μια αμφιλεγόμενη παράδοση αιώνων. Το ταλάκ ή αλλιώς «απότομο διαζύγιο» είναι η πρακτική, που ακολουθεί ένας μουσουλμάνος άνδρας, όταν αποφασίζει να χωρίσει από τη σύζυγό του. Συγκεκριμένα, κάθε άντρας, λέγοντας τη λέξη ταλάκ, που σημαίνει διαζύγιο στα αραβικά, τρεις φορές παρουσία της συζύγου του, χωρίζει χωρίς καμία άλλη διατύπωση. Βάσει νόμου που χρονολογείται από το 1937, οι γάμοι και τα διαζύγια της ινδικής μουσουλμανικής κοινότητας υπόκεινται στον ισλαμικό νόμο. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρόλο που το τριπλό ταλάκ δεν υπάρχει στο Κοράνι, είναι αποδεκτό από το ιερατείο.

Η Ινδία ήταν από τις λίγες χώρες, όπου ίσχυε ακόμα αυτή η παράδοση, με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές να την έχουν καταργήσει εδώ και καιρό. Η Άνω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο, που καταργεί το τριπλό ταλάκ, ενώ απαιτείται η υπογραφή του προέδρου της Ινδίας για να γίνει νόμος. Η Κάτω Βουλή ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ποινική δίωξη όσων το εφαρμόζουν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ραβί Σανκάρ Πασάντ, να δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, το κοινοβούλιο της Ινδίας δικαίωσε τις μουσουλμάνες γυναίκες». 

Η μουσουλμανική κοινότητα, που αποτελεί σημαντική μερίδα του πληθυσμού (αριθμεί 155 εκατομμύρια σε συνολικό πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια πολιτών), αποδοκιμάζει τις ενέργειες της ινδουιστικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την πως παραβιάζει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων. Συγκεκριμένα, ινδικές μουσουλμανικές οργανώσεις, που αποδέχονται ως λανθασμένη την πρακτική του ταλάκ, δήλωσαν ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από τους ηγέτες των κοινοτήτων. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης All India Muslim Personal Low Board (A.I.M.P.L.B.), Άσμα Ζεχρά, κατήγγειλε τον ινδουιστή πρωθυπουργό, Ναρέντα Μόντι, ως εθνικιστή, που προσπαθεί να επιβάλλει έναν ενιαίο αστικό κώδικα στη χώρα. Η εγκαθίδρυση του ενιαίου αστικού κώδικα φοβίζει τη μουσουλμανική μειονότητα, η οποία πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπερισχύσουν οι ινδουιστές, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, και οι χρόνιες παραδόσεις θα χαθούν. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το αντιπολιτευόμενο μουσουλμανικό κόμμα All India Majlis – e – Muslimeen, με βουλευτή του να δηλώνει πως το κυβερνών κόμμα στοχοθετεί τους μουσουλμάνους εξαιτίας του ότι δεν κατάφερε να μεταρρυθμίσει την ινδουιστική κοινωνία. 

Αδιαμφισβήτητα, η κατάργηση του τριπλού ταλάκ είναι μια νίκη υπέρ των γυναικών της μουσουλμανικής μειονότητας, χιλιάδες εκ των οποίων για αιώνες έχουν βιώσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη, ακόμα και από τις οικογένειές τους, που δε δίσταζαν τις περισσότερες φορές να τις αφήσουν έρμαια μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. 


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ